Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARIACHI TIERRA CALIENTE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mariachi Tierra Caliente in 1993

Periode

1986 - heden

Genre

mariachi, wereldmuziek

Online

Website

Mariachi Tierra Caliente

Met de warme klankkleur van trompetten, violen en gitaren, gekoppeld aan traditionele mariachi-kleding en vaak ook Mexicaanse hapjes, betovert Mariachi Tierra Caliente elk publiek. De beroemde Mexicaanse schrijver Carlos Fuentes roept ze - nadat hij ze in Amsterdam ziet optreden - uit tot beste vertolkers en de meest authentieke vertegenwoordigers ...
Volledige biografie...

Bezetting

Ramón Balderas Sánchez   dirigent, zang
Humberto Albores   requinto
José Luis Fuentes Zarate   vihuela
Juan Muñoz   gitaar
Stefijn Lehr   guitarrón
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Mariachi Tierra Caliente

Met de warme klankkleur van trompetten, violen en gitaren, gekoppeld aan traditionele mariachi-kleding en vaak ook Mexicaanse hapjes, betovert Mariachi Tierra Caliente elk publiek. De beroemde Mexicaanse schrijver Carlos Fuentes roept ze - nadat hij ze in Amsterdam ziet optreden - uit tot beste vertolkers en de meest authentieke vertegenwoordigers van Mexicaanse muziek in Europa. De groep speelt de Mexicaanse feest- en dansmuziek mariachi, in traditionele stijl of vermengd met salsa, jazz of het Amsterdamse levenslied.

1986 - 1989

Ter gelegenheid van Koninginnedag richt de Nederlandse zanger en guitarrón-speler Ramón Balderas Sánchez in 1986 met drie Mexicanen en een Colombiaan de groep Mariachi Tierra Caliente op, voor het spelen van mariachi, de vrolijk-romantische Mexicaanse feest- en dansmuziek voor koper en snaren, gezongen met een snik. De groep krijgt als zeskoppige band vaste vorm met de Nederlandse violistes Indra van Hal en Susanne Pijpers, salsa-trompettist Joe Rivera, zanger-gitarist José Luis Fuentes Zarate en zanger en vihuela-speler (vijfsnarige Mexicaanse gitaar) Rafael Güel Frías, onder artistieke leiding van Balderas Sánchez. Het repertoire bestaat uit son Jaliscience (liederen uit Jalisco), ranchera (liederen van het platteland; over de liefde, het vaderland en de natuur) en bolero (langzaam, romantisch lied van Cubaanse oorsprong). Voor hun optredens steken de muzikanten zich in kleurige traditionele kleding.

1990 - 2000

In 1990 nodigt de groep de in Mexico populaire mariachizangeres Maria de Lourdes uit voor een reeks optredens. De samenwerking levert bovendien een gezamenlijke (en MTC's eerste) cd op, Maria De Lourdes En Holanda. In 1992 treedt de band op in het televisieprogramma van Sonja Barend en in 1993 tijdens het wereldmuziekfestival Sfinks in Boechout, België. Dit jaar verschijnt ook de cd Mestiza, waarop jazztrompettiste Saskia Laroo meespeelt. In 1996 opent de band de derde Encuentro Internacional del Mariachi y la Charrería in Guadalajara, Mexico, en de derde cd Raices Mexicanas (Mexicaanse Wortels) komt uit. In 1997 treedt MTC op tijdens het muziekfestival Równica in Katowice, Polen. In Nederland maakt de groep deel uit van een feestelijk concertprogramma ter gelegenheid van de opening van het heringerichte Museumplein in Amsterdam.

2001 - 2009

In 2001 viert Mariachi Tierra Caliente zijn vijftienjarig bestaan met een tour langs de Amsterdamse podia de Melkweg, De Kleine Komedie, de Meervaart, het Bimhuis, Paradiso en Het Concertgebouw. In 2004 presenteert de band in het Tropentheater, Amsterdam, de cd Sones, Boleros... Y A Gozar (Sons, Bolero's... En Genieten Maar). Er volgen projecten waarin de band Mexicaanse mariachi aanlengt met andere muziekstijlen. Voor het programma Mariachi & Salsa is MTC versterkt met een complete ritmesectie van bongos, conga's en timbales. Voor Mariachi & Jazz werkt de groep samen met improvisatoren, onder wie saxofonist Benjamin Herman, saxofonist en fluitist Praful Schröder en trompettist Angelo Verploegen. Bandleider Balderas Sánchez' meest recente combinatie is die van mariachi met het Amsterdamse levenslied; hij laat een serie Amsterdamse liederen arrangeren in Mexicaanse stijl. Het theaterprogramma Boleros & Rancheras is gewijd aan de productiefste Mexicaanse componist van het levenslied, José Alfredo Jimenez (1926-1973), wiens muziek op geen enkele MTC-cd ontbreekt.

Benjamin Herman Praful

Discografie Mariachi Tierra Caliente

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mariachi Tierra Caliente

Audio/Video Mariachi Tierra Caliente

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer