Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARIETTA PETKOVA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Marietta Petkova

Periode

1968 - heden

Genre

klassiek, piano

Online

Officiële website

Marietta Petkova

Marietta Petkova, een muzikaal talent van Bulgaarse komaf, staat inmiddels bekend als pianovirtuose van wereldformaat. Petkova beheerst het gehele klassieke pianorepertoire. Passie, vrijheid, oprechtheid, overgave, zelfvertrouwen, intuïtie en onconventionaliteit zijn belangrijke thema's in Petkova's uitvoeringspraktijk. Uit principiële overwegingen maakt ze alleen cd's met live opnamen: “Muziek wordt in vrijheid geboren ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Biografie Marietta Petkova

Marietta Petkova, een muzikaal talent van Bulgaarse komaf, staat inmiddels bekend als pianovirtuose van wereldformaat. Petkova beheerst het gehele klassieke pianorepertoire. Passie, vrijheid, oprechtheid, overgave, zelfvertrouwen, intuïtie en onconventionaliteit zijn belangrijke thema's in Petkova's uitvoeringspraktijk. Uit principiële overwegingen maakt ze alleen cd's met live opnamen: “Muziek wordt in vrijheid geboren en laat zich niet vangen in de lege kooi van een studio” (NRC Handelsblad, 21 maart 2005).

1968 - 1978

Marietta Petkova wordt geboren in Roese, Bulgarije. Op zevenjarige leeftijd begint ze, op advies van haar schooljuf, met pianolessen. De piano blijkt een openbaring: “Vanaf dat moment was de piano mijn verlichting. Ik heb zo al heel vroeg mijn bestemming gevonden”. Op tienjarige leeftijd wint Marietta Petkova de Grand Prix van de Nationale Pianocompetitie in Bulgarije.

1979 - 1986

Marietta Petkova komt moeiteloos op het muzieklyceum in Roese en sluit na zeven jaar de opleiding af met een Gouden Medaille. Daarna studeert ze verder bij Lili Atanassova en Gina Tabakova aan de muziekacademie in Sofia. In deze periode ontvangt ze prijzen in Italië, Tsjechoslowakije, Bulgarije, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. Ze krijgt van de overheid een beurs aangeboden om haar opleiding in Moskou te vervolgen, wat in het toenmalige Oostbloksysteem de meest logische stap was, maar ze besluit een andere weg te gaan.

1987

Marietta Petkova zoekt naar een mogelijkheid om te ontsnappen aan het haar opgelegde keurslijf, ze zoekt de vrijheid om muziek te maken volgens haar eigen inzichten en overtuigingen. Tijdens een concours in Lissabon ontmoet ze Paul Badura-Skoda. Hij nodigt haar uit om in Wenen aan de Hochschule für Musik verder te studeren. Zonder medewerking van de autoriteiten en zonder geld vertrekt ze naar Wenen in plaats van Moskou. Ze vertelt over die eerste weken: “Ik had niets, alleen de vrijheid om iemand te worden. Ik leefde op broodjes jam en ik verdiende wat geld door bij mensen schoon te maken. Een eigen instrument had ik er ook niet, maar ik kwam veel beter tot mijzelf dan wanneer ik een Sovjetpion was geworden” (Paul Janssen, 2007). Ze blijft twee jaar in Wenen.

1989

Maar ook Wenen blijkt na verloop van tijd te benauwd voor haar te zijn, dus verhuist ze naar Canada waar ze verder leert bij The Banff Centre for the Arts. Ze wint de tweede prijs op het Clara Haskil Concours.

1990

Marietta Petkova vestigt zich in Nederland. Zij behaalt een eerste plaats (ex aequo) op het Eduard Flipse Concours.

1993

Petkova ontvangt in Frankrijk, namens de Raad van Europa, de prestigieuze titel 'Lauréate Juventus' van de Fondation Claude-Nicolas Ledoux en in Engeland de Yamaha Music Foundation Award.

1994 - 1999

Petkova voltooit haar opleiding bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Voor haar eindexamen krijgt ze een 10 met onderscheiding. Dit jaar wint ze de derde prijs op de Scheveningen International Music Competition en ontvangt ze het Helge Domp Stipendium en de Toonkunst Jubileumprijs. In de loop der jaren bouwt ze langzaam een gedegen pianocarrière op. Ze verkrijgt de Nederlandse nationaliteit, trouwt met dirigent Haiko Boonstra en gaat in Almere wonen. Ze concerteert veelvuldig in het buitenland, maar ze is ook regelmatig te beluisteren in kleine zalen en kerken in Nederland. Tot 1999 krijgt ze lessen van György Sebök in Zwitserland. Die masterclasses vormen tot op heden een belangrijke bron van inspiratie voor Marietta Petkova.

2000

NRC Handelsblad jubelt, na een van Petkova's eerste recitals in het Amsterdams Concertgebouw: “Alsof het geheime dagboeken betrof, 'las' Petkova in zijn 'Etudes' en 'Préludes' alle emoties en gedachten die Rachmaninov obsedeerden toen hij ze schreef. Moeiteloos hervond Petkova dat diepe, donkere en melancholieke toucher, waar de pianovirtuoos Rachmaninov zelf zo beroemd om was. Daarmee creëerde ze plastische klankbeelden van een onvoorstelbare emotionele zeggingskracht. Maar behalve als ideaal doorgeefluik, profileerde Petkova zich ook als een briljant architecte van alle bouwstenen waaruit Rachmaninovs muziek is opgebouwd” (NRC Handelsblad, 11 december 2000).

2002

Petkova wordt Steinway Artist.

2005

Marietta Petkova geeft een benefietrecital op 15 april in Hilversum. De opbrengst van 14.000 euro komt ten goede aan een opvangtehuis voor zwerfkinderen in Petkova's geboorteplaats Roese. Ter afsluiting van de tentoonstelling 'Philips transitions' treedt Marietta Petkova op met lichtontwerper Rogier van der Heide. Met de 'Tweede sonate' van Sergej Rachmaninov pogen ze een synergie tussen licht en muziek tot stand te brengen.

2006

Marietta Petkova brengt de originele versie van Rachmaninovs 'Vierde pianoconcert' (1926) in première bij het Noord Nederlands Orkest.

2010

Ter gelegenheid van haar nieuwe cd 'Affettuoso' speelt Marietta Petkova muziek van Frédéric Chopin en Robert Schumann voor een select gezelschap. Het concert vindt plaats tijdens haar negende solotournee die in het teken staat van het 200ste geboortejaar van Chopin en Schumann. Petkova speelt op ruim twintig locaties in Nederland en tot slot, in december, in het Concertgebouw in Amsterdam. In het kader van de serie 'Het Zondagochtendconcert' geeft Petkova op eerste paasdag een solorecital in de Grote Zaal.

Discografie Marietta Petkova

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Marietta Petkova

Audio/Video Marietta Petkova

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer