Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARIJN SIMONS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1982 - heden

Genre

hedendaags

Online

www.marijnsimons.com

Biografie Marijn Simons

Marijn Simons werd op 25 december 1982 in Geleen geboren. Opleiding Marijn Simons begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen én componeren. Vanaf zijn achtste jaar kreeg hij vioolles van Davina van Wely aan het Sweelinck Conservatorium en sinds 1997 studeert hij bij Saschko Gawriloff in Keulen. Daarnaast heeft hij compositieles van Daan ...
Volledige biografie...

Biografie Marijn Simons

1982

Marijn Simons werd op 25 december 1982 in Geleen geboren.


Opleiding

Marijn Simons begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen én componeren. Vanaf zijn achtste jaar kreeg hij vioolles van Davina van Wely aan het Sweelinck Conservatorium en sinds 1997 studeert hij bij Saschko Gawriloff in Keulen. Daarnaast heeft hij compositieles van Daan Manneke aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.


Activiteiten

Op zeer jeugdige leeftijd maakte Marijn reeds vele radio- en televisieopnamen. Zijn eerste volledige recital gaf hij op 10-jarige leeftijd, een jaar later debuteerde hij als solist met Mendelssohns Vioolconcert. Hij trad op met een groot aantal Nederlandse orkesten w.o. het Residentie Orkest dat ook de wereldpremière van Noises in the night verzorgde. Zijn vele concerten in het buitenland waren zeer succesvol; de critici schreven unaniem over een ware sensatie. Hij was 'composer in residence' tijdens het Delfts Chamber Music Festival 2004.


Composities

Marijn Simons componeerde zijn eerste strijkkwartet op 10-jarige leeftijd. Hij had al honderden stukken geschreven toen hij voor de eerste keer een eigen werk speelde tijdens een concert in 1994: Capriccio voor viool en piano, opus 1 no. 2. Zijn televisieproductie Cuddly Animals met alleen eigen composities w.o. het gelijknamige vioolconcert, werd wereldwijd uitgezonden. In 1999 componeerde Marijn zijn eerste pianoconcert Concerto d'un bon esprit, op. 16 in opdracht van Jean-Bernard Pommier. Concerto comique, een tromboneconcert was een opdracht van de Franse trombonist Jacques Mauger. Het tweede vioolconcert Secret Notes op. 19, een opdracht van Esa-Pekka Salonen, werd op 15 april 2002 door Marijn zelf in Los Angeles uitgevoerd. Van het Residentie Orkest ontving hij een opdracht voor een slagwerkconcert (Concerto fabuleux). Verder kreeg hij opdrachten van het Mexicaanse slagwerkkwartet Tambuco (The fifth sun), van Quarteto Latinoamericano (Smoking mirror, strijkkwartet no. 3) en het Engelse vocale ensemble Henry's Eight (The City of the Soul).


Prijzen

In 2000 werd Marijn de Philip Morris Kunstprijs voor muziek toegekend. Op 23 oktober 2005 ontving hij de Wim Barry Perspektief Prijs en in december de Limburgse Cultuurprijs (Jonge Makers).

Discografie Marijn Simons

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Marijn Simons

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer