Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARIUS BEETS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Marius Beets

Periode

26-06-1966 - heden

Genre

basgitaar, contrabas, jazz

Online

Officiële website

Marius Beets

Marius Beets (Voorschoten, 26 juni 1966) is de bas spelende broer van het gezin Beets uit Groenlo. Zijn talent als solide bassist (in de traditie van Ray Brown, Paul Chambers en Ron Carter) in het kwartet met zijn broers Peter en Alexander Beets wordt snel herkend. Hij gaat deel uitmaken ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, contrabas

Genoemd in de biografie van

1999   Eric Ineke
2006   Rob van Bavel
2009   Piet Noordijk

Biografie Marius Beets

Marius Beets (Voorschoten, 26 juni 1966) is de bas spelende broer van het gezin Beets uit Groenlo. Zijn talent als solide bassist (in de traditie van Ray Brown, Paul Chambers en Ron Carter) in het kwartet met zijn broers Peter en Alexander Beets wordt snel herkend. Hij gaat deel uitmaken van The Houdini's en begeleidt in het trio van pianist Rein de Graaff vele Amerikaanse jazzgrootheden. 'Beets speelt spatzuiver, retestrak, degelijk en is in elke situatie een betrouwbare kracht', aldus criticus Jo Didderen in het vakblad De Bassist.

In bezetting van

B&W Quintet   contrabas
Beets Brothers   contrabas
The Houdini's   basgitaar

1973

Op zijn zevende begint Marius, de oudste zoon van het gezin Beets, met klassiek pianoles. De klassieke muziek en de daarbij behorende onderwijsmethode kunnen hem niet zo bekoren. Hij leert zichzelf gitaar spelen (op het instrument van zijn broer Peter) en gaat enige tijd later, vooral op basgitaar, spelen in allerlei popgroepen in de omgeving van zijn woonplaats Groenlo. Als hij twintig is koopt hij, aangespoord door zijn jongere broer, zijn eerste contrabas. Hiermee doet hij twee jaar later toelatingsexamen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zes jaar studeert hij 'met onderscheiding' af.

Peter Beets

1985

Samen met zijn broers Peter (piano) en Alexander Beets (tenorsaxofoon) gaat hij optreden onder de naam The Beets Brothers. De drummer is Wim Holthaus, die in 1990 wordt vervangen door Joost Patocka. De groep speelt aanvankelijk diverse jazz-gerelateerde stijlen, maar ontwikkelt zich geleidelijk in de richting van de hard-bop. De band weet daarmee een flink publiek aan zich te binden. Na negen CD's met als hoogtepunt het album Powerhouse, opgenomen in een uitgebreide bezetting waarvoor Marius Beets alle muziek heeft geschreven, gaan ze in 1999 ieder huns weegs, omdat hun overige muzikale activiteiten niet meer te combineren zijn met het kwartet. Incidenteel komen ze daarna nog wel bij elkaar. Zo spelen ze in 2007 geregeld met Rita Reys en geven ze in 2009 een aantal concerten met altsaxofonist Piet Noordijk.

Alexander Beets Joost Patocka Piet Noordijk Rita Reys Wim Holthaus

1990

In 1990 wordt Marius Beets de nieuwe bassist van The Houdini's, het hard-bop-sextet dat in 1987 is ontstaan vanuit het orkest van de Boulevard of Broken Dreams. Aanvankelijk wordt de hard-bopkoers voortgezet, maar later vallen vooral de projecten op met klassieke ensembles zoals Nieuw Sinfonietta Amsterdam en het Schönberg Ensemble. Daarmee brengen ze muziek tot leven van componisten op de rand van jazz en klassiek, zoals George Gershwin en John Adams. Eveneens in 1990 richt Marius Beets zijn eigen label op, Maxanter Records. De eerste uitgave is het titelloze debuutalbum van de Beets Brothers. Later gaat Marius Beets ook CD's van anderen uitbrengen, vaak opgenomen in zijn eigen studio De Smederij in Zeist.

Amsterdam Sinfonietta Asko|Schönberg The Houdini's

1991

Fluitist Mark Alban Lotz neemt Beets op in zijn groep Lotz of Music, die zijn plaatdebuut maakt met het eigenzinnige Puasong Daffriek. Hier blijkt dat de bassist zich breder kan manifesteren dan met pure bebop en hard-bop. Lotz of Music brengt een mengsel van moderne jazz, vrije improvisatie, afrobeat en wereldmuziek.

Mark Alban Lotz

1994

Five Up High is een nieuwe energieke band met de saxofonisten Benjamin Herman en Jasper Blom. Marius Beets vormt samen met Joost Patocka de ritmesectie. Juraj Stanik is de pianist.

Benjamin Herman Jasper Blom

1999

In dit jaar ontstaan twee belangrijke, langdurige verbintenissen. Marius Beets wordt hoofdvakdocent aan het Rotterdams Conservatorium, en pianist Rein de Graaff ziet in hem de ideale opvolger van bassist Koos Serierse. Met het Rein de Graaff-trio begeleidt Marius Beets in de loop der jaren een lange lijst Amerikaanse jazzhelden, zoals Johnny Griffin, Bud Shank, Frank Morgan, Scott Hamilton, James Moody, Ronnie Cuber, Lee Konitz en Sonny Fortune.

Koos Serierse Rein de Graaff

2003

The Houdini's en Amsterdam Sinfonietta maken weer een toer, ditmaal met zangeresTrijntje Oosterhuis. Uit de concertopnamen wordt een live-album samengesteld, Strange Fruit, waarvoor Marius Beets twee stukken heeft gearrangeerd. De CD wordt een groot succes en wordt met goud bekroond.

Trijntje Oosterhuis

2005

Tijdens een sessie in het Amsterdamse Bimhuis gaat DJ Phil Martin aan de slag met de muziek van The Houdini's. Aldus ontstaan The Jazzinvaders, een nu-jazzformatie, waarvan saxofonist Rolf Delfos en pianist Erwin Hoorweg ook deel uitmaken. De band maakt drie CD's plus een aantal singles, opgenomen in Beets' studio en bewerkt door diverse DJ's. Ook in 2005 brengt Beets voor het eerst een CD onder eigen naam uit, Marius Beets And The Powerhouse Big Band. Op dit album staan tien door hem geschreven arrangementen in big band-bezetting.

The Jazzinvaders

2006

Een jury, bestaande uit Han Reiziger, Cees Schrama en Dick Bakker, kent Marius Beets de Laren Jazz Award toe. Zijn vaste partner in het Rein de Graaff-trio, drummer Eric Ineke, kiest hem als bassist in zijn nieuwe JazzXpress en in het Europese trio van de Amerikaanse saxofonist Dave Liebman.

Eric Ineke

2007 - 2011

Naast lesgeven op Codarts in Rotterdam levert Marius Beets tientallen bijdragen op andermans platen. Zo speelt hij mee in het Ilja Reijngoud Quartet op The Shakespeare Album (2008), een cd samen met zangeres Fay Claassen waarop sonnetten van Shakespeare op muziek zijn gezet. Hij is als muzikant, engineer en mixer betrokken bij de opnamen van het album Lieb Plays Weill (2009) van The David Liebman Trio. Beets speelt ook mee op de cd en dvd 21 Trombones In The 21st Century - A Tribute To Urbie Green (2010) van New Trombone Collective. Hij levert technische bijdragen tijdens opnamen van Chopin Meets The Blues (2010) van zijn broer Peter en Carillon (2013) van Saxophone Quartet Dicke Luft. Marius Beets arrangeert twaalf nummers uit The Great American Songbook voor het album dat zangeres SaraLee Vos in 2011 samen met het Alexander Beets Quartet uitbrengt op het label Maxanter. De bassist maakt ook deel uit van het kwartet.

2012 - 2015

Marius Beets is onderdeel van de Raad van Aangeslotenen/Sectie Uitvoerenden van de SENA. De bassist is nog steeds nauw betrokken bij uitgaven op het eigen label Maxanter. Hij doet de techniek en de arrangementen en speelt contrabas op het album Trav’lin’ Light (2014) van Alexander Beets met zangeres Judith Nijland. Beets is onderdeel van Eric Ineke JazzXpress en is te horen op het album Cruisin’ dat op 15 augustus 2014 wordt gepresenteerd in het Concertgebouw Amsterdam. De bassist maakt ook deel uit van het Ben Van Den Dungen Quartet van saxofonist Ben van den Dungen. Van het kwartet verschijnt in oktober 2014 het tweede album A Night At The Club. Voorjaar 2015 presenteert de bassist zijn nieuwe band TAFKAMB waarmee eigen werk wordt uitgevoerd. Het is voor het eerst sinds jaren dat hij als bandleider in de schijnwerpers staat. Hij wordt terzijde gestaan door Simon Rigter (tenorsaxofoon), Peter Beets (piano) en Gijs Dijkhuizen (drums).

2016

In 2016 staat de bassist op het podium met SANNAVAN, de band rondom zangeres Sanna van Vliet samen met drummer Marcel Serierse en gitarist Ed Verhoeff en aangevuld met saxofoniste Tineke Postma en trompettist Rick Mol. Van SANNAVAN verschijnt in maart het eerste album Swing Shift. Beets neemt op de cd de helft van de arrangementen voor zijn rekening. Op de agenda staan ook optredens met onder meer het Ben Van Den Dungen Quartet en de jazzproductie NYRM (New York Round Midnight), een show met elf Nederlandse topmuzikanten waarbij bij elk optreden een jong Nederlands jazztalent de kans krijgt zich aan het publiek te presenteren.

Discografie Marius Beets

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Marius Beets

Audio/Video Marius Beets

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer