Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARTIN VERDONK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Martin Verdonk

Periode

1959 - heden

Genre

achtergrondzang, percussie, percussie, wereldmuziek

Online

Officiële website

Martin Verdonk

De in 1959 te Willemstad, Curaçao, geboren percussionist Martin Verdonk behoort, getuige zijn staat van dienst, al jaren tot de absolute wereldtop. Hij werkte met Santana, Prince, Doe Maar, James Taylor, Demis Roussos, Paul de Leeuw en duizend anderen. Hij geeft sinds 1990 tevens les op het conservatorium in Rotterdam.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, percussie

Genoemd in de biografie van

1992   Bart Suèr
1995   Coen Bais
1998   Blowbeat
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Martin Verdonk

De in 1959 te Willemstad, Curaçao, geboren percussionist Martin Verdonk behoort, getuige zijn staat van dienst, al jaren tot de absolute wereldtop. Hij werkte met Santana, Prince, Doe Maar, James Taylor, Demis Roussos, Paul de Leeuw en duizend anderen. Hij geeft sinds 1990 tevens les op het conservatorium in Rotterdam.

In bezetting van

Batida   achtergrondzang, percussie
Daniël Sahuleka   percussie
Future Groove Express   percussie
Ilse DeLange   percussie
Karin Bloemen   percussie
Loïs Lane   percussie

1982 - 1984

De sinds 1971 in Nederland woonachtige Verdonk studeert latinpercussie in Rotterdam en maakt in 1983 deel uit van de begeleidingsband van Daniel Sahuleka, zijn eerste echte professionele opdracht.

Daniël Sahuleka

1985 - 1988

Verdonk zet zijn studie - met tussenpozen - voort op Cuba bij de Conjunto Folklorico Nacional. In 1987 is hij in Ahoy' Rotterdam te zien als gastspeler bij Santana, zijn eerste van een indrukwekkende lijst gastoptredens. In 1988 is hij gastmuzikant op het album Calling The Gods van de Nederlands-Amerikaanse groep Congarilla, waar ook de van Santana bekende percussionisten Orestes Vilató en Raul Rekow deel van uitmaken. In de jaren 1986 tot en met 1989 doet de groep jaarlijkse tournees door voornamelijk Duitsland, en Verdonk is steeds van de partij.

1989

Verdonk speelt als gastmuzikant mee op het album Caravan van de Nederlandse groep Berkland (met onder anderen Frits Landsbergen en Bernard Berkhout) en is opnieuw te zien bij Santana, deze keer in het Congrescentrum te Den Haag.

1990

Als gastmuzikant is Verdonk te zien bij Prince in Globen, Stockholm, en drie keer in de Wembley Arena te London. Hij speelt tevens als gastmuzikant mee op de single Time After Time van de Nederlandse zangeres Selena, en begint met lesgeven op het conservatorium in Rotterdam.

Selena

1991

Verdonk raakt steeds meer in trek als gastmuzikant en is in één jaar te horen op maar liefst zeven albums: In The Mood van BB Queen, Bloody Buccaneers van de Golden Earring, Afwachtend En Oplettend van Dimitri van Tooren, Handclaps van Future Shock, Mijn Hart Slaapt Nooit van Henny Vrienten, Afrodisia van Nueva Manteca, en Energy van Wolters & Vermuyen.

1992

Ook dit jaar speelt Martin Verdonk als gastmuzikant mee op zeven platen: Tudo Bem van Batida, Khadja Nin van Khadja Nin, Precious van Loïs Lane, de single Paco van Mildred Douglas, Blue Songo van Nueva Manteca, Rumble van SfeQ, en Be There van Wall Street Crash.

1993

Verdonk speelt als gastmuzikant mee op vijf albums: 2 Way Street van 2 Way Street, Af En Toe Een Bui van Circus Custers, A Heart Full Of Music van Denise Jannah, Who's Pulling The Strings van Harry Sacksioni, en Memento van de groep Overstekend Wild.

1994

Wederom speelt Verdonk als gastmuzikant mee op wederom vijf albums: Bacán van Bacán, Isis Unveils van Isis, Porgy & Bess van Nueva Manteca, Iets Van Een Wonder van Rob de Nijs, en Cold War Kids van Tony Carey.

1995

Martin Verdonk speelt als gastmuzikant mee op zeven albums: Blue Age van Coen Bais, Let's Face The Music And Dance van Nueva Manteca, Machito Project van Cubop City Big Band, Picture Of You van Lafitte, Turn Out The Lamplight van Laura Fygi, Otro Mundo van Leonardo Amuedo, en Audio Graffity van Vandegeer & Koenn. Hij ontvangt een prijs in Los Angeles voor 'outstanding service to jazz education' van The International Association For Jazz Education Society.

1996

Verdonk speelt als gastmuzikant mee op vijf albums: Cara van Bacán, Serenade van Demis Roussos, Different Colours van Denise Jannah, But Beautiful van Henk de Laat, en Wild Rhythm van René Froger.

1997

Verdonk is gastspeler bij James Taylor in het tv-programma Later With Jools van Jools Holland in Londen. Hij speelt als gastmuzikant mee op het album No Cry Just Music van de Duitse drummer Nicky Gebhard. Veel van zijn tijd steekt hij in een wereldtournee van Steve Winwood, waar hij als gastmuzikant talloze optredens mee doet in zowel 1997 als 1998.

1998

Op drie albums speelt Verdonk dit jaar als gastmuzikant: Oorsprong van Harry Sacksioni, Kameleon van Karin Bloemen, en It's Happening van Martijn van Iterson. De voort durende wereldtour van Steve Winwood houdt hem in 1998 ook aardig van de straat.

1999

Verdonk speelt als gastmuzikant mee op vijf albums: Comics And Pin Ups van de Duitse band BAP, Stille Liedjes van Paul de Leeuw, Where We Stand van de Amerikaanse zanger en toetsenist Rich Wyman, en twee albums van Rob de Nijs, Ballades en Tijdloos.

2000

Dit jaar staat voor Verdonk grotendeels in het teken van de groep Doe Maar. Hij speelt als gastmuzikant mee op hun comeback-albums Klaar en Live In Ahoy', en is op alle zestien Ahoy'-optredens van de groep van de partij. Als gastmuzikant speelt hij mee op Metamorphosis van Jan Vayne. Hij treedt toe tot de begeleidingband van Ilse DeLange en zal daar vijf jaar lang mee blijven optreden.

Doe Maar Ilse DeLange

2001

Martin Verdonk speelt als gastmuzikant mee op twee albums: The Original Grooves van de Amerikaanse Hammond-organist Dr Lonnie Smith, en Engelen Uitgezonderd van Rob de Nijs.

2002

Als gastmuzikant speelt Verdonk dit jaar mee op twee albums: Peel Me van Jaybeez, en Strong Man van Mo' Jones. Dit jaar is hij ook een van de muzikanten tijdens de Heineken Night Live in Ahoy' Rotterdam, waar hij speelt met onder anderen Chaka Khan en Donna Summer.

2003

Een druk jaar voor Martin Verdonk. Hij speelt als gastmuzikant mee op zeven albums: Here I Am van Ilse DeLange, Who Needs Love van Incognito, Free At Last van Toon Roos, Stills van Ruud Hermans, Time van de in Detroit geboren singer-songwriter Ilene Barnes, F33l3r van de rockgroep Feeler uit Nijmegen, en Intwine van de gelijknamige Brabantse rockgroep. Hij is tevens een van de bandleden van de Engelse groep Incognito tijdens hun wereldtournee, die zich zowel dit jaar afspeelt als in 2004. Ook is hij opnieuw van de partij tijdens de Heineken Night Live in Ahoy', Rotterdam, spelend met onder meer En Vogue en Shaggy.

2004

De wereldtournee van Incognito duurt voort. Verdonk speelt als gastmuzikant mee op het album Quarantine van Pitch Pine Project, en Perfect van Intwine. Er verschijnen maar liefst twee soloalbums van Martin Verdonk: Tribal Fusion met als gasten Horacio 'El Negro' Hernández en Danny Gottlieb, en vervolgens Old School New School met als gasten Orestes Vilató and Walfredo Reyes Jr.

2005

In 2005 speelt Verdonk als gastmuzikant mee op vier albums: Twilight Skies Of Life van bluesrocker Julian Sas, St. Eleanor's Park van de Bredase popband Rosemary's Sons, One Spirit van de jazzfusionact Cornelissen & Vollink, en De Negende Van Jovink van de rock 'n' lol-act Jovink & De Voederbietels. En om zijn multi-inzetbaarheid te onderstrepen: Verdonk is ook nog op tournee langs de Nederlandse theaters met het programma Rafels van cabaretière Lenette van Dongen.

2006

Martin Verdonk speelt als gastmuzikant mee op meer albums dan ooit tevoren in één jaar, namelijk maar liefst negen: Rafels van Lenette Van Dongen, Maisfrou van Nynke Laverman, Green van Art Attack, Files From London van Mirjam Timmer, Gipsy Boys van Gipsy Boys, Geen Dag Voorbij van Wolter Kroes, Liefde En De Rest van Bert Louissen, Tamara Maria van Tamara Maria, en Club Jazz van Heleen Schuttevaer. Bovendien is hij gastmuzikant bij een Europese tournee van de Afrikaanse zanger en bassist Richard Bona (Kameroen).

2007

Verdonk speelt als gastmuzikant mee op drie albums: This Heart Of Mine van Simone Pormes, Storybook van The Princess Project, en Beter Dan Ooit van Dekoor (closeharmonykoor uit Utrecht). Tevens maakt hij opnieuw als gastmuzikant deel uit van een Europese tournee, deze keer met de Mexicaanse Lila Downs.

2008

Martin Verdonk speelt als gastmuzikant mee op vier albums en een single: Unter Dem Flusterbogen van het Duitse Farfarello, Trust van de Nederlandse zangeres Geena, Across The Rubicon van de Amerikaan Tollak Ollestad uit Alaska (met Vinnie Colaiuta op drums en Jimmy Haslip op bas), Dialogos van de Spanjaard El Periquin, en de single MD Shuffle van de Rotterdamse Surinamer Mark Dakriet.

2009

Martin Verdonk speelt als gastmuzikant mee op vijf albums: Go For It van One Spirit, Omdat Je Nu Nog Hier Bent van Roberto Orvalho, Home Sweet Home van Rosemary's Sons, My Recipe For A Happy Life van Kim Hoorweg, en Slow Food van gitarist Ed Verhoeff. Op zijn website wordt een lang niet complete lijst muzikanten en acts gepubliceerd waar Verdonk mee heeft opgenomen en/of opgetreden, opgesplitst in Nederlandse en buitenlandse. Nederlandse: Ilse DeLange, Doe Maar, Kim Hoorweg, Rob de Nijs, Paul de Leeuw, dj Rose, Ruth Jacott, Mark Dakriet, Laura Fygi, Loïs Lane, Karin Bloemen, Harry Sacksioni, Danny Vera, Denise Jannah, Raffaëla, Lee Towers, Nueva Manteca, Cor Bakker, Margriet Eshuys, Intwine, Golden Earring, Daniel Sahuleka, Jan Vayne, Izaline Calister, Lilian Vieira, Do, Ali B, Randal Corsen, Nynke Laverman, Camiel, Lenette van Dongen, Mir, Wolter Kroes, Gipsy Boys, Dancing With The Stars, X Factor, Art Attack, Julian Sas, Jovink, Elles Springs, Toon Roos Group, Ruud Hermans, Mo'Jones, Tamara Maria, Simone Pormes & The Princess Project, Metropole Orkest, Miss Molly & Me (2011) en meer. Buitenlandse: Stephen Simmonds, Lionel Richie, George Benson, George Duke, Toots Thielemans, Lalo Schifrin, David Sánchez, Chip Taylor, Shaggy, Abdullah Ibrahim, WDR Big Band, NDR Big Band, BBC Big Band, Paquito D'Rivera, James Moody, Jon Faddis, Tony Carey, Horacio 'El Negro' Hernández & Italuba, Rich Wyman, Andy Narell, Alex Acuña, en meer.

2012

De percussionist speelt mee op Angel, het tweede album van zangeres Erica Yong.

Erica Yong

Discografie Martin Verdonk

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Martin Verdonk

Audio/Video Martin Verdonk

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer