Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARTINE BIJL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Martine Bijl in 1975

Periode

19-03-1948 - 30-05-2019

Genre

tekstschrijver, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Martine Bijl

Martine Bijl is zangeres, actrice, schrijfster, musicalvertaalster, poppenmaakster en cabaretière. Ze is een bekende televisiepersoonlijkheid, onder meer als panellid van het spelletje Wie Van De Drie en in reclamespotjes van groentenconservenfabrikant Hak ('u moet de groenten van Hak hebben'). Ze heeft in de jaren zeventig eigen televisieshows voor de Tros.
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1960   Willem Duys
1961   Chris Dekker

Biografie Martine Bijl

Martine Bijl is zangeres, actrice, schrijfster, musicalvertaalster, poppenmaakster en cabaretière. Ze is een bekende televisiepersoonlijkheid, onder meer als panellid van het spelletje Wie Van De Drie en in reclamespotjes van groentenconservenfabrikant Hak ('u moet de groenten van Hak hebben'). Ze heeft in de jaren zeventig eigen televisieshows voor de Tros. Bijl schrijft Nederlandse bewerkingen van buitenlandse televisieseries en vertaalt musicals zoals Aïda, The Lion King, Belle En Het Beest en Tarzan. In het begin van haar carrière werkt ze samen met haar levenspartner Henk van der Molen. Later treedt ze in het huwelijk met theater- en televisiemaker Berend Boudewijn.

1948 - 1969

Martine Catharina Maria Bijl wordt op 19 maart 1948 geboren in Amsterdam. Naar aanleiding van een schoolvoorstelling op het Spinoza Lyceum wordt ze ontdekt door Ben Levi en mag ze in 1965 een EP opnemen met vier liedjes van de Franse chansonnière Anne Sylvestre in een vertaling van Ernst van Altena. Via het label Relax van programmamaker Willem Duys verschijnt haar volgende single De Makelaar Van Schagen met op de B-kant Ik Zou Wel Eens Willen Weten, een versie van de bekende hit van Jules de Corte. Ook de volgende single Bloemendaalse Bos is terug te vinden op haar debuutalbum Martine Bijl Zingt. De plaat wordt bekroond met een Edison. Duys brengt de zangeres in contact met gitarist Henk van der Molen met wie de zangeres zowel een artistieke als persoonlijke relatie heeft. In november 1965 maakt Martine Bijl haar televisiedebuut in Cabaretkroniek. In juli 1966 doet ze mee aan het Knokke Festival, samen met Margie Ball, Karin Kent, Janneke Peper en Ronnie Tober. Ze krijgt een contract bij Iramac Records. Ook het album Martine Bijl Zingt Liedjes Uit De Tijd Van Ot En Sien (1968) levert haar een Edison op. Bijl is in 1966 op televisie te zien in onder meer het jongerenprogramma Moef Ga Ga. De zangeres schrijft en illustreert kinderboekjes. De eerste, het boekje Elfje Twaalfje, komt in 1969 uit inclusief grammofoonplaat met muziek van Henk van der Molen.

Jules de Corte Karin Kent Margie Ball Ronnie Tober Willem Duys

1970 - 1979

Het vervolg op haar eerste kinderboek heet Elfje Twaalfje En Het Lentepenseel. Martine Bijl is vanaf 1971 meer dan tien jaar lang panellid in de populaire televisiequiz Wie Van De Drie. Op de radio presenteert ze het volksliedjesprogramma In De Volksmond. Ze speelt de rol van schooljuf Irene Muller in de komische speelfilm Help, De Dokter Verzuipt! (1974) van Nikolai van der Heyde, de verfilming van de roman van Toon Kortooms. Samen met Anton Pieck werkt Bijl aan het boek Sprookjes Van De Efteling, dat in 1974 verschijnt, een jaar later gevolgd door een boek met bewerkingen van de sprookjes van Hans Christian Andersen. Naar aanleiding van dat boek brengt de zangeres in 1975 het album Martine Bijl Zingt Andersen uit, met tien composities van Henk van der Molen en arrangementen van Tony Nolte. De plaat krijgt de Tros Productieprijs en Van der Molen wint de Louis Davids Prijs voor het liedje Het Lelijke Jonge Eendje. Van Martine Bijl verschijnen in de latere decennia meerdere sprookjesboeken. Het liedjesrepertoire van de zangeres wordt minder luchtig. Op het album Een Nieuw Portret Van Martine Bijl (1975) staan onder meer liedjes van Harry Nilsson, Anne Sylvestre en Jules de Corte. In interviews noemt ze ook Randy Newman en Judee Sill als inspiratiebronnen. In 1977 bereikt ze de dertiende plaats in de Nationale Hitparade met Het Limburgs Klaaglied. Bijl heeft haar eigen televisieshow voor de Tros.

1980 - 1989

Martine Bijl krijgt in 1980 de Gouden Televizier-Ring voor haar presentatie van het Boekenweekgeschenk. Liedjes uit haar televisieshows worden verzameld op het dubbelalbum Martine Bijl (1980). De eerste plaat bevat typetjes en de tweede plaat liedjes. Na het eindigen van haar laatste eigen televisieshow Martines Nachtvoorstelling gaat Bijl in oktober 1983 van start met haar eerste avondvullende theatershow Martine. Een van de typetjes in de show is Agnes de Boer, de verslaggeefster van een damesblad. Het programma levert haar de Scheveningen Cabaretprijs op. Ze wint ook de Johan Kaart Prijs, een prijs voor de blijspel-klucht-kunst, een initiatief van theatermaker/regisseur/acteur John Lanting en impresario Jacques Senf. In de jaren tachtig speelt ze nog twee soloprogramma's: Bijl (1988) en Martine Bijl (1989). De actrice is een van de vele bekende Nederlanders met een rolletje in Vroeger Kon Je Lachen (Bert Haanstra,1983), een film naar het werk van Simon Carmiggelt. Na Wie Van De Drie is ze panellid in onder meer Babbelonië (1981) en Dinges (1986). De zangeres levert in1988 bijdragen aan de plaatversie van de musical Tsjechov van Dimitri Frenkel Frank en Robert Long.

Robert Long

1990 - 2011

In haar vierde soloprogramma Mevrouw Bijl (1990) rekent Martine Bijl definitief af met haar reputatie als braaf meisje. Naast onderwerpen als overspel en incest trekt ze met het nummer Janmaat En Zijn Rap fel van leer tegen de racistische politieke partij Centrum Democraten van Hans Janmaat. Samen met Robert Long schrijft ze het milieuliedje Op Is Op. Een registratie van het optreden in de Stadsschouwburg te Groningen in mei 1991 wordt uitgezonden op televisie. Bijl vertaalt en bewerkt de Britse comedyserie Tom, Dick And Harriet tot Het Zonnetje In Huis (1994-2003). Ze speelt zelf een hoofdrol, naast onder meer de acteurs Pieter Lutz, Sacco van der Made en John Kraaykamp sr. en jr. Voor haar rol wint ze in 1998 het Gouden Beeld, een prijs die in de periode 1996-2006 in september uitgereikt wordt door de Stichting Nederlandse Academy Awards. In latere seizoenen beperkt ze zich tot acteren in de serie en worden de scenario's geschreven door Ger Apeldoorn en Ger Edens. Martine Bijl presenteert de quiz Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord op de commerciële zender NET 5. De zangeres maakt in haar vrije tijd poppen. 25 daarvan worden in 1995 de hele maand december tentoongesteld bij galerie Rijkers aan de Single in Amsterdam. Bijls toneelstuk Walters Hemel, geregisseerd door Berend Boudewijn, gaat in januari 1996 in première. De wrange komedie gaat over een werkende vrouw (gespeeld door Ingeborg Elzevier) die ook nog een huishouden moet runnen, met een mislukt schrijver als man en een gehandicapt kind. Vanaf 1996 presenteert Martine Bijl vier seizoenen het radioprogramma Andermans Veren met daarin cabaretfragmenten rondom een bepaald thema. Voor de VARA vertaalt en bewerkt Bijl de Zweedse serie Svenson & Svenson tot Jansen, Jansen over het dagelijks leven van een jong gezin in een Almeerse nieuwbouwwijk. Ze is ook verantwoordelijk voor het script van de komedieserie Kees & Co (1997-2006) op RTL4. Daarnaast vertaalt ze musicalteksten van onder anderen Aïda (2001), The Lion King (2004) , Belle en het Beest (2005), Tarzan (2007), Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat (2008) en We Will Rock You (2010). In 2011 werkt Martine Bijl aan de vertaling van de musical Wicked. Tijdens de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards, op 2 oktober 2011 in het DeLaMar Theater Amsterdam, winnen Martine Bijl en Jon van Eerd in de categorie Beste Vertaling/Bewerking voor hun vertaling van La Cage Aux Folles.

Johnny Kraaijkamp

2013 - 2019

In 2013 presenteert Bijl het populaire televisieprogramma Heel Holland Bakt. Nadat ze in 2015 wordt getroffen door een hersenbloeding moet ze hier noodgedwongen mee stoppen. Over haar ervaringen na het krijgen van de hersenbloeding schrijft ze in 2018 het boek Rinkeldekink. In het bijzijn van familie overlijdt Martine Bijl op 30 mei 2019 in haar atelier in Maarssen.

Discografie Martine Bijl

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Martine Bijl

Audio/Video Martine Bijl

Video Martine Bijl

Martine Bijl - interview ...
Martine Bijl - interview en minnepijnboom
Martine Bijl Show 1974
Martine Bijl Show 1974
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Martine Bijl Show 1974

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer