Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARTINUS FABRI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Wikimedia Commons

Periode

1350 - 1400

Genre

klassiek, middeleeuwen

Martinus Fabri

Van de middeleeuwse Nederlandse minnezanger en componist Martinus Fabri zijn vier werken bewaard gebleven: drie ballades en een rondeau. Terwijl in de twee Franse ballades enkel de bovenstem van tekst is voorzien, hebben de twee Nederlandstalige werken tekstnotering in alle partijen. Meester Martijn, zoals Martinus Fabri genoemd werd, speelt een ...
Volledige biografie...

Biografie Martinus Fabri

Van de middeleeuwse Nederlandse minnezanger en componist Martinus Fabri zijn vier werken bewaard gebleven: drie ballades en een rondeau. Terwijl in de twee Franse ballades enkel de bovenstem van tekst is voorzien, hebben de twee Nederlandstalige werken tekstnotering in alle partijen. Meester Martijn, zoals Martinus Fabri genoemd werd, speelt een belangrijke rol in de introductie van de meerstemmige Nederlandse muziek in Den Haag.

1395 - 1400

Martinus Fabri (de naam Fabri is waarschijnlijk een verlatijnsing van de naam 'Smeets' of 'Le Fèvre') wordt in 1395 als zangmeester aangesteld aan het Haagse Hof. Dit hof is het belangrijkste Nederlandstalige hof in de Nederlanden. Hij krijgt de zangkapel onder zijn hoede. De taak van deze hofzangers is het uitvoeren van liturgische en wereldlijke muziek aan het hof en daarbuiten, zoals op het stadhuis: in een notitie wordt gemeld dat de zangers van de hofkapel koralen "in die raetkamer quamen cokerellen". In april 1396 wordt een zoon van Martinus Fabri gedoopt onder de hoede van zijn peettante, de gravin van Holland Margaretha van Kleef. Martinus Fabri overlijdt in mei 1400 aan de gevolgen van de pest. Zijn composities worden door zijn erfgenamen verkocht aan het hof. In de 15de eeuw gaat het Frans een overheersende rol innemen in de hofcultuur van de Nederlanden. Een deel van het Nederlandstalige repertoire, waaronder de composities van Fabri, zijn echter bewaard gebleven in de Hollandse Hof-fragmenten.

Discografie Martinus Fabri

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Martinus Fabri

Audio/Video Martinus Fabri

Video Martinus Fabri

Martinus Fabri - Eer ende...
Martinus Fabri - Eer ende lof heb d'aventuer (late 14th century)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Martinus Fabri - Eer ende lof heb d'aventuer (late 14th century)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer