Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MASHED POTATOES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Mashed Potatoes

Periode

1989 - 2005

Genre

powerpop, sixties

Mashed Potatoes

Formatie uit de Bollenstreek die een frisse en aanstekelijke mix van pop, surf, en punk maakt die in het verlengde ligt van Beach Boys, The Kinks en Ramones. Hoewel de groep ook in Nederland enige bekendheid geniet, zijn het toch vooral Spanje, België, Frankrijk en de Verenigde Staten waar de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Marijn Kunst   drums
Peter van der Meer (1)   gitaar, zang
Mike Schepers   gitaar, zang
Rob Van Der Meer   basgitaar

Overige muzikanten

Bart Visser   drums

Genoemd in de biografie van

1995   Les Zazous
2002   King Me
2008   Corno Zwetsloot

Biografie Mashed Potatoes

Formatie uit de Bollenstreek die een frisse en aanstekelijke mix van pop, surf, en punk maakt die in het verlengde ligt van Beach Boys, The Kinks en Ramones. Hoewel de groep ook in Nederland enige bekendheid geniet, zijn het toch vooral Spanje, België, Frankrijk en de Verenigde Staten waar de populariteit het grootst is, getuige ook het platencontract met het Madrileense Munster Records.

1989

The Mashed Potatoes wordt als schoolband opgericht door de Noordwijkerhouters Mike Schepers (zang, gitaar), Peter van der Meer (zang, gitaar), Rob van der Meer (basgitaar) en Bart Visser (drums).

1990

De band valt op bij de Grote Prijs van Nederland door bussen vol gillende fans mee te nemen. De band reikt tot de halve finale.

1992 - 1993

Eenmaal klaar met de middelbare school maken The Mashed Potatoes furore in de Bollenstreek en doen ze ook hun eerste radiosessies. De band valt op door haar energieke optredens en puntige popsongs die zelden de drie minuten-grens overschrijden. De muziek refereert aan de beat en surfpop van begin jaren zestig en de powerpop van eind jaren zeventig.

1994

Begin '94 verschijnt in eigen beheer het titelloze debuutalbum dat wereldwijd lovende kritieken krijgt, tot in Spanje, Japan en de Verenigde Staten toe. Het album, geproduceerd door streekgenoot Jan van der Plas van Les Zazous, bevat twaalf eigen composities en covers van Beach Boys en Ramones.

Jan van der Plas Les Zazous

1995 - 1996

De Mashed Potatoes zijn live slechts sporadisch op de Nederlandse podia te zien, maar toeren intensief door Spanje. Ondertussen werken ze in Nederland aan hun tweede album.

1997

Mashed Potatoes De Mashed Potatoes weten een platencontract bij het Madrileense Munster Records in de wacht te slepen, naar aanleiding van hun niet geringe populariteit in Spanje. Het tweede album, de mini-cd Do You Want Me To Touch You, Baby ?, wordt alom enthousiast ontvangen en de naam Mashed Potatoes verschijnt meer en meer in fanzines en op websites over de hele wereld. Door al deze aandacht is de eerste persing van de plaat al gauw uitverkocht. In oktober vertrekt de band naar Spanje voor een optreden op het Serie B Festival, waar opgetreden wordt met onder andere Guided By Voices, Gallon Drunk en Thee Headcoats.

1998

Aan het begin van het jaar wordt Bart Visser vervangen door ex-December Boys drummer Marijn Kunst. In maart wordt Mashed Potatoes gevraagd om als voorprogramma van Skik door het land te gaan toeren. Zo maakt een groot deel van het Nederlandse clubcircuit (voor het eerst) kennis met de energieke live-act van de groep. De band speelt onder andere in Paradiso en in de Oosterpoort in Groningen. In mei keert de groep terug naar Spanje voor een reeks concerten. Ook door de Spaanse radio wordt de band opgepikt en voorgesteld als "la gran sensación de Holanda". In augustus speelt de groep op het International Pop Overthrow Festival in Los Angeles, waar zowel pers als publiek zeer enthousiast is. In eigen land zijn de Mashed Potatoes in oktober te zien op het Crossing Border Festival in Den Haag.

December Boys Skik

1999

Er wordt druk gewerkt aan een opvolger voor Do You Want Me To Touch You, Baby?. In Zweden verschijnt het gelijknamige nummer op de compilatie Pop Under The Surface Vol. 3.

2000

Mashed Potatoes Up And Over! heet de titel van de derde Mashed Patatoes plaat die (opnieuw) lovende recensies krijgt. Opnieuw gaat de groep voor een toer naar Spanje, dat al een beetje een tweede thuisland begint te worden. De band maakt opnamen voor de productiemaatschappij Cat Music, waarachter zich de geestelijke vaders van Catapult en Rubberen Robbie verschuilen.

Catapult Rubberen Robbie

2001 - 2003

De band doet het enkele jaren rustig aan. De bandleden nemen de tijd om hun eigen studio te bouwen.

2004

De eerste opnamen uit de eigen studio zijn te horen op It's Magic, de eerste van een EP-trilogie.

2005

Op 10 april voeren de Mashed Potatoes in 013 te Tilburg de laatste Beatles LP Let It Be integraal live uit. Het is op die dag namelijk precies 35 jaar geleden dat de Fab Four uit elkaar gingen. De band wordt bijgestaan door de Haagse singer-songwriter Mouse Bom van Tuesday Child. In het voorjaar verschijnt de tweede EP in de serie: It's Strange. Na zestien jaar in de band gezeten te hebben verlaat zanger Mike Schepers in oktober de Mashed Potatoes, naar eigen zeggen vanwege muzikale meningsverschillen. Hij gaat werken aan een soloalbum en de overgebleven drie leden beginnen de nieuwe band The Incredible Stacks.

The Incredible Stacks Tuesday Child

2008

Schepers brengt samen met producer Corno Zwetsloot onder de naam Skipper het album Architecture And Design uit. De 'avantpop' is gemaakt met hulp van samples, effectapparatuur en speelgoedinstrumenten en te vergelijken met muziek van Caribou, Badly Drawn Boy en Beck.

Corno Zwetsloot

Discografie Mashed Potatoes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mashed Potatoes

Audio/Video Mashed Potatoes

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer