Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MASSADA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto 1979 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties)

Periode

1973 - heden

Genre

latin, Molukken

Online

Officiële website

Massada

In de jaren zeventig zeer populaire Molukse groep, die voortborduurt op de succesvolle latin-sound van Carlos Santana en deze voorziet van een smakelijk oosters tintje.
Volledige biografie...

Bezetting

Lino Emerencia   toetsinstrumenten
Rudy de Queljoe   gitaar
Johnny Manuhutu   percussie, zang
James Sabandar   basgitaar
Joop Manuhutu   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Nino Latuny   gitaar
Chris Latul   gitaar
Zeth Mustamu   percussie
Walter Sell   toetsinstrumenten
Turu Leerdam   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1978   Cuby + Blizzards
1978   Rudi de Graaff
1979   Vitesse
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

17-6-23, De Vorstin, Hilversum
30-9-23, Boerderij, Zoetermeer

Biografie Massada

In de jaren zeventig zeer populaire Molukse groep, die voortborduurt op de succesvolle latin-sound van Carlos Santana en deze voorziet van een smakelijk oosters tintje.

1973

Massada wordt opgericht. De groep ontleent haar naam aan een berg in Israel. De band bestaat dan uit Johnny en Eppy Manahutu, Zeth Mustamu (percussie), Chris Latul (gitaar) en Usje Sabander (bas). Al snel worden Nino Latuny (gitaar) en Frans Eschauzier (toetsen) aan de groep toegevoegd.

1975

Tijdens de tweede groepenpresentatie van muziekkrant OOR in Paradiso steelt de band de show. Percussionist Neppy Noya komt de groep versterken.

1976

Noya verlaat de band weer. Hij speelt echter nog regelmatig mee als gastmuzikant. Massada bouwt een uitstekende live-reputatie en een trouwe fanschare op.

1978

Het debuutalbum, Astaganaga, verschijnt. De Santana-achtige plaat is vrij zwak geproduceerd, maar haalt desalniettemin al snel goud. De single Latin Dance wordt een hit in Nederland.

1979

Promotiefoto 1979 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties) Op de tweede plaat, Puykul Tifa, komt de Molukse identiteit van de groep beter naar voren. Het album bevat vrij veel lange, instrumentale stukken. Uit de teksten is op te maken dat de bandleden sympathiseren met het RMS-ideaal. De door Latul geschreven single Arumbai bereikt de Top Tien. Het album behaalt goud. Massada treedt gemiddeld vijf keer per week op, krijgt een Hitkrant-award, wint een Zilveren Harp van de Stichting Conamus, staat op Pinkpop en houdt een succesvolle toer in Duitsland. Wegens meningsverschillen zetten de Manuhutu's ineens, volkomen onverwacht, Latul, Eschauzier en Sabander uit de band. Zij worden vervangen door Peter Kuyt (trompet), Jan Stam (sax), Walter Sell (toetsen), Rudy de Queljoe (gitaar) en Turu Leerdam (bas). De laatste twee zijn afkomstig van Vitesse. In deze bezetting neemt de groep het album Pusaka op.

1980

Pusaka verschijnt. Op het album staat Sajang é, een nummer dat is opgenomen met een dames- en kinderkoor. De single is een nummer 1 hit en behaalt goud.

1981

Promotiefoto 1981 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties) In juni stapt Latuny uit de groep. Latul neemt met behulp van Eschauzier, Sabander en Noya een solo-album op. Massada gaat een nieuwe koers varen. Het album Baru (Maleis voor 'nieuw leven') heeft een funky latin sound. Het is de eerste plaat waarop geen Maleis wordt gezongen.

Latul

1982

Zeth Mustamu, Kuyt en Stam vormen de groep Sambita. Latupeirissa en Emerencia sluiten zich in maart bij hen aan.

1986

De single Vahevala, een cover van een nummer van het Amerikaanse duo Loggins & Messina, verschijnt, maar komt niet verder dan de tipparade. Massada treedt daarna nog sporadisch op. Aanbiedingen van platenmaatschappijen worden afgeslagen, omdat er geen nieuw materiaal voorhanden is. De groepsleden zijn iedere voor zich actief in bands en projecten. Zo brengt percussionist Martino Latupeirissa onder de naam Martino de single Love Wave uit.

Martino Latupeirissa

1988

percussionist Latupeirissa verlaat de band.

1990

De release van een nieuwe Massada-single wordt overwogen, maar vindt geen doorgang.

1997

Massada treedt op tijdens het Pasar Malam Besar in Den Haag.

1999

Na een vrij lange periode staat Massada weer volop in de belangstelling. Naast Johnny Manuhutu wordt de band nu gevormd door Jan Jermias (gitaar, zang), Justian (toetsen, zang), Richard Tamaela (bas), Jopie Manuhutu (percussie), Dwight Muskita (percussie) en Njong Louhenapessy (drums, zang). De groep is te zien in de tv-programma's Voor de Verandering, TROS T.V. en De Plantage. Massada treedt weer regelmatig op in het land.

2000

Na een personeelswisseling bestaat de groep uit Johnny Manuhutu (zang), Jopie Manuhutu (percussie), Jan Jermias (gitaar), James Sabandar (bas), Chanelsy Moniharipon (percussie), Steven van Gestel (drums) en Lino Emerencia (toetsen).

2001

Rudy de Queljoe brengt onder zijn eigen naam de EP Toma uit. Toma is een afkorting voor Tuhan Obor Maluku wat staat voor 'de toorts is aan de Molukkers gegeven'. Aanleiding voor de vijf nummers tellende plaat is de datum 21 maart 2001 waarop het precies 50 jaar geleden is de dat de geschiedenis van de Molukse bevolkingsgroep in Nederland begint. Het initiatief voor het maken van Toma is het lied Hele Hela Rotan É dat in ongeveer 1915 is geschreven door De Queljoe's grootvader Rudolf P. de Queljoe. Bij zowel het componeren als het schrijven van het titelnummer laat De Queljoe zich leiden door het Bijbelboek Jesaja.

2003

Wegens drukke werkzaamheden verlaat Chanelsy Moniharipon de band. Jopie Manuhutu neemt de percussiepartijen voor zijn rekening.

2004

Massada neemt in de zomer in De Graaf Wichman te Huizen voor ongeveer 70 bezoekers een deels nostaligische live CD op. Tijdens opname van het optreden bestaat de band uit Johnny Manuhutu, Joop Manuhutu, Jan Jermias, James Sabandar, Steven van Gestel en Jan Peter Sträter. Van de plaat verschijnt ook een versie op DVD. Tijdens de presentatie van de DVD op 18 maart in Club Silverdome te Huizen maakt Alvin Manuhuwa zijn debuut als de nieuwe drummer van de band.

2006

Massada geeft twee concerten in Indonesië in het kader van het Java International Jazz Festival te Jakarta, het grootste driedaagse muziekfestival in Azië en vergelijkbaar met North Sea Jazz. De band bestaat tijdens deze optredens uit Johnny Manuhutu (zang), Nippy Noya (percussie), Joop Manuhutu (percussie), Alvin Manuhuwa (drums), Jan Jermias (gitaar), Rudy de Queljoe (gitaar), James Sabandar (basgitaar) en Wolfgang Roggenkamp (toetsen).

2007 - 2008

Jan Jeremias verlaat de band. Lino Emerencia keert terug achter de toetsen.

2009

De band maakt deel uit van de Dutch Rock Nights tour door Nederland, België en Duitsland, samen met New Adventures, Powerplay, Urban Heroes en Livin' Blues Xperience. Van de optredens worden in januari opnamen gemaakt.

Livin' Blues New Adventures Powerplay Urban Heroes

2011

Massada meldt in een persbericht op 16 juli per direct de samenwerking te beëindigen met drummer Alvin Manuhuwa, omdat hij verdacht wordt van ontucht. 'Wij distantiëren ons volledig van de handelswijze van ons bandlid,' schrijft zanger en bandleider Johnny Manuhutu. 'Wij wachten de uitspraak niet af en hebben unaniem besloten onmiddellijk de samenwerking met hem te beëindigen'.

Discografie Massada

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Massada

Audio/Video Massada

Video Massada

Het prille begin
Het prille begin
Massada
Massada
Identiteit en idealen
Identiteit en idealen
Nummer 1
Nummer 1
De comeback
De comeback
Complete Interview
Complete Interview
10e Pinkpop Festival (1979)
10e Pinkpop Festival (1979)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Nummer 1

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer