Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MASTREECHTER STAAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

23-07-1883 - heden

Genre

klassiek, opera, operette, pop

Online

Officiële website

Mastreechter Staar

Het mannenkoor Mastreechter Staar heeft een breed repertoire: van operettes, opera's en musicals tot klassieke, religieuze en lichte muziek. Van de Koninklijke Zangvereniging is 'Twaalf rovers' misschien wel het bekendste werk.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1879   Jules Moes
1925   Gerard Kockelmans
1943   Johanna Bordewijk-Roepman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Mastreechter Staar

Het mannenkoor Mastreechter Staar heeft een breed repertoire: van operettes, opera's en musicals tot klassieke, religieuze en lichte muziek. Van de Koninklijke Zangvereniging is 'Twaalf rovers' misschien wel het bekendste werk.

1883

Op 23 juli 1883 wordt de Mastreechter Staar (ster van Maastricht) opgericht door enkele leden van de voormalige zangvereniging Polyhymnia. Als eerste directeur treedt aan de heer J. Visschers, president is de heer A. Kempeners. Het koor bestaat uit ongeveer zestig mannen.

1885

De heer L. Defesche wordt dirigent van de Mastreechter Staar.

1886

De Mastreechter Staar wint de eerste prijs in de 1e afdeling van de Provinciale wedstrijd te Valkenburg.

1890

De heer L. Barbe volgt de heer L. Defesche op en wordt dirigent bij de Mastreechter Staar.

1891

De heer Peter Gielen wordt benoemd tot dirigent van het koor.

1892

Tijdens een openbare vergadering in 1892, op initiatief van de heren Jan van Poppel en Eduard Kemmerling, worden alle mannelijke zangers van Maastricht uitgenodigd waardoor het koor er ruim honderdveertig nieuwe leden bij krijgt.

1894

In juni 1894 treedt het koor op tijdens de grote internationale zangwedstrijd te Mons (Bergen) in Henegouwen (België). Hier behaalt het koor de eerste prijs in de eerste afdeling en de speciale internationale prijs met algemene stemmen en onderscheiding.

1895

De Mastreechter Staar treedt op tijdens het eerste bezoek aan Maastricht van koningin Wilhelmina en koningin-regentes Emma.

1896

In januari wordt de heer J.G. Reijnders in zijn presidentschap opgevolgd door de heer Jan van Poppel.

1899

Op 13 april 1899 verleent Koningin Wilhelmina het predicaat Koninklijk aan de Mastreechter Staar, een loffelijke bijvoeging voor een organisatie die een zeer belangrijke plaats inneemt in het vakgebied.

1903

Koningin Wilhelmina wordt in 1903 beschermvrouwe van de Mastreechter Staar, een functie die later ook door Juliana en Beatrix zal worden vervuld.

1907

Op 28 januari 1907 geeft de Mastreechter Staar een openingsconcert ter gelegenheid van de ingebruikneming, door het gebrek aan een behoorlijke zaal, van een eigen gebouw: het zogenaamde Staargebouw.

1919

Bij gelegenheid van de Nationale Betoging voor de Eenheid van Nederland in 1919 treedt de Mastreechter Staar op voor de aanwezige Koninklijke familie. Een dag later verzorgt het koor een aubade in het Koninklijke Paleis, bij welke gelegenheid H.M. Koningin Wilhelmina met de Mastreechter Staar op de foto gaat.

1937

De heer Henri Heydendael wordt benoemd tot dirigent bij de Mastreechter Staar.

1940

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de Mastreechter Staar automatisch lid van de Cultuurkamer. Op grond hiervan kan de Staar wel blijven repeteren, maar het koor weigert echter op te treden voor de bezetter. De repetities worden zo slecht bezocht dat deze uiteindelijk worden stopgezet.

1945

Paul Hupperts volgt dirigent Henri Heydendael op.

1947

De 26-jarige Martin Koekelkoren wordt dirigent van de Mastreechter Staar. Onder zijn leiding zullen veel grammofoonplaten worden opgenomen.

1958

Koningin Juliana onderscheidt het koor bij de viering van het 75-jarig bestaan met de exclusieve Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in zilver van de Huisorde van Oranje.

1971

Vanwege de verkoop van 250.000 langspeelplaten wint het koor de Gouden Tulp.

1977

Dirigent Hennie Raemakers aanvaardt de functie van dirigent.

1980

Ter gelegenheid van de inauguratie in 1980 van koningin Beatrix geeft de Mastreechter Staar een optreden in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Ook vinden er concertreizen plaats naar onder andere Londen, Parijs, Wenen, Canada, de Elzas en Barcelona.

1991

De heer Paul Voncken wordt dirigent bij de Mastreechter Staar. Vanwege geplande woningbouw moet het koor verhuizen vanuit het Staargebouw naar de oude Augustijnen-kerk aan de Kesselskade in Maastricht.

1995

In het kader van 50 jaar bevrijding gaat de Mastreechter Staar onder leiding van Paul Voncken op concerttournee door Canada. Ook ontvangt het koor dit jaar een gouden CD.

1996

Eduard Rasquin wordt benoemd tot dirigent van het koor.

1998

Op uitnodiging van de heer Wim Duisenberg, de eerste directeur van de E.C.B., geeft de Mastreechter Staar op 30 juni 1998 een concert ter gelegenheid van de opening van de Europese Centrale Bank te Frankfurt am Main.

2004

De heer Roger Moens wordt dirigent bij de Mastreechter Staar.

2006

Dit jaar geeft de Mastreechter Staar samen met het Westlands Mannenkoor in Geleen een concert ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Westlands Mannenkoor. Het koor dat zo gevormd wordt bestaat uit zo'n 250 zangers.

2008

In 2008 viert de Mastreechter Staar zijn 125-jarig bestaan en treedt op met André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest. Op 29 december wordt Paul Voncken benoemd tot dirigent.

2010

Jean Jacobs, oud-wethouder en voormalig locoburgemeester van Maastricht, treedt aan als president van de Mastreechter Staar met als opdracht het koor te verjongen en het toekomstbestendig te maken, onder andere door een grondige aanpassing van het repertoire.

2013

President Jean Jacobs treedt af omdat volgens hem niet aan de gemaakte afspraken wordt voldaan. Zijn opdracht, gericht op vernieuwing en ontwikkeling, wordt volgens hem door een gedeelte van het koor niet geaccepteerd. Jacobs zegt dat een goede samenwerking daardoor niet meer mogelijk is.

Discografie Mastreechter Staar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mastreechter Staar

Audio/Video Mastreechter Staar

Video Mastreechter Staar

Musical interlude, Royal ...
Musical interlude, Royal Choir Society Mastreechter Staar
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Musical interlude, Royal Choir Society Mastreechter Staar

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer