Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MATANGI QUARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Matangi Quartet

Periode

1999 - heden

Genre

amusementsmuziek, hedendaags, jazz, klassiek, wereldmuziek

Online

Officiële website

Matangi Quartet

Het jonge Nederlandse Matangi Quartet is genoemd naar een vierarmige Indiase muziekgodin, die mensen in vervoering en extase brengt. Het strijkkwartet heeft een breed repertoire van klassieke tot hedendaagse muziek en cross-over projecten. Het ensemble probeert met deze diversiteit hun enthousiasme voor het rijke klassieke repertoire voor strijkkwartet over te ...
Volledige biografie...

Bezetting

Maria-Paula Majoor   viool
Arno van der Vuurst   cello
Daniel Torrico Menacho   viool
Karsten Kleijer   altviool

Overige muzikanten

Nander Cirkel   cello

Genoemd in de biografie van

2004   Chiel Meijering
2006   Christiaan Kuyvenhoven
2007   Oene van Geel
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Matangi Quartet

Het jonge Nederlandse Matangi Quartet is genoemd naar een vierarmige Indiase muziekgodin, die mensen in vervoering en extase brengt. Het strijkkwartet heeft een breed repertoire van klassieke tot hedendaagse muziek en cross-over projecten. Het ensemble probeert met deze diversiteit hun enthousiasme voor het rijke klassieke repertoire voor strijkkwartet over te brengen op een nieuw publiek. Het Matangi Quartet werkt samen met musici en ensembles zoals het Schönberg Kwartet, het Royal String Quartet, Miranda van Kralingen, Tania Kross, Ivo Janssen, Paolo Giacometti, Severin von Eckardstein, Lars Wouters van den Oudenweijer, Frederique Spigt, Herman van Veen, Carel Kraaijenhof, Youp van ’t Hek en Jim de Groot.

1999

Het Matangi Quartet wordt opgericht tijdens de studie van de jonge musici aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

2001

Het Matangi Quartet start de twee-jarige voltijdopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie onder leiding van Stefan Metz (cellist van het Orlando Kwartet). Het kwartet speelt samen met Herman van Veen op de cd 'Er was eens'.

Herman van Veen

2002

De eerste cd van het Matangi Quartet wordt uitgebracht bij het zelfstandige label Challenge Records. Op 'Première' speelt het kwartet werken van Franz Schubert, Joseph Haydn en Antonin Dvorák. De cd wordt enthousiast ontvangen. Het ensemble wint dit jaar twee prijzen: de Kersjes van de Groenekan Prijs voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek en de Kamermuziekprijs Almere 2002 op het Nationaal Kamermuziekconcours Almere.

2003

Het Matangi Quartet voltooit de opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Het kwartet volgde onder meer lessen van leden van het Amadeus Quartet, Borodin Quartet, Smetana Quartet, Quatuor Mosaïques, het Emerson String Quartet en van Henk Guittart van het Schönberg Kwartet. De eerste cd 'Première' wordt gevolgd door de cd-single 'Bats from Hell', met het voor hen geschreven stuk 'Bats from Hell' van Chiel Meijering. Het tijdschrift Klassieke Zaken prijst de single als een "aanstekelijke brug tussen klassiek en pop". De single wordt bekroond met de Luister 10, de hoogste waardering van tijdschrift Luister.

Chiel Meijering

2004

Op de cd 'Street Tango' worden bandoneonspeler Carel Kraayenhof en zijn Sexteto Canyengue bijgestaan door het Matangi Chamber Music Orchestra,met de leden van het kwartet op de aanvoerdersposities.

Carel Kraayenhof

2005

Het Matangi Quartet zet zich op de kaart met een eigen concertserie in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De derde cd 'Scandinavia' komt uit met werk van Edvard Grieg, David Monrad Johansen en Julius Röntgen. De cd ontvangt lovende kritieken van onder andere Vrij Nederland: "Feilloos in techniek, zelfverzekerdheid in interpretatie en met een natuurlijke diepgang zet dit jonge kwartet een prachtige cd neer." Het Matangi Quartet vervult daarnaast een gastrol op de cd 'Baltica' van het Amstel Quartet in 'Far away, till midnight' van Bronius Kutavicius.

Amstel Quartet

2006

In februari vertrekt cellist Nander Cirkel en hij wordt opgevolgd door Arno van der Vuurst. Het Matangi Quartet speelt mee op de cd 'Corázon' van Tania Kross, die de Edison Klassiek Publieksprijs ontvangt. De media-aandacht voor het kwartet stijgt door de vierdelige real-life soap 'Matangi Kwartet. Honderd jaar samen' van de AVRO en de samenwerking met Youp van 't Hek in het project 'Louter Liedjes'. Met zangeres Miranda van Kralingen maakt het Matangi Quartet de cd 'Merry Christmas' met een afwisselend repertoire aan kerstmuziek in verschillende talen.

Miranda van Kralingen Youp van 't Hek

2008

Het Matangi Quartet wint de derde prijs op het Internationaal Joseph Joachim Kamermuziek Concours Weimar. Het kwartet werkt mee aan de cd 'Chansons d'amour' van gambaspeler Ralph Rousseau met Franse barokmuziek en chansons van Marais tot Brel. Deze cd wordt in 2009 bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs 2009.

2009

Het Matangi Quartet bestaat tien jaar. De jubileumtour staat in het teken van het getal 10: tien concerten in grote en kleine zalen in Nederland, met op het programma drie strijkkwartetten die verwijzen naar het nummer 10. In het voorjaar verschijnt de vierde cd van het Matangi Quartet bij Challenge Records. In het najaar werkt het kwartet mee aan de kameropera 'The man who mistook his wife for a hat' (1986) van Michael Nyman op het Michael Nyman Festival in Groningen. Met muziektheater De Helling speelt het kwartet in 'I am her mouth' (2009) van Jan van de Putte.

Jan van de Putte

2010

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan brengt Matangi Quartet de cd Candybox uit. De vier musici spelen hun favoriete stukken.

2011

Op 6 februari speelt het Matangi Quartet een splinternieuwe versie van Simeon ten Holts 'Soloduiveldans II' in de Amsterdamse Beurs van Berlage. De oorspronkelijke 'Soloduiveldans II' is uit 1986 voor piano. Ten Holt maakte op speciaal verzoek van het Matangi Quartet deze bewerking voor strijkkwartet. In november speelt het Matangi Quartet de première van 'Testimoni' met componist Martin Fondse op de vibrandoneon en jazztrompettist Eric Vloeimans.

Eric Vloeimans Martin Fondse Simeon ten Holt

2012

Matangi treedt met DJ Kypski onder de naam Electromantique in januari op tijdens het popfestival Noorderslag, in de Oosterpoort te Groningen. Tijdens hun optreden combineren de muzikanten klassieke muziek met moderne elektronica. Testimoni is een suite in twee delen gecomponeerd door pianist Martin Fondse. Het eerste deel is een 'pas de deux' voor trompet (Eric Vloeimans) en strijkers. In het tweede deel Testimoni Exteriori is Martin Fondse te horen op vibrandoneon. Het album wint tijdens het Edison Jazz/World Gala op 28 november een Edison in de categorie Jazz Nationaal.

C-Mon & Kypski Eric Vloeimans Martin Fondse

2013

In het seizoen 2013-2014 gaan de muzikanten van Testimoni samen met mezzosopraam Tania Kross op tournee met het project Rosefire. Het Matangi Quartet treedt op 30 april samen met kinderkoor op bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Ze voeren een stuk van Bach op met een Nederlandse tekst geschreven door Herman van Veen.

Herman van Veen

2015 - 2019

Het Matangi Quartet is vaste gast in de muziekkamer van Kasteel Groeneveld in Baarn. Hier geven ze vaak meerdere concerten per jaar.

Discografie Matangi Quartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Matangi Quartet

Audio/Video Matangi Quartet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer