Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAX TEAWHISTLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

18-03-1929 - 10-05-2014

Genre

bebop, gitaar, jazz, Nederlandstalig, trombone, zang

Online

Facebook

Max Teawhistle

Max Teeuwisse, alias Max Teawhistle, is 36 jaar lang de uitbater van jazzboerderij Bij Max aan de Hofstraat te Den Oever. Hij is actief als trombonist, gitarist, zanger, scatter, jazzpromotor en acteur. De muzikant doet vier keer een tournee door Rusland en staat tussen 1986 en 1999 meerdere keren op ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, trombone, zang

Biografie Max Teawhistle

Max Teeuwisse, alias Max Teawhistle, is 36 jaar lang de uitbater van jazzboerderij Bij Max aan de Hofstraat te Den Oever. Hij is actief als trombonist, gitarist, zanger, scatter, jazzpromotor en acteur. De muzikant doet vier keer een tournee door Rusland en staat tussen 1986 en 1999 meerdere keren op North Sea Jazz. Hij speelt rollen in televisiereclames, dramaseries als Pleidooi, Zeg 'ns Aaa en Coverstory en de speelfilms Vroeger Kon Je Lachen (Bert Haanstra, 1983) en Rituelen (Herbert Curiel, 1989).

1929 - 1969

Teeuwisse (18 maart 1929) groeit op in de Indische buurt in Amsterdam. Direct na de Tweede Wereldoorlog begint hij gitaar te spelen. Hij stelt een combo samen en maakt faam met zijn Oosterparkconcerten. Met zijn gitaar als bagage trekt hij jeugdherbergen langs voor optredens. In 1963 trouwt hij met kunstenares Annetje van Verseveld. Ze verruilen de hoofdstad in 1965 voor een boerderij in het dorp Den Oever aan de voet van de Afsluitdijk in Noord-Holland. De twee organiseren naast jazzconcerten ook exposities, cabaret en andere culturele activiteiten, hoofdzakelijk in de zomer. De officieuze opening vindt in september 1965 plaats door burgemeester Schellinger met een tentoonstelling met werk van onder anderen Theo Mulder, Remco van der Gugten, Van Verseveld, Jan Campfens en Karin Meerman. De officiële opening vindt pas in 1967 plaats met onder meer een grote beeldententoonstelling op het erf en het weiland. De eerste jazzconcerten worden gegeven door onder anderen Han Bennink, Carl Schulze, Victor Kaihatu en Peter van Gelder. In 1968 is ook een cabaretvoorstelling te zien met Jos Brink. Zelfs kunstliefhebber prinses Beatrix verblijdt de boerderij in 1969 met een onaangekondigd bezoek.

Han Bennink Jos Brink

1970 - 1976

Na zijn scheiding van Van Verseveld in 1970 richt Teeuwisse zich voornamelijk op jazz waarbij zijn voorkeur uitgaat naar bebop. In zijn café spelen onder meer Willem Breuker, Loek Dikker, Herman de Wit, Rein de Graaff en Dick Vennik. Daarnaast vinden ook workshop pop- en countrymuziek plaats. Als de Vara in 1973 vanuit de Oosterlanderkerk het liveprogramma Wij In Noord-Holland komt maken, wil de regisseur Max Teeuwisse niet in beeld hebben. Teeuwisse laat zich niet kisten en staat tijdens de uitzending onverwachts achter de microfoon om als protest een liedje over Wieringen te zingen, begeleid door onder meer Piet Noordijk, Bart van Lier en Wim Overgaauw. Het is zijn allereerste Nederlandstalige liedje. In 1974 zijn er jazzconcerten met onder meer Tristan Honsinger, Jan Huydts, John Schuursma, Willem Kühne, Toon van Vliet en The Frog Island Jazzband uit Groot-Brittannië. De band Electric Tear verzorgt drie weken een popworkshop. Teeuwisse belandt met Lijst Max in de gemeenteraad. Voor de Vara komen Michiel de Ruyter en Aad Bos in 1975 radio-opnamen maken van het concert door Free Fair onder leiding van Dick Vennik. Andere concerten zijn van onder meer Burton Greene, Pierre Courbois, Henk van Es, Ruud Brink en Ferdinand Povel. Teeuwisse debuteert in 1976 als acteur in het televisiespel De Zaak Giessen-Nieuwkerk (Vara) en in Sien Hoe Zit Het Nou Met Ot (NOS).

Aad Bos Bart van Lier Burton Greene Dick Vennik Electric Tear Ferdinand Povel Michiel de Ruyter Pierre Courbois Piet Noordijk Rein de Graaff Willem Breuker Wim Overgaauw

1977 - 1994

In 1977 vindt in Den Oever het eerste Nederlandse Jazzy Zangers- en Zangeressen Festival plaats. Ondanks het feit dat de jazzboerderij door de gemeente in 1978 als brandgevaarlijk wordt beschouwd, gaan de concerten gewoon door. In 1979 viert Bij Max het 12½ jarig bestaan. In 1982 richt Max Teeuwisse een nieuwe politieke partij op: R 88. Naast het Ricciotti Ensemble spelen in 1983 onder anderen Johnny Meijer, Jeroen Zijlstra en Cindy Peress. Ook wereldmuziek maakt steeds meer deel uit van de programmering in de jazzboerderij. Op zijn eerste cd Bijna Shocking (1989) zingt Max Teawhistle humoristische Nederlandstalige teksten en bewerkt hij bekende nummers. You Don't Know What Love Is wordt door Teeuwisse verbasterd tot 'Als jij wist wat lof was'. Charlie Parkers Yardbird Suite wordt Vrijgezellensuite en Summertime van George Gershwin verandert in Sufferd Zijn.

Cindy Peress Johnny Meijer Ricciotti Ensemble

1995

Het 30-jarig bestaan van Bij Max wordt gevierd in een tent op het erf van de boerderij. Circa 500 bezoekers zien onder meer een optreden van de Skymasters. Max Teawhistle treedt zelf op met zijn begeleidingsband The Friends of Bop onder leiding van Jean Louis van Dam.

Skymasters

1996 - 2001

Op zijn tweede cd Caravan (2000) steekt Max Teawhistle opnieuw jazzklassiekers in een komisch Nederlandstalig jasje. De programmering van concerten in Den Oever loopt door tot juni 2001. Naar aanleiding van de cafébrand in Volendam in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001worden in Nederland de brandweervoorschriften bijgesteld en kan Bij Max niet langer meer voor optredens worden gebruikt. Na 36 jaar moet de jazzboerderij de deuren sluiten. Het pand komt terecht op de Provinciale Monumentenlijst. De immense collectie van Teeuwisse ligt opgeslagen bij het Nederlands Jazz Archief.

2010

Op 18 maart verrassen muziekliefhebbers, jazzmuzikanten, vocalisten en muziekvrienden Max Teeuwisse op zijn 80ste verjaardag. Het feest wordt gevierd in Theater Thema Restaurant De Dikke Bries annex Jazzclub The Breeze aan de jachthaven van Den Oever.

2014

Max Teawhistle overlijdt op 10 mei op 85-jarige leeftijd in een verpleeghuis te Amsterdam.

Discografie Max Teawhistle

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Max Teawhistle

Audio/Video Max Teawhistle

Video Max Teawhistle

Max Teawhistle (Max Teeuw...
Max Teawhistle (Max Teeuwisse)
Max Teawhistle (Max Teeuw...
Max Teawhistle (Max Teeuwisse) 'Zwart Geld'
Max Teawhistle (Max Teeuw...
Max Teawhistle (Max Teeuwisse) 'Ik weet wat u denkt'
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Max Teawhistle (Max Teeuwisse) 'Zwart Geld'

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer