Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAX VAN PRAAG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Max van Praag

Periode

1913 - 1991

Genre

amusementsmuziek, Gouden Harp, levenslied, Nederlandstalig, zang

Max van Praag

Max van Praag is een Amsterdamse zanger die vlak na de oorlog zeer populair is met vrolijke, Nederlandstalige liedjes.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1908   Jack Bess
1946   Jaap Valkhoff
1947   Tonny Eyk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Max van Praag

Max van Praag is een Amsterdamse zanger die vlak na de oorlog zeer populair is met vrolijke, Nederlandstalige liedjes.

In bezetting van

De Straatzangers   zang

1947 - 1954

Al voor de oorlog is Max van Praag (Amsterdam, 24 juni 1913) als muzikant bezig. Samen met zanger Bert van Dongen wint hij een amateurwedstrijd ('Cabaret der Onbekenden') bij de VARA-radio met een imitatie van Louis Davids. Na het winnen van de wedstrijd geeft Van Praag zijn baan bij de belastingen op om beroepsmuzikant te worden. Hij speelt dan al met een cabaretgroepje waarin ook zijn vrouw zit. De oorlogsjaren zijn voor Van Praag moeilijk; hij is immers joods. In 1947 begint hij een eigen cabaretgezelschap. Ook sluit hij zich aan bij het orkest van Jan Vogel en Bernard Drukkers Variusquintet. Zijn grootste successen viert van Praag met het orkest Accordeola, vooral als Jan Gorissen bandleider wordt. Accordeola is in die dagen een zeer succesvol orkest. Jaap Valkhoff doet mee, net als violist Frans Poptie. Het orkest begeleidt naast Max van Praag ook Eddy Christiani. Van Praag wordt populair met hits als Daar Zijn De Appeltjes Van Oranje Weer, Als De Klok Van Arnemuiden en Als Ik Tweemaal Met Mijn Fietsbel Bel. Begin jaren vijftig houdt het NIPO een enquête. Gevraagd wordt welke zanger men het liefst hoort zingen. Max van Praag wordt zeer goede tweede, achter de wereldberoemde operazanger Beniamino Gigli, maar voor populaire zangers als Bing Crosby en Tino Rossi.

Eddy Christiani Jaap Valkhoff Louis Davids

1955 - 1960

Van Praag zingt nog wel bij diverse orkesten, maar de grote successen blijven uit. In 1957 vormt hij met zangeres Annie de Reuver het duo De Meeuwen. Daarvoor heeft hij met Willy Alberti succes als De Straatzangers. Aanvankelijk zien ze hun samenwerking als een grap en proberen ze anoniem te blijven. Ook de radio moet maar weinig hebben van dit volkse repertoire. Het publiek is wel enthousiast. Vergeet Mij Niet, Een Zeemanshart, Op Een Zeemansgraf en Aan De Maas zijn grote hits.

Annie de Reuver De Straatzangers Willy Alberti

1960 - 1991

Max van Praag In de jaren zestig wordt Van Praag de grote animator van het Cabaret Der Onbekenden. Ook organiseert hij het jaarlijkse Loosdrecht Jazz Concours. Na 1964 stopt Van Praag met zijn muzikale loopbaan en begint hij een succesvolle platenzaak. Max van Praag is de vader van dj Chiel van Praag en journaliste Marga van Praag en de grootvader van singer/songwriter Maarten van Praag. Met zijn dochter neemt hij ook nog een singeltje op. Marga zegt hier in een rubriek van de VPRO-Gids over: 'Toch heb ik een keer, ik was tien, samen met hem een plaatje opgenomen: Kom Lieve Kleine Meid. Ik moest voornamelijk ritmisch lachen. Het werd een hit! Kwam in Pas Geperst van Pi Scheffer. Ik heb toen van m'n moeder erg op m'n donder gehad'. Van Praag overlijdt op 10 juni 1991.

Chiel Van Praag Ma*rten

2011

Bij uitgever Nijgh & Van Ditmar verschijnt in november het boek Jaap & Max: Het Verhaal Van De Broers Van Praag, geschreven door Marga van Praag en journalist en programmamaker Ad van Liempt. De dubbelbiografie vertelt het verhaal over Max van Praag en zijn broer Jaap (1910-1987), die onder meer succesvol voorzitter is van voetbalploeg Ajax.

Discografie Max van Praag

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Max van Praag

Audio/Video Max van Praag

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer