Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAYKE NAS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret kleur

Periode

14-05-1972 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

www.maykenas.nl

Mayke Nas

"Het is mooi als er een moment in een stuk zit dat mogelijk alles onderuit kan halen. Bloedserieus met een knipoog". Humor en ironie zijn vaak onderdeel ui van Nas' composities, als een prettige vorm van verwarring. Nas schrijft in opdracht van ondermeer Nieuw Ensemble, Schönberg Ensemble, Asko Ensemble, het ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1996   Louis Toebosch
2005   Egidius Kwartet

Biografie Mayke Nas

"Het is mooi als er een moment in een stuk zit dat mogelijk alles onderuit kan halen. Bloedserieus met een knipoog". Humor en ironie zijn vaak onderdeel ui van Nas' composities, als een prettige vorm van verwarring. Nas schrijft in opdracht van ondermeer Nieuw Ensemble, Schönberg Ensemble, Asko Ensemble, het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Neue Vocalsolisten Stuttgart en Ensemble Aleph. Mayke Nas heeft meer dan 35 werken geschreven, schrijft voornamelijk in opdracht en woont in Tilburg. In 2016 wordt ze aangesteld als Componist des Vaderlands.

1972 - 1990

Mayke Nas wordt op 14 mei in Voorschoten geboren, in een muzikaal gezin. Haar moeder is blokfluitiste en haar grootvader, Louis Toebosch (1916-2009), componist, organist en dirigent. Na haar eindexamen gymnasium in Den Haag besluit ze naar het Conservatorium te gaan.

Louis Toebosch Moniek Toebosch

1992

Tot 1994 studeert Nas compositie bij Daan Manneke aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In dezelfde periode tot aan 1999 studeert zij ook piano in Amsterdam en Tilburg bij Alexandre Hrisanide en Bart van de Roer. Aansluitend studeert zij compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Martijn Padding en Gilius van Bergeijk.

2003

Zij ontvangt de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs voor '(W)here' (voor tuba en ensemble, 2002).

2005

Samen met Wouter Snoei componeert Nas in 2005 'I delayed People's Flights by walking slowly in narrow Hallways' (voor 4 spelers, 4 stoelen, 4 versterkte schoolborden en live-electronica). Het werk is een bewerking van het toneelstuk 'Self-Accusation' van Peter Handke. Zij ontvangt de Anjer Muziekprijs voor 'La chocolatière brûlée' (2005), geschreven voor het Nieuw Ensemble. Ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van de stad Nijmegen in 2005, componeert Nas 'To Hell!' voor Susanne van Els en het Schönberg Ensemble

2006

Mayke schrijft in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest 'No Reason to Panic' voor tijdens het changement voorafgaand aan een pianoconcert, waarin de vleugel langzaam uit de catacomben omhoog getakeld wordt. Voor het Festival November Music blaast zij het concept van publieksparticipatie nieuw leven in met 'Anyone can do it' (voor 6 onvoorbereide spelers, niet noodzakelijkerwijs begenadigd met enig muzikaal talent).

2015 - 2016

Nas krijgt de Kees van Baarenprijs 2015 voor 'Down the Rabbit-Hole' (2012), geschreven voor het Koninklijk Concertgebouw Orkest. In mei 2016 wordt het werk uitgevoerd door Het Residentie Orkest onder leiding van Otto Tausk.
In oktober wordt Mayke Nas aangesteld als de nieuwe Componist des Vaderlands. Met de uitverkiezing is zij twee jaar lang ambassadeur van de Nederlandse klassieke muziek.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mayke Nas

Audio/Video Mayke Nas

Video Mayke Nas

NTR Podium Première Mayke...
NTR Podium Première Mayke Nas "In and Out"
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
NTR Podium Première Mayke Nas "In and Out"

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer