Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MERCY GIANTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1994 - heden

Genre

alternative, post-rock

Online

Facebook

Mercy Giants

Mercy Giants is een kwartet uit Utrecht dat avontuurlijke, breekbare post-rock maakt. De band beheert daarnaast enige jaren het label Zabel Muziek waarop naast eigen werk platen uitkomen van geestverwanten als Soda P en We vs. Death. Op het debuutalbum Hotel Hell: Sports & Relax (2000) is Mercy Giants nog ...
Volledige biografie...

Bezetting

Jelle Buma   drums, zang
Mark Zuidema   basgitaar, piano, zang
Maarten Scherrenburg   contrabas, gitaar, toetsinstrumenten, zang
Bart de Kroon   gitaar, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1995   Deinum
1999   Solbakken
2001   El Camino
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Mercy Giants

Mercy Giants is een kwartet uit Utrecht dat avontuurlijke, breekbare post-rock maakt. De band beheert daarnaast enige jaren het label Zabel Muziek waarop naast eigen werk platen uitkomen van geestverwanten als Soda P en We vs. Death. Op het debuutalbum Hotel Hell: Sports & Relax (2000) is Mercy Giants nog een trio en worden de nummers voornamelijk geschreven door Maarten Scherrenburg en Mark Zuidema, die de band in 1994 hebben opgericht. De nummers op de eerste plaat zijn verwant met onder meer de Britse band Hood en de Amerikaanse groep Gastr del Sol. Scherrenburg en Zuidema leggen ook de basis voor het tweede album Racing Club Hades (2002). Drummer Jelle Buma (Solbakken) is wel meer bij de opnamen betrokken dan bij het debuut. De muziek kenmerkt zich door herhalende patronen en melodieën, tempowisselingen en verstilde momenten die worden onderbroken door plotselinge uithalen. Rond het verschijnen van het derde album Running In Slomo (2005) organiseert Zabel Muziek op verschillende alternatieve muziekpodia avonden onder de titel Vette Analoge Shit! Het duurt zeven jaar voordat het vierde album uitkomt. Scherrenburg zit in de tussentijd in de bands The Use Of Ashes en Zuidema’s andere band Demi Mazurka. Vierde bandlid Bart de Kroon (gitaar) speelt in Homemade Empire en Buma heeft een eenmansband waarmee hij drums en soundscapes combineert. Op 7 juni 2013 presenteert Mercy Giants in Utrecht het album Steel Dungeons, Mighty Foes! De plaat wordt door het label Tonefloat op zowel cd als lp uitgebracht. Scherrenburg speelt nu vooral contrabas en Zuidema piano. Waar voorganger Running In Slomo vooral een studioplaat is, heeft de opvolger meer een livegeluid. In een interview met 3voor12/Utrecht omschrijft Buma de muziek als ‘indie-shoegaze-jazz’.

Discografie Mercy Giants

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mercy Giants

Audio/Video Mercy Giants

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer