Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

METROPOLE ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Tijdens 'With a little help from my friends' in Paradiso, NOS 1994 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1945 - heden

Genre

filmmuziek, instrumentaal, jazz, klassiek

Online

Officiële website

Metropole Orkest

Het Metropole Orkest is van oorsprong een breed samengesteld omroeporkest dat zich toelegt op de uitvoering van amusementsmuziek in de breedste zin van het woord. Onder leiding van chef-dirigenten Dolf van der Linden (1945-1980), Rogier van Otterloo (1980-1988), Dick Bakker (1992-2005), Vince Mendoza (2005-2013) en Jules Buckley (2013-2020) slaat het ...
Volledige biografie...

Bezetting

Joke Schonewille   harp
Aram Kersbergen   basgitaar
Iris Schut   altviool
Wim Grin   cello
Erik Winkelmann   contrabas
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Jel Jongen   trombone
Joan Reinders   trombone
Aimee Versloot   altviool
Olof Groesz   cello
Annie Tangberg   cello
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1931   John de Mol
1940   Sonja Oosterman
1945   André Smit
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Metropole Orkest

Het Metropole Orkest is van oorsprong een breed samengesteld omroeporkest dat zich toelegt op de uitvoering van amusementsmuziek in de breedste zin van het woord. Onder leiding van chef-dirigenten Dolf van der Linden (1945-1980), Rogier van Otterloo (1980-1988), Dick Bakker (1992-2005), Vince Mendoza (2005-2013) en Jules Buckley (2013-2020) slaat het orkest een brug tussen de lichte muziek, jazz en het klassieke repertoire. Vanaf augustus 2020 wordt er met drie vaste dirigenten gewerkt.

1945

Het eerste optreden van het Metropole Orkest is tijdens een radio-uitzending voor Radio Herrijzend Nederland op 25 november 1945 onder leiding van Dolf van der Linden. Bij het eerste radio-optreden bestaat het orkest uit 39 leden met violist Guus Valten als de eerste concertmeester. Gitarist Tony van Hulst is vocalist. In de eerste bezetting zit ook violist Benny Behr die in april 1945 bevrijd is uit concentratiekamp Westerbork.

1946 - 1949

De arrangementen worden in de beginperiode verzorgd door dirigent Van der Linden, bijgestaan door trombonist Jos Cleber en pianist Manny Oets. Het orkest treedt veel op voor de diverse omroepen in Hilversum. Het eerste optreden voor publiek is op 7 maart 1946 in een matig bezocht Amsterdams Concertgebouw. In november viert het orkest de eerste verjaardag met naast zangeres Netty van Doorn (echte naam: Netty Rosenfeld) ook bijdragen van omroepers Piet te Nuyl en Joop Reinboud. Binnen enkele jaren groeit het orkest uit tot een van de beste radio-orkesten van Europa, met niet alleen positieve recensies in popbladen als Tuney Tunes (op de cover van het aprilnummer in 1948) en het vakblad Artistenbeurs, maar ook in het Britse blad Musical Express. Het Metropole Orkest groeit uit tot 42 muzikanten, met onder meer André Smit als eerste trombonist (van 1948 tot en met 1956). In de zomer van 1947 gaat het orkest de studio in voor het opnemen van de eerste single. De 78-toerenplaat bevat de nummers Destiny en op de B-kant In The Still Of The Night. Op 6 november 1948 reizen de muzikanten naar het Bal de L'élégance in Brussel voor het eerste buitenlandse optreden in hun carrière. Van der Linden begint met het componeren voor muziek bij hoorspelen en later bij films (met als eerste film Een Koninkrijk Voor Een Huis uit 1949 van regisseur Jaap Speyer met Heintje Davids in een van de hoofdrollen).

1950 - 1959

Na het succes van de eerste plaat volgt begin 1950 de tweede single Jalousie/Guaracha. Naast zangers Netty van Doorn, Maria Zamora en Bruce Low levert ook de van oorsprong Amerikaanse zangeres Wanda Cochran bijdragen tijdens optredens. Onder het pseudoniem Van Lynn schrijft Van der Linden korte composities voor Britse film- en tv-producties die hij opneemt met zijn eigen orkest en die ook op plaat uitkomen. Het Metropole Orkest staat aan de basis van het succes van de radioprogramma's Steravond (NRCV) en De Showboat (VARA). In 1953 maakt het orkest muziek bij de film Sterren Stralen Overal van Gerard Rutten met een rol voor diens tienjarige zoontje Edwin Rutten. Het titelnummer van de film wordt een grote hit. Het orkest voert de herkenningstune uit van het NTS Journaal (de voorloper van het NOS Journaal) dat op 5 januari 1956 voor het eerst wordt uitgezonden. Vanaf mei 1956 is het Metropole Orkest betrokken bij de nationale finales van het jaarlijks terugkerende Eurovisie Songfestival. De Vlaming Bert Paige wordt een van de belangrijkste arrangeurs van het orkest. Hij is onder meer verantwoordelijk voor Net Als Toen van Corry Brokken, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival in 1957. Dirigent Van der Linden en violist Sem Nijveen vergezellen de zangeres tijdens de finale in Duitsland waar het Nederlandse team wint met 31 punten. Aan het eind van 1957 levert het Metropole Orkest muziek voor het internationale tv-programma Round Europe. In hetzelfde jaar vervangt Dick Schallies de vertrekkende pianist Manny Oets. In 1958 begeleidt het orkest alle tien de liedjes tijdens het Eurovisie Songfestival in Nederland. Een jaar later vertegenwoordigt zangeres Teddy Scholten Nederland in het Franse Cannes waar ze de eerste plaats behaalt met het door Dick Schallies geschreven liedje Een Beetje.

Corry Brokken Edwin Rutten Teddy Scholten

1960 - 1969

Schallies componeert ook het Songfestivalliedje Wat Een Geluk dat wordt gezongen door Rudi Carrell. Het Metropole orkest is verantwoordelijk voor de muziek in Plein 8 Uur 13 en begeleidt wekelijks in het radioprogramma Showboat vaste medewerker Rijk de Gooyer in het vrolijke succesnummer Haidewitska. Het orkest maakt speciale liedjesprogramma's met o.a. schrijfster Mies Bouhuys, componist Harry Bannink, zanger Ton van Duinhoven, zangeres Trea Dobbs en cabaretier Wim Sonneveld, en is betrokken bij het jaarlijkse internationale Nordring-festival. Op televisie is het orkest o.a. te zien tijdens het Grand Gala du Disque dat vanaf 1961 een jaarlijkse traditie wordt. In de zomer van 1969 is het Metropole Orkest onderdeel van de Holland Festival Music-Hall dat drie maal wordt uitgevoerd in Amsterdam, Rotterdam en Scheveningen, samen met fluitist Thijs van Leer en de vocalisten Liesbeth List, Ramses Shaffy en Jasperina de Jong.

Jasperina de Jong Liesbeth List Ramses Shaffy Rudi Carrell Thijs van Leer Trea Dobbs Wim Sonneveld

1970 - 1979

Na de enthousiaste ontvangst in 1969 krijgt Holland Festival Music-Hall een jaar later een vervolg, ditmaal met zangeressen Jenny Arean en Adèle Bloemendaal en het cabaretduo Gerard Cox en Frans Halsema. Een van de bekendste liedjes tijdens de show is het door tekstdichter Lennaert Nijgh en componist Boudewijn de Groot geschreven Malle Babbe dat enkele jaren later een hit wordt voor Rob de Nijs. Het anti-koningshuisliedje Monarchie Stomp zorgt voor enige commotie en wordt niet uitgezonden tijdens de tv-registratie. Een van de nieuwe orkestleden in 1970 is violist Ernö Olah. In augustus 1973 organiseert de NOS het jaarlijkse Nordring-festival. Het Metropole Orkest speelt op alle vier festivalavonden waar het terzijde wordt gestaan door pianist Louis van Dijk en de vocalisten Conny Vandenbos, Rita Reys, Euson en Edwin Rutten begeleidt. Rita Reys wint de solistenprijs. Ook in het volgende jaar heeft Nederland de organisatie van Nordring in handen. In Groningen wordt Nederland ditmaal vertegenwoordigd door Greetje Kauffeld, Astrid Nijgh, Robert Long en Rob de Nijs. Voor hetzelfde festival dirigeert Dolf van der Linden in 1975 tijdens de editie in Oslo. Greetje Kauffeld wint in Noorwegen de solistenprijs. Een jaar later wint Nederland de hoofdprijs in Kopenhagen waar Van der Linden ook de speciale dirigentenprijs overhandigd krijgt. Het Metropole Orkest speelt in het Concertgebouw te Amsterdam op de openingsavond van het Holland Festival 1975. Aan het eind van de jaren zeventig bereikt dirigent Van der Linden de pensioengerechtigde leeftijd en gaat het orkest op zoek naar een nieuwe orkestleider.

Adèle Bloemendaal Boudewijn de Groot Conny Vandenbos Ernö Olah Euson Frans Halsema Gerard Cox Jenny Arean Lennaert Nijgh Rob de Nijs Robert Long

1980 - 1989

Per 1 september 1980 wordt Rogier van Otterloo benoemd tot eerste dirigent van het Metropole Orkest. Zijn eerste grote optreden met het orkest is de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in het Congresgebouw te Den Haag. Ouddirigent Dolf van der Linden reist in 1980 nog wel naar Helsinki om op te treden als gastdirigent tijdens het Nordring-festival. Nederland wint daar namens Jerry van Rooijen de prijs voor beste producer en beste arrangeur. Het afscheid van Van der Linden wordt gevierd tijdens een tv-gala dat op 7 september 1980 wordt uitgezonden door de NOS onder de titel 35 Jaar Dolf van der Linden en zijn Metropole Orkest. De Belg Toots Thielemans is hoofdgast. Met Rogier van Otterloo waait er een frisse wind door het orkest. Om het poprepertoire goed te kunnen uitvoeren verjongt hij de bezetting en past hij een dubbele ritmesectie toe: een voor de jazz en traditionele lichte muziek en een ritmesectie voor de pop. Door omstandigheden gedwongen speelt het orkest ook operetterepertoire onder leiding van gastdirigent Jan Stulen. Van Otterloo organiseert workshops, een manier om in contact te komen met jong talent, zoals het latere orkestlid Cor Bakker. Het Metropole Orkest staat in 1986 voor het eerst op North Sea Jazz en begeleidt daar zangeres Dakota Staton, saxofonist James Moody en trombonist Slide Hampton. Een jaar later speelt het orkest onder leiding van Jan Stulen op North Sea Jazz de compositie Rhapsody In Blue in verband met de vijftigste sterfdag van componist George Gershwin. Van Otterloo componeert de herkenningstune voor de AVRO en muziek voor speelfilms, tv-series en reclame. In 1986 wordt bij de dirigent kanker geconstateerd. Hij blijft doorwerken, totdat hij 29 januari 1988 overlijdt op 46-jarig leeftijd. In april krijgt Van Otterloo's orkest een Edison voor het album My Romance. Het gemis van een dirigent wordt in eerste instantie opgevangen door gastdirigenten, onder wie Jerry van Rooijen. Hij moet het doen zonder pianist Dick Schallies die wordt vervangen door de twee pianisten Cor Bakker en Hans Vroomans.

Cor Bakker Rogier van Otterloo

1990 - 1999

In 1992 wordt Dick Bakker (1947) chef-dirigent van het Metropole Orkest. Het is een roerige periode waarin er weinig opdrachten zijn en het orkest wordt bedreigd in zijn voortbestaan. Een van de succesvolle initiatieven van Dick Bakker is de concertserie With A Little Help From My Friends waarbij het Metropole Orkest speciale arrangementen uitvoert van actuele rocksongs. Tijdens de eerste editie in 1993 deelt het orkest het podium van Paradiso met Peter te Bos van Claw Boys Claw, Kim Snelten van Jack of Hearts, gitarist Magic Frankie en de Belgische zanger Raymond van het Groenewoud. Met With A Little Help From My Friends wint Het Metropole Orkest een nieuw publiek voor zich. Er volgen meerdere edities met bijdragen van o.a. Golden Earring, Nerve, Cords, Rowwen Hèze en Erwin Nijhoff. De activiteiten van het orkest zijn daarna zeer divers met onder meer de galaconcerten van Lee Towers, de Great American Songbook-concertreeks, filmmuziek met The Beau Hunks, North Sea Jazz 1994 met Herbie Hancock, een Duke Ellington-festival in Utrecht (1995) en een tweedaags optreden in Athene. In 1995 krijgt het orkest een Gouden Harp. Oud-dirigent Dolf van der Linden en Dick Bakker nemen de prijs gezamenlijk uit handen van Corry Brokken en Van der Linden staat nog eenmaal voor het orkest als dirigent. Het orkest is te horen in de soundtrack van speelfilms (o.a. de met een Oscar bekroonde film Antonia) en tv-series (o.a. Zwarte Sneeuw). In 1996 neemt Dick Bakker namens Nederland als dirigent deel aan de internationale finale van het Eurovisie Songfestival. Het is een van de laatste keren dat tijdens het festival een orkest wordt ingezet. De Gouden Harp wordt in 1997 gevolgd door de Gouden Notenkraker, in 1998 door de Ere-Zilveren Reissmicrofoon en een nominatie in 1999 voor een Grammy Award in de categorie 'best large jazz ensemble performances' voor een album met de Amerikaanse gastdirigent Bill Holman. Het Metropole Orkest speelt in Paradiso spannende combinaties met een DJ (Git Hyper van SFeQ in maart) en ambientmuziek (met Brian Eno). In hetzelfde jaar overlijdt Dolf van der Linden op 83-jarige leeftijd.

Claw Boys Claw Cords Dick Bakker Erwin Nyhoff Golden Earring Jack Of Hearts Magic Frankie Nerve Rowwen Hèze SFeQ

2000 - 2004

Tijdens het Holland Festival in 2000 speelt het Metropole Orkest repertoire van Frank Zappa. Dick Bakker is dat jaar ook betrokken bij de opnamen van een kerst-cd van prinses Christina. In 2001 staat het orkest voor het eerst op een podium buiten Europa voor twee concerten in New York met Vince Mendoza als dirigent. Gert-Jan Blom wordt artistiek producer en initiator van projecten als de Matinee op de Vrije Zaterdag (met muziek van o.a. gitarist Robert Fripp en Carl W. Stalling) en Tabloid Suite (2003) met muziek van arrangeur Ferde Grofé. Er worden speciale stukken voor het orkest gecomponeerd voor films en het orkest begeleidt artiesten als Bob Brookmeyer, Maria Schneider, Gino Vannelli, Elvis Costello, Freek de Jonge en Paul de Leeuw.

Freek de Jonge Gert-Jan Blom Paul de Leeuw

2005

Het Metropole Orkest is in januari betrokken bij de opnamen van In This World, een benefietsingle voor de kinderslachtoffers van de tsunami in Azië, onder de naam Eurasia opgenomen met Nederlandse artiesten met een Indisch/Molukse achtergrond. De opbrengsten van de single gaan naar het Liliane Fonds. In het zestigste jubileumjaar neemt Dick Bakker in november afscheid als chef-dirigent. Vince Mendoza neemt de dirigeerstok van hem over. Het jubileum wordt onder meer gevierd met de uitgave van het boek Metropole Orkest 60 Jaar van de gerenommeerde journalist Henk van Gelder dat wordt uitgegeven door Nijgh en van Ditmar. NPS Output-producer Co de Kloet werkt vijf jaar lang met gitarist Steve Vai aan het orkest-project The Aching Hunger dat in het najaar wordt uitgevoerd met het Metropole Orkest.

2006

Op 17 februari treedt het orkest samen met gitarist John Scofield op in het Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. Het orkest is betrokken bij de door de NCRV georganiseerde serie Cabaretiers In Concert en begeleidt in het Amsterdamse Concertgebouw optredens van Karin Bloemen (13 april) en Simone Kleinsma en Paul van Vliet (13 juni). Bauer componeert de suite The Bauer Melody Of 2006 voor het Metropole Orkest en leden van het Nederlands Kamerkoor. Martin Fondse verzorgt de arrangementen. De suite wordt uitgevoerd in het kader van het festival CrossLinx op 30 maart. Een registratie van het optreden verschijnt op cd. Op 21 en 22 mei is het Metropole Orkest in Vredenburg te Utrecht samen met Freek de Jonge te zien in het programma De Magische Muziekfabriek. Ter viering van het vijfjarig bestaan van de Heineken Music Hall speelt het orkest met Freek de Jonge op 24 mei nog eenmaal het programma Parlando uit 2002. Het Metropole Orkest is te horen op de albums Dawn van gitarist Marc van Vugt en zangeres Ineke Vandoorn en La Vie Est Belle, de debuutplaat van Marco de Bruin. Tijdens het North Sea Jazz Festival Rotterdam speelt het orkest op 16 juli aan het eind van de middag samen met flamencogitarist Vicente Amigo. Het optreden bevat ook bijdragen van zanger Blas Córdoba, gitarist/zanger José Manuel Hierro en de percussionisten Patricio Cámara en Francisco Gonzalez. Het Metropole Orkest eert op 29 september in het Muziekgebouw aan 't IJ tijdens het festival B-oost zijn voormalig chef-dirigent en artistiek leider met het drieluik 3 x Otterloo, bestaande uit onbekende stukken, bewerkingen van Johan Plomp en een herinterpretatie van de filmmuziek door Arling & Cameron met als speciale gasten zZz en trompettist Eric Vloeimans. Het Metropole Orkest verzorgt de muzikale begeleiding tijdens de speciale voorstelling Nederlandse Artiesten Zingen Toon Hermans, een televisieshow die op 27 november plaats vindt in het Park Theater te Hoorn en op tweede kerstdag wordt uitgezonden door de Avro uitgezonden.

Bauer Freek de Jonge Paul van Vliet Toon Hermans

2007

Enkele leden van het Metropole Orkest spelen mee op Hiding In The Hinterland (april), het debuutalbum van pianist/componist Marcus Olgers (o.a. Loïs Lane). Ter afsluiting van de nationale viering van de bevrijding verzorgt het Metropole Orkest op 5 mei een concert in de Amstel tegenover Koninklijk Theater Carré. Eind mei speelt het orkest onder leiding van dirigent Jim McNeely enkele malen samen met gitarist John Scofield. Tijdens Parkpop te Den Haag op 24 juni opent het Metropole Orkest de Xstage. Onder de noemer Metropole RAPsody begeleidt het voltallige orkest drie voormalige Xstage-winnaars uit 2006: rappers Perry Mystique, El.Rod en de urbanformatie Nedertoon. De samenwerking tussen de orkestleden en de drie hiphopacts wordt muzikaal geleid door hiphopband NuClear Family en gastdirigent Jurjen Hempel. 23 september voert het Metropole Orkest in het Muziekgebouw aan 't IJ werken uit van de Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone. Het orkest wordt daarbij terzijde gestaan door cellist Ernst Reijseger, rapper Raymzter, wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou, Dash! en het koor Padamom. De speciale arrangementen worden verzorgd door o.a. Martin Fondse, Tom Trapp en Maarten Ornstein.

Dash! Geert Chatrou Perry Mystique Raymzter

2008

Within Temptation en het Metropole Orkest geven een gezamenlijk concert op 7 februari in Ahoy' Rotterdam. Het orkest begeleidt Carel Kraayenhof op zijn album Memorias De Cuba. Naar aanleiding van een documentaire over de Surinaamse zanger Lieve Hugo wordt in april een concert ter ere van de zanger gehouden in het Concertgebouw, begeleid door het Metropole Orkest en met bijdragen van De Dijk, Oscar Harris, Ronald Snijders, Berget Lewis, Izaline Calister, Angela Groothuizen, Boris, Edgar Burgos en cabaretier Jörgen Raymann. Een registratie van het concert wordt in december uitgezonden. Het optreden samen met hardrockzanger Mike Patton (o.a. Faith No More), op 12 juni in Paradiso in het kader van het Holland Festival, staat onder leiding van Aldo Sisillo. Op het programma staan arrangementen voor orkest, een ensemble, klein koor en elektronica die Patton samen met filmcomponist Daniele Luppi heeft gemaakt van liederen uit Italiaanse B-films van de jaren zestig van onder meer Gino Paoli, Luigi Tenco en Ennio Morricone. Eind juni gaat het Metropole Orkest de studio in voor het album Big Band Theory samen met Barry Hay (Golden Earring) dat in het najaar uitkomt op het prestigieuze platenlabel Blue Note. Het orkest staat in juli op de 33ste editie van North Sea Jazz. Op 8 september staat een optreden gepland samen met Barry Hay in Paradiso te Amsterdam.

Carel Kraayenhof Golden Earring Lieve Hugo Within Temptation

2009

In het voorjaar staan optredens op het programma met onder meer de Argentijns-Spaanse pianist, componist en bigbandleider Guillermo Klein, Frank Groothof (Het Verhaal Van De Soldaat) en de Argentijnse tangopianist Pablo Ziegler. Het Metropole Orkest brengt onder leiding van dirigent John Clayton op 25 en 26 april in respectievelijk Amsterdam en Groningen een eerbetoon aan Charles Mingus. De arrangementen zijn van de hand van Clayton, Tom Trapp, Vladimir Nikolov, Michael Abene en Ilja Reijngoud. In mei is het orkest 'Orchestra in Residence' op The Hague Jazz in het Haagse World Forum. Tijdens dit festival zijn optredens gepland met zanger Roger Hodgson (ex-Supertramp), de negentigjarige jazzpianist Hank Jones en de Braziliaanse singer/songwriter Ivan Lins. Op 7 juni speelt het orkest in het Concertgebouw te Amsterdam een concert met filmmuziek van Ennio Morricone. In het kader van het Holland Festival begeleidt het Metropole Orkest in juni onder leiding van Rob Moose in Carré te Amsterdam de concerten van de Amerikaanse band Antony And The Johnsons. De drie orkestleden Arlia de Ruiter (viool), Mieke Honingh (altviool) en Bastiaan van der Werf (cello) vormen samen met Lorry Lynn Trytten (viool) al vijftien jaar het Gustav Klimt Strijkkwartet (kortweg Klimt). Van Klimt verschijnt in de zomer het album Kiss The Guitar Player. 30 september tot en met 3 oktober staan in het teken van de Week van het Metropole. Het Metropole Orkest speelt in deze periode in de Heineken Music Hall met nationale en internationale artiesten: Rob de Nijs (op 1 oktober met medewerking van Eric Vloeimans), Trijntje Oosterhuis (2 oktober met repertoire van Burt Bacharach) en de Amerikaanse zanger Eddie Kowalczyk (3 oktober met onder meer muziek van zijn band Live). Eind oktober verschijnt Tears Go By, een album klassieke popsongs uit de jaren vijftig, zestig en zeventig met zangeres Anita Meyer. In opdracht van de NCRV schrijft Stef Bos twaalf songs op basis van personages uit de Bijbel. Samen met het Metropole Orkest zet hij ze op het album In Een Ander Licht. Op 19 december wordt In Een Ander Licht door zanger en orkest eenmalig uitgevoerd in een uitverkocht theater Orpheus te Apeldoorn.

Anita Meyer Rob de Nijs Stef Bos Trijntje Oosterhuis

2010

Tijdens het festival Noorderslag, op 16 januari in Groningen, doet het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley een gezamenlijk optreden met C-Mon & Kypski. Het orkest begeleidt optredens van onder anderen Acda en De Munnik (Concertgebouw, 9 februari), Karin Bloemen (Vredenburg, februari), Willeke Alberti (Carré, 23 februari), Jon Faddis, Steve Turre, Giovanni Hidalgo en Charles McPherson tijdens Dizzy Gillespie Special (Den Haag, 20 maart), Charlie Haden (De Doelen, 31 maart) en Brigitte Kaandorp (Concertgebouw, april). Het orkest is ook betrokken bij The Beatles Symphony in Vredenburg Leidsche Rijn op 24 april. Tijdens het popfestivalseizoen speelt het Metropole Orkest op Pinkpop (met Moke) en Lowlands (met Serj Erkian). In juni wordt het festival The Hague Jazz geopend als begeleidingsorkest van Michael Bolton en tijdens het Holland Festival staat in het Muziekgebouw een speciaal optreden met de Deense experimentele popgroep Efterklang op het programma. Op North Sea Jazz speelt het orkest jazzklassiekers in het programma In A New York State Of Mind.

Acda en De Munnik Brigitte Kaandorp C-Mon & Kypski Karin Bloemen Moke Willeke Alberti

2011

Metropole Orkest in 2011 4 februari vindt in Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven de première plaats van Metropole Orkest vs Basement Jaxx, een samenwerking van het orkest onder leiding van gastdirigent Jules Buckley met het succesvolle Britse dance-duo Felix Buxton en Simon Ratcliffe. Later in dezelfde maand wordt in Los Angeles, tijdens de 53ste editie van de jaarlijkse uitreiking van de Grammy Awards, het nummer Carlos onderscheiden met een Grammy Award in de categorie Best Instrumental Arrangement. Carlos staat op het album 54 dat het Metropole Orkest in 2010 heeft uitgebracht met gitarist John Scofield. In april geeft het Metropole Orkest twee optredens met de Amerikaanse vocalist Al Jarreau in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Opnamen van het concert verschijnen een jaar later op cd. In juli en oktober treedt het orkest op met de Britse singer/songwriter Jonathan Jeremiah, waarbij materiaal van zijn debuutalbum A Solitary Man uitgevoerd wordt. Op 6 oktober 2011 begeleidt het orkest Paul de Leeuw in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dirigent Vince Mendoza brengt voor het eerst in 13 jaar een eigen plaat uit. Nights On Earth bevat nieuwe composities en bijdragen van gastmuzikanten John Scofield, John Abercrombie, Joe Lovano, Bob Mintzer, Larry Goldings, Alan Pasqua, Kenny Werner, Christian McBride en Luciana Souza. Met de single Wereldwijd Orkest (november) daagt het Metropole Orkest het kabinet Rutte uit om anders te kijken naar de wijze waarop de voorgenomen bezuinigingen op het orkest worden doorgevoerd. Het nummer is geschreven door John Ewbank en Han Kooreneef en gezongen door Los Angeles The Voices, Edsilia Rombley, Leonie Meijer, 3JS, Jennifer Ewbank, Ruth Jacott, Paul de Munnik, Giovanca, Glennis Grace, Karin Bloemen, Lee Towers, Hind en Trijntje Oosterhuis. Het nummer komt op 26 november meteen binnen op eerste plaats van de Single Top 100.

3js Acda en De Munnik Edsilia Rombley Giovanca Glennis Grace Han Kooreneef Hind Jennifer Ewbank John Ewbank Karin Bloemen Lee Towers Leonie Meijer Ruth Jacott Los Angeles, The Voices Trijntje Oosterhuis

2012

Opnamen van het Metropool Orkest, gemaakt tijdens de uitvoering op het Holland Festival 2003 van Andrew Keelings orkestraties van Soundscapes van Robert Fripp, worden door producer David Singleton bewerkt voor de cd The Wine Of Silence. In oktober staan concerten in Amsterdam, Rotterdam en Brussel gepland met Tori Amos. De concerten zijn onderdeel van de Europese en Amerikaanse tourmee van Tori Amos naar aanleiding van de release van haar album Gold Dust, dat is opgenomen met het Metropole Orkest. In het kader van ‘Topartiesten samen met het Metropole Orkest’ begeleidt het orkest op 9 oktober de band Moke in de Heineken Music Hall. Het orkest voert 26 oktober op ludieke wijze actie voor het eigen voortbestaan door onder de naam Metropole Tweetphony muziek uit te voeren aan de hand van composities die worden opgestuurd via Twitter. Op 28 oktober treedt het orkest op tijdens de galapremière van de James Bond-film Skyfall. Berend Dubbe van Bauer zingt drie nummers mee. Tijdens het optreden op 11 november in Paradiso, samen met de Amerikaanse singer-songwriter/producer Todd Rundgren en onder leiding van Steve Sidwell, is Mathilde Santing speciale gast in het achtergrondkoor. De cd met van het orkest samen met Al Jarreau, opgenomen in april 2011, wordt twee keer genomineerd voor een Grammy Award, in de categorieën Best Jazz Vocal Album en Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist(s). Het zijn de dertiende en veertiende Grammy-nominaties voor het orkest. De toekomst van het Metropole Orkest hangt vanwege bezuinigingen in de cultuursector lange tijd aan een zijden draadje. Het orkest mobiliseert de achterban en overhandigt in Den Haag tienduizenden handtekeningen. Regeringspartijen PvdA en VVD vinden alsnog een oplossing waarmee het orkest tot 2017 zeker is van subsidie.

Bauer Mathilde Santing

2013

Het Metropole Orkest onder leiding van Anthony Weeden staat op 17 februari in Paradiso met het programma The World Of Captain Beefheart. Naast gastbijdragen van onder meer Nona Hendryx en Jolene Grunberg speelt ook Beefheart-gitarist Gary Lucas mee. Op 12 april brengt zangeres Edsilia Rombley haar album Sweet Soul Music uit, opgenomen samen met het Metropole Orkest. Op 10 juni verschijnt het album Perfect Vision: The Esquivel Sound. De cd bevat arrangementen van composities van de Mexicaanse componist/arrangeur Juan Garcia Esquivel (1918-2002), geproduceerd door Gert-Jan Blom en met bijdragen van solisten Fay Lovsky (theremin), kunstfluiter Geert Chatrou en Bart Wijtman (accordeon) en Cok van Vuuren (slidegitaar) uit Ocobar. Het Metropole Orkest speelt onder leiding van dirigent Ernst van Tiel de soundtrack in van de Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis. De muziek is geschreven door componist en vaste arrangeur Bob Zimmerman. De film draait vanaf 23 september met succes in de Nederlandse bioscoop. Lean On Me: The Songs Of Bill Withers, het album samen met zangeres Sabrina Starke, wordt op 3 oktober beloond met een Radio 6 Soul & Jazz Award voor het beste album van 2013. De Brit Jules Buckley wordt in het seizoen 2013-2014 de nieuwe chef-dirigent van het Metropole Orkest.

Edsilia Rombley Fay Lovsky Geert Chatrou Gert-Jan Blom Ocobar Sabrina Starke

2014

Met de Amerikaanse formatie Snarky Puppy neemt het orkest een live album op. Het publiek financiert de opname door 100 euro voor een ticket te betalen.

2015

Minister Bussemaker (OCW) maakt begin juni bekend dat zij meer geld uittrekt voor cultuur. Het Metropole Orkest maakt in de periode 2017-2020 weer deel uit van de basisinfrastructuur en krijgt dus subsidie.
Op 25 november is het precies 70 jaar geleden dat het orkest voor het eerst op de radio te horen is. Meerdere radiozenders zenden die dag om 20.15 uur een opname van het orkest uit.

2016

Album Sylva met Snarky Puppy (bron: officiële website Metropole Orkest) Voor de derde keer wint het Metropole Orkest een Grammy. Het album 'Sylva' (met Snarky Puppy) valt in de prijzen in de categorie 'contemporain instrumentaal album'. Tijdens het Edison Jazz/World gala in Rotterdam ontvangt het orkest de Oeuvreprijs. Dirigent Vince Mendoza haalt bij de uitreiking alle orkestleden op het podium.

2018

Directeur Jan Geert Vierkant luidt in mei de noodklok over de financiële situatie van het orkest. De musici krijgen nog maar de helft van het salaris betaald. Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur belooft 'met aandacht naar de situatie te kijken'. In september wordt bekend dat het orkest een aanvullende subsidie van 1 miljoen euro krijgt. Het ministerie van OCW neemt 750.000 voor zijn rekening, gemeente Hilversum de rest.

2020

De samenwerking met de Britse artiest Jacob Collier levert een nieuwe Grammy op. Het nummer 'All Night Long' (oorspronkelijk van Lionel Richie) wint in de categorie Best Arrangements, Instruments and Vocals.
Het 75-jarig jubileum valt in het water door de coronacrisis. Het orkest kan niet repeteren en optreden.Voor ouderen in verpleeghuizen, die door de crisis zwaar worden getroffen, maakt het orkest de cd 'Dolf's Choice'. Het bevat de favoriete muziek van oprichter en oud-dirigent Dolf van der Linden. Op het album staat ook 'Parklane Serenade', een van de eerste stukken dat het orkest ooit speelde en lange tijd de herkenningstune was.
Vanaf augustus krijgt het orkest drie vaste dirigenten: Jules Buckley en Vince Mendoza als honorair dirigenten en de Japanse Miho Hazama als vaste gastdirigent.

2021

De 3LP-set 'Then and now' bevat hoogtepunten van de samenwerking van Ack en Jerry van Rooyen met het Metropole Orkest door de jaren heen. De bonus-LP bevat vier nieuwe opnames van Ack van Rooyen met het orkest, als eerbetoon aan zijn broer. Het album wint een Edison Jazz in de categorie Document.

Ack van Rooyen Jerry van Rooyen

Discografie Metropole Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Metropole Orkest

Audio/Video Metropole Orkest

Video Metropole Orkest

Metropole Orkest - 75 Yea...
Metropole Orkest - 75 Years in Perspective - 1st Decade Introduction
"Al Jarreau And The Metro...
"Al Jarreau And The Metropole Orkest - Live" - Dokumentation
Kyteman's Sorry uitgevoer...
Kyteman's Sorry uitgevoerd door Ruud Breuls met Metropole Orkest [Live at Buma Harpen Gala 2010]
Caro Emerald & Metropole ...
Caro Emerald & Metropole Orkest  A night like this [Live at Buma Harpen Gala 2010]
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kyteman's Sorry uitgevoerd door Ruud Breuls met Metropole Orkest [Live at Buma Harpen Gala 2010]

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer