Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MICHEL VAN SCHIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1959 - heden

Genre

basgitaar, gitaar, percussie, producer, sessiemuzikanten

Michel van Schie

Michel van Schie is een succesvol sessiemuzikant die met tal van artiesten samenspeelt. Hij tourt onder meer met Anouk, Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer. Van Schie is bassist bij Soulvation dat in 2003 een hit heeft met Reset Your Brain.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, gitaar, percussie, producer

Genoemd in de biografie van

1986   I've Got The Bullets
1990   Eveline & The Groove Movement
2000   Chabliz
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Michel van Schie

Michel van Schie is een succesvol sessiemuzikant die met tal van artiesten samenspeelt. Hij tourt onder meer met Anouk, Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer. Van Schie is bassist bij Soulvation dat in 2003 een hit heeft met Reset Your Brain.

In bezetting van

Anouk   basgitaar
Candy Dulfer   basgitaar
Edwin Evers   basgitaar
Erwin Nyhoff   basgitaar
FULLDUPLEXX   basgitaar
Soulvation   basgitaar, producer
Sue Chaloner's Soul Train   basgitaar
The Frog   basgitaar, percussie

1959

Michel van Schie wordt geboren op 5 oktober 1959 in Delft.

1982 - 1984

Hij verhuist van Brabant naar Rotterdam om te spelen bij The Frog. Hij speelt niet alleen bas, maar ook percussie op het debuutalbum Be Kind To Animals, Kiss A Frog. De recensies zijn positief, maar commercieel succes blijft uit. In 1984 komt de band met het album Document, maar ook die plaat doet niets.

The Frog

1985

Zanger Rick Hoogendorp van The Frog noemt zichzelf Rick DeVito en neemt steeds meer het heft in handen. In 1985 gaat The Frog dan ook door het leven als Rickey & The Frog. De groep brengt het album Capricorn uit. Van Schie is gedeeltelijk betrokken bij de opnamen van het album, omdat hij ook bassist is bij de rockopera Ik, Jan Cremer. De overige baspartijen zijn van Frank Papendrecht. De muziek van het theaterstuk is van Gerard Stellaard die hem vraagt als studiomuzikant.

Rick DeVito

1986

Met Tjeerd van Zanen produceert hij het gelijknamige album van I've Got The Bullets. Het album krijgt goede kritieken, maar Van Schie maakt liever zelf muziek en laat het produceren even voor wat het is.

I've Got The Bullets

1987 - 1988

Producer en componist Gerard Stellaard vraagt hem mee te spelen op het gelijknamige album van Piet Veerman. Met de single Sailin' Home scoort de ex-zanger van The Cats een nummer 1-hit. In 1988 heeft Rick DeVito zich definitief losgewrikt van The Frog en brengt het soloalbum Good Times uit. Van Schie speelt alle baspartijen in.

Piet Veerman

1991 - 1995

Via Hans Dulfer leert Michel van Schie zijn dochter Candy kennen. Hij speelt in deze periode in haar band en speelt mee op de albums Sax A - Go -Go (1993) en Big Girl (1995).

Candy Dulfer

1997

Hij krijgt een belletje van George Kooymans (gitarist Golden Earring) om mee te werken aan het debuutalbum Together Alone van Anouk. Van Schie speelt vanaf dat moment op alle platen mee en doet alle grote tours van de rockzangeres.

Anouk

2001 - 2002

Ronald Molendijk en Jeroen Rietbergen richten Soulvation op. Van Schie is bandlid van Anouk, maar sluit zich ook aan bij Soulvation. De band staat in no time op grote festivals, maar de singles I Just Can't Stop en Flying Into Love doen niet veel. In de zomer van 2001 ontslaat Anouk haar band en ook Van Schie moet het veld ruimen. Maar na een goed gesprek wordt de bassist in 2002 weer in de armen gesloten.

Soulvation

2003

Met de single Reset Your Brain scoort Soulvation een hit. De band krijgt flink veel media-aandacht. Met de Soulvation-leden Jeroen Rietbergen en Ronald Molendijk produceert Van Schie het album C.U. van Jan Akkerman.

Jan Akkerman

2004

Met Soulvation speelt hij in januari op Eurosonic in Groningen. Hij speelt de baspartijen op het album Update van Anouk. Met de rockzangeres staat hij in de zomer in het voorprogramma van David Bowie in de Arena. In het najaar doet hij met Anouk een theatertournee. Van Schie speelt regelmatig mee in de band van Erwin Nijhoff (ex-zanger The Prodigal Sons) en staat op verschillende festivals met de singer-songwriter. Door collegamuzikanten wordt hij uitgeroepen als beste bassist en wint daarmee een Duiveltje. De prijs is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut.

Erwin Nyhoff

2005

In maart verschijnt het experimentele dubbelalbum Hilarious Expedition van Michel Banabila met daarop gastbijdragen van Michel van Schie.

Michel Banabila

2006

Van Schie is te horen op Green van Postman, het debuutalbum Does It Really van Flaming June, het album Ego van Schlatman (de band rondom zanger Hans Schlatman), debuutplaat Twisted Logic van Van Ligten en op de cd Music Inspired By Da Vinci, een groots muzikaal project van muzikant, componist, arrangeur, dirigent en producer Jan Kisjes. Hij verzorgt de mastering van de cd's Hadeskade van Alex Roeka en Songs From The Crazy Planet van Blowbeat.

Alex Roeka Blowbeat Erwin van Ligten Flaming June Postman

2007

Michel van Schie levert bijdragen op het Nederlandstalige album Meer Dan Ooit (februari) van Edsilia Rombley. Hij wordt samen met Hans Eijkenaar gevraagd enkele concerten te doen met zanger/componist Roger Hodgson van Supertramp. Met Hodgson en een orkest voeren de muzikanten repertoire van Supertramp op festivals in o.a. Lissabon en Barcelona. Een meningsverschil over het in Amerika met locale sessiemuzikanten opgenomen album Who's Your Momma van Anouk zorgt in oktober voor een breuk tussen de zangeres en haar vaste begeleidingsband.

Edsilia Rombley Hans Eijkenaar

2009

De bassist maakt deel uit van de begeleidingsband op het album Take Me In van VanVelzen.

VanVelzen

2010

Michel van Schie zit samen met toetsenist Jeroen Rietbergen en drummer Ton Dijkman in de begeleidingsband van Steve Lukather (o.a. Toto) tijdens diens optreden op 3 april in het Arsenaal Theater te Vlissingen. Die avond neemt Lukather de Eddy Christiani Award in ontvangst. Hij is co-producer van het minialbum One Add One (mei) van de Limburgse singer/songwriter Skinnie en speelt op die plaat ook mee op bas, drums en toetsen. De bassist maakt deel uit van FULLDUPLEXX, de band rondom trombonist/componist Louk Boudesteijn. Als onderdeel van de Edwin Evers Band begeleidt hij de deelnemers aan de populaire talentjacht The Voice Of Holland op RTL4.

Edwin Evers FULLDUPLEXX Skinnie

2011

Samen met Hans Eijkenaar en Leendert Haaksma begeleidt Michel van Schie de zanger/filosoof Ad Verbrugge op diens album Nightplane.

Ad Verbrugge

2013

Vanaf maart 2013 onderneemt de Edwin Evers Band een Nederlandse theatertournee met op het programma bekende hits, zowel meerstemmig akoestisch als versterkt uitgevoerd.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
1987 - Real Estate 'Real Estate'
1998 - Martijn van Iterson 'It's Happening'
1999 - Fernando Lewis 'Burning Midnight Oil' (mix+coproductie)
2001 - ML 'Money In The Bank' (CDS)
2002 - Yinka '2nd Skin' (mix+coproductie) 2002 - Meg 'My Kitchen'
2002 – Helene Heine 'Emotions'
2005 - Zonder Twijfel 'Geen Woorden'
2007 - Nine Volt 'Nine Volt'
2012 - Someday 'Rolling Stone'

2018

Van Schie ontvangt van collega's de allereerste 'humble heroes award'. In Paradiso heeft Marco Borsato lovende woorden voor hem: “Sessiemuzikanten hebben een sleutelfunctie bij het tot stand komen van grote hits, maar blijven helaas vaak in de schaduw. Michel van Schie is een icoon onder bassisten, maar voor het grote publiek is hij tot dusver onbekend gebleven. Terwijl hij op meer dan vijfhonderd albums meewerkte, van Anouk tot Alain Clark, van Ilse DeLange tot Trijntje Oosterhuis.”

Discografie Michel van Schie

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Michel van Schie

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer