Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MICHIEL JANSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1957 - heden

Genre

gitaar, producer, producers, toetsinstrumenten

Michiel Jansen

Michiel Jansen speelt in enkele bands en ontwikkelt zich later als producer. Hij zit niet alleen achter de knoppen bij onder andere Barrelhouse en De Raggende Mannen, maar werkt in de studio ook aan reclamemuziek, tv-tunes en filmmuziek. Midden jaren negentig treedt hij in dienst bij het Scapino Ballet Rotterdam.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, producer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1984   Barrelhouse

Biografie Michiel Jansen

Michiel Jansen speelt in enkele bands en ontwikkelt zich later als producer. Hij zit niet alleen achter de knoppen bij onder andere Barrelhouse en De Raggende Mannen, maar werkt in de studio ook aan reclamemuziek, tv-tunes en filmmuziek. Midden jaren negentig treedt hij in dienst bij het Scapino Ballet Rotterdam.

In bezetting van

Eric & his Burden   gitaar, toetsinstrumenten
Seven Slowhands   gitaar

1957

Michiel Jansen wordt geboren op 8 maart 1957 in Amsterdam.

1964 - 1969

Op 7-jarige leeftijd krijgt hij pianoles en als hij 12 jaar is gaat hij ook gitaar spelen.

1970

Tijdens zijn middelbareschooltijd in Amstelveen speelt hij in een bandje en schrijft eigen nummers. Als hij vijftien is, gaat hij spelen bij de groep De Roomsoezen. Het is eigenlijk meer een orkest dat naast eigen muziek ook covers uit de jaren dertig brengt. Met De Roomsoezen treedt hij op feesten en partijen op.

1975 - 1984

Jansen gaat gitaar studeren aan het conservatorium in Amsterdam, maar wordt na twee jaar van de opleiding gestuurd. Hij vindt het veel interessanter elektrisch te spelen dan akoestische klassieke stukken te moeten studeren. De schoolleiding is een andere mening toegedaan. Na dit mislukte avontuur gaat hij muziekwetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Na drie jaar stopt hij met die studie. Ondertussen speelt hij in de popgroep Oh Boy! De band maakt een single, maar die flopt jammerlijk. Als Oh Boy! op niets uitdraait gaat Jansen met enkele bandleden spelen in Eric & His Burden. De bandnaam wordt later gewijzigd in simpelweg The Burden. Met de groep maakt hij twee albums: Now Your Talking en Fragile Bars.

Eric & his Burden

1985 - 1987

Omdat een carrière in de muziek niet wil vlotten zit Michiel Jansen in geldnood. Op aanraden van zijn vrouw Tineke Schoemaker (Barrelhouse) gaat hij werken als geluidstechnici bij Studio Zeezicht. Hij begint onder aan de ladder, maar weet zich snel op te werken tot producer. In Zeezicht werkt hij veel samen met Ernst Jansz en Boudewijn de Groot die daar ook produceren. In 1987 verlaat hij Studio Zeezicht en gaat verder bij Studio Nederland aan de Wibaustraat in Amsterdam. Later verkast hij nog een keer en verdient dan zijn boterham bij Studio 150.

Barrelhouse Boudewijn de Groot Ernst Jansz

1988

In 1988 maakt Michiel Jansen deel uit van het project Seven Slowhands, opgericht door Klaas ten Holt. De groep bestaat uit zeven gitaristen die instrumentale muziek maken. Seven Slowhands brengt één album uit: Klaas ten Holt's Seven Slowhands. Na een jaar valt de band weer uiteen, maar er wordt wel een tournee gedaan door Rusland en China. Michiel Jansen is daar niet bij omdat hij thuis bij zijn zwangere vrouw zit.

Seven Slowhands

1996 - 2005

In 1996 geeft hij de brui aan het produceren en treedt hij als geluidstechnicus in dienst van het Scapino Ballet Rotterdam, een modern dansgezelschap. Vlakbij de Rotterdamse Schouwburg, waar het gezelschap veel te bewonderen is, liggen hun studio's. Daar worden de producties gecreëerd en ingestudeerd. Van daar uit reizen de dansers naar de theaters in heel Nederland. Michiel Jansen is het manusje van alles als het op het geluid aankomt. Als hij pas in dienst is bij Scapino geeft Jansen ook les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Maar omdat hij dat niet meer kan combineren met zijn werkgever uit Rotterdam, zegt hij die baan op. Incidenteel is hij in deze periode nog achter de knoppen te vinden, zo produceert hij twee albums van Barrelhouse: Time Frames (1998) en Walking In Time (2002).

Bram Vermeulen

Discografie Michiel Jansen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Michiel Jansen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer