Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MICHIEL SCHEEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Michiel Scheen

Periode

23-07-1963 - heden

Genre

impro, jazz, piano

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Blue Lines

Michiel Scheen

Pianist Michiel Scheen (Amsterdam, 23 juli 1963) beweegt zich graag tussen genres. Als lid van Kenvermogen, het Maarten Altena Ensemble en het Paul Termos Tentet speelt hij muziek die de grenzen van compositie en improvisatie verkent. Ook in zijn eigen groepen, zoals Filiaal, het sextet, het duo met Tobias Delius ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

1984   Tobias Delius
1986   Hans Hasebos
1986   Wiek Hijmans

Biografie Michiel Scheen

Pianist Michiel Scheen (Amsterdam, 23 juli 1963) beweegt zich graag tussen genres. Als lid van Kenvermogen, het Maarten Altena Ensemble en het Paul Termos Tentet speelt hij muziek die de grenzen van compositie en improvisatie verkent. Ook in zijn eigen groepen, zoals Filiaal, het sextet, het duo met Tobias Delius en zijn recente kwartet zoekt hij deze manier van musiceren op. Met Palinckx, zijn eigen groep Triklinion en Seafood brengt hij het niemandsland tussen geïmproviseerde muziek, elektronica en rock-avantgarde in kaart.

In bezetting van

Kenvermogen  

1986 - 1991

Met gitarist Wiek Hijmans en vibrafonist Hans Hasebos is hij een der initiatiefnemers van het grote ensemble Kenvermogen, dat met een ongebruikelijke bezetting (waarin onder meer blokfluit, piano, marimba en elektrische gitaar) een brug slaat tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Gitarist Jacques Palinckx neemt Scheen op in zijn nieuwe negenkoppige band, die in 1987 de LP Grrrrroeten uitbrengt. Bassist Jan Nijdam vraagt Scheen voor zijn groep Gaviaal (met saxofonist Bart van der Putten en drummer Wim Janssen). Michiel Scheen begint ook een eigen groep: Filiaal, waarin ook Nijdam te horen is, naast stemperformer Jaap Blonk en slagwerker Michael Vatcher.

Hans Hasebos Jacques Palinckx Jan Nijdam Wiek Hijmans

1988

Als opvolger van Guus Janssen belandt Michiel Scheen in het Maarten Altena Ensemble; hij is voor het eerst te horen op Quotl. Hij blijft in de groep tot 1997 en gaat er gaandeweg ook voor componeren. In deze periode doet het ensemble projecten met speciale gasten, zoals dichter Remco Campert, de saxofonisten John Zorn, Roscoe Mitchell en Anthony Braxton, en 'conductor' Butch Morris.

Maarten Altena Ensemble

1989

Voor zijn pas geformeerde Tentet vraagt altsaxofonist-componist Paul Termos Michiel Scheen als pianist. Het ensemble neemt in 1990 de CD Shakes & Sounds op voor het Geestgronden-label. Scheen keert ook terug in een latere versie van de groep, de Termos Dubbel Expres (1995), waarvan in 1997 de CD Death Dance Of Principles uitkomt.

Paul Termos

1990

Pianist-componist Cor Fuhler nodigt Scheen uit om synthesizer te komen spelen in zijn nieuwe groep Canabina Canabina, die later wordt herdoopt tot Carduelis Carduelis, om de hasj-associaties te vermijden.

Cor Fuhler

1991

De NOS-radio geeft Michiel Scheen een compositieopdracht, die tijdens de Groningse Jazzmarathon wordt uitgevoerd door een gezelschap met onder anderen stemperformer Jaap Blonk, cellist Tristan Honsinger en slagwerker Paul Koek onder de titel Rijs. De artistiek directeur van het Bimhuis Huub van Riel nodigt Scheen uit voor de tweede October Meeting, een internationaal evenement met improvisatoren.

Jaap Blonk Tristan Honsinger

1993

Op zijn eigen label Filiaal brengt Michiel Scheen een eerste solopiano-CD uit, Contrapposto. Hij lanceert ook een eigen sextet. Rietblazer Peter van Bergen neemt hem op in de nieuwste versie van zijn groep Loos (waarin verder cellist Tristan Honsinger, bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink spelen).

Peter van Bergen

1994

Kenvermogen komt weer bijeen voor het opnemen van een CD. Het ensemble is inmiddels uitgebreid tot een vijftienkoppig gezelschap, ingedeeld in vijf instrumentgroepen (klarinet, blokfluit, piano, elektrische gitaar, marimba/vibrafoon), elk drievoudig bezet. De release van de titelloze CD gaat in 1995 gepaard met een tournee langs de Nederlandse podia.

1996 - 1998

Met bassist Frank van Berkel en slagwerker Hans van der Meer formeert Scheen de groep Triklinion, waarin hij synthesizer speelt. De groep beweegt zich in het niemandsland tussen geïmproviseerde muziek, gecomponeerde muziek, elektronica en rock-avantgarde. In dezelfde periode vraagt saxofonist Alan Laurillard hem om synthesizer te spelen in de groep Seafood, die een vergelijkbaar muzikaal idioom voorstaat.

Alan Laurillard

1999

Voor zijn tweede solo-CD waagt Michiel Scheen zich aan het werk van Thelonious Monk. Sphere's Works verschijnt op zijn eigen label.

2003

Michiel Scheen formeert een nieuw kwartet met drie ervaren muzikale partners: saxofonist-klarinettist Ab Baars, bassist Ernst Glerum en drummer Han Bennink. Een jaar later verschijnt op het DATA-label de debuut-CD Dance, My Dear? Ook brengt Scheen een derde solo-CD uit: Goodbye!

Ab Baars Ernst Glerum Han Bennink

2004 - 2009

In een duo met saxofonist-klarinettist Tobias Delius vertolkt hij eigen composities van hen beiden, alsmede stukken van onder anderen Fats Waller, Duke Ellington en Thelonious Monk.

2011

In 2011 richt Scheen Boucalé! op, dat werk uitvoert van altsaxofonist/componist Paul Termos (1952-2003). Ook Wolter Wierbos (trombone), Raoul van der Weide (bas/crackle box/sound objects) en Michael Vatcher (drums) maken deel uit van de groep.

Michael Vatcher Paul Termos Raoul van der Weide Wolter Wierbos

2013

Op 25 mei presenteert Michiel Scheen in het Bimhuis zijn nieuwe trio Blue Lines met improvisatoren Raoul van der Weide (contrabas, cello, crackle box, composities) en George Hadow (drums).

Discografie Michiel Scheen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Michiel Scheen

Audio/Video Michiel Scheen

Video Michiel Scheen

Improvisation 541 (extract)
Improvisation 541 (extract)
Ingredients 539 (extract)
Ingredients 539 (extract)
Improvisation 537 & Sigh ...
Improvisation 537 & Sigh (extract)
Not yet (extract)
Not yet (extract)
Improvisation 538 (extract)
Improvisation 538 (extract)
Idols (extract)
Idols (extract)
Improvisation 536 (extract)
Improvisation 536 (extract)
Stumble (extract)
Stumble (extract)
Solid (extract)
Solid (extract)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Stumble (extract)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer