Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MIKE FENTROSS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

barok, klassiek, luit, renaissance

Online

Officiële website

Mike Fentross

Luitist Mike Fentross speelt niet alleen luit, theorbe en barokgitaar: hij is tevens dirigent van zijn ensemble La Sfera Armoniosa, vernoemd naar een compositie ter ere van het huwelijk van de dochter van componist Carlo Gesualdo en de neef van Paus Gregorius.
Volledige biografie...

Instrumenten

luit

Genoemd in de biografie van

1991   Paulina van Laarhoven
2013   Maarten Engeltjes
2014   Jacobien Rozemond

Biografie Mike Fentross

Luitist Mike Fentross speelt niet alleen luit, theorbe en barokgitaar: hij is tevens dirigent van zijn ensemble La Sfera Armoniosa, vernoemd naar een compositie ter ere van het huwelijk van de dochter van componist Carlo Gesualdo en de neef van Paus Gregorius.

1988

Tot 1988 studeert Mike Fentross luit en barokgitaar bij Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na het behalen van zijn diploma is Fentross Nederlands eerste professionele barokgitarist. Als continuospeler gaat hij aan de slag bij toonaangevende barokorkesten waaronder The Amsterdam Baroque Orchestra, Les Arts Florissants, het Combattimento Consort Amsterdam en Al Ayre Espagnol.

Amsterdam Baroque Orchestra Combattimento Consort Amsterdam

1991

In 1991 richt Fentross, samen met gambiste Paulina van Laarhoven en zangeres Xenia Meijer, het ensemble La Sfera Armoniosa op, een ensemble dat zich toelegt op bekende en onbekende 17e en 18e eeuwse muziek.

Paulina van Laarhoven Xenia Meijer

1994

In 1994 wint Fentross het Van Wassenaer Concours.

1997

Sinds 1997 is Mike Fentross docent luit en basso continuo aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Naast doceren werkt Fentross ook mee aan Cd-opnamen van o.a. de cellist Yo Yo Ma, violist Jaap van Zweden, sopraan Maria Bayo, Les Arts Florissants, The Amsterdam Baroque Orchestra, Capriccio Stravagante, Combattimento Consort Amsterdam, The Harp Consort, The New London Consort en Al Ayre Espagnol.

Jaap Van Zweden

1999

Als dirigent debuteert Mike Fentross in 1999 met de 17e eeuwse opera La Dafne van Marco da Gagliano in een productie van De Nieuwe Opera Academie.

2001

Om zijn dirigentschap te perfectioneren studeert Mike Fentross van 2001 tot 2004 orkestdirectie bij Stephan Pas.

2004

In 2004, tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht, geeft La Sfera Armoniosa een bijzonder concert met een Schoenberg en Monteverdi programma. Samen met schrijver en historicus Geert Mak stelt Fentross een programma samen, in opdracht van het Concertgebouw, rondom Constantijn Huygens.

Constantijn Huygens Festival Oude Muziek Utrecht

2006

In 2006 is Koningin Beatrix aanwezig tijdens de première van de opera l'Ipermestra van Cavalli en wederom in 2009 bij een theaterwerk op teksten van Pieter Corneliszoon Hooft. Voor dit werk breidt het ensemble zich uit tot een barokorkest, het La Sfera Armoniosa Orchestra, met als aanvoerder violiste Antoinette Lohmann. Meerdere moderne operapremières staan op naam van La Sfera Armoniosa en Fentross, waaronder de opera La Rosinda van Francesco Cavalli.

Antoinette Lohmann

2010

In 2010 dirigeert Mike Fentross voor het eerst het Nederlands Kamerkoor.

Nederlands Kamerkoor

2012

In het seizoen 2012 - 2013 speelt La Sfera Armoniosa muziek uit de tijd van Frans Hals ter ere van het jubileumjaar van het Frans Halsmuseum. Ook verzorgt het ensemble onder leiding van Mike Fentross een bijzonder programma in samenwerking met Geert Mak, countertenor Andreas Scholl en bariton Henk Neven ter ere van het jubileumjaar van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Henk Neven Koninklijk Concertgebouworkest

Discografie Mike Fentross

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Mike Fentross

Audio/Video Mike Fentross

Video Mike Fentross

Granida: 'Vaert wel Scept...
Granida: 'Vaert wel Scepters, vaert wel'
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Granida: 'Vaert wel Scepters, vaert wel'

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer