Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MONTE LA RUE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Monte La Rue

Periode

1996 - heden

Genre

dance, DJ, elektronica, lounge, sampler, toetsinstrumenten

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Fabergé, Monte La Rue

Monte La Rue

Pas op latere leeftijd begonnen maar evengoed trendsettende lounge-DJ, geboren in België en woonachtig te Amsterdam. Tevens ervaren platenindustriemedewerker.
Volledige biografie...

Instrumenten

elektronica, sampler, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1996   DJ Bart Thimbles
1998   Xavier Perec

Biografie Monte La Rue

Pas op latere leeftijd begonnen maar evengoed trendsettende lounge-DJ, geboren in België en woonachtig te Amsterdam. Tevens ervaren platenindustriemedewerker.

1982 - 1995

De in Schoten nabij Antwerpen, België geboren Jan van den Bergh zet in opdracht van het Franse FNAC diverse platenwinkels op in België. In '84 treedt hij in dienst bij platenmaatschappij Inelco (later omgedoopt in Indisc, nog weer later in Arcade) als A&R manager. In 1990 stapt hij over naar het dance label R&S, waar hij zich als A&R manager vooral met Detroit techno bezighoudt en ook de roemruchte Apollo-serie met ambient music opzet. Hij houdt dat 18 maanden vol. In 1993 treedt hij in dienst bij CNR International als A&R international manager dance, nog steeds residerend in België. Tussen 1990 en 1995 werkt hij tevens als programmeur van toonaangevende clubs als Fuse in Brussel en Cafe d'Anvers in Antwerpen.

1996

Hij verhuist naar Amsterdam om samen met Bart Vingerhoets en Svenno Koemans de nieuwe platenmaatschappij Trust Foundations te beginnen. Tijdens een diner in het kader van de tweede editie van het ADE (Amsterdam Dance Event) debuteert hij op verzoek van de organisatoren als DJ en kan hij al meteen diverse andere boekingen noteren. Sindsdien draait hij jaarlijks op ADE. Door zijn jarenlange carrière in de muziekwereld is hij gezegend met zowel een voortreffelijk oor voor muziek in allerlei stijlen als een enorme dosis internationale relaties in die kringen. Zijn voorkeur voor grooves, intimiteit en sensualiteit bij het DJ'en legt hem geen windeieren; binnen afzienbare tijd is hij Monte La Rue: grondlegger en bekendste DJ van het lounge genre.

1997 - 1999

Tegen het eind van dat jaar verruilt hij de Trust Foundation (opnieuw na 18 maanden) voor de positie van general manager NEWS Nederland, de Hilversumse vestiging van een Belgische platenmaatschappij. Daarnaast werkt hij steeds vaker als DJ en is hij in 1999 te zien op Lowlands, samen met zijn landgenoot Sven van Hees. Daarnaast doet hij optredens op de Hugo Boss party in Ahoy te Rotterdam (samen met Waldeck) en in de New Yorkse club Milk Factory. Zijn eerste plaatrelease wordt de gemixte verzamelaar Lounge Deluxe in 1999, die gekoppeld aan Monte La Rue's residentie in de hippe Amsterdamse club annex restaurant Vak Zuid (in het Olympisch Stadion) een hausse aan publiciteit teweegbrengt. Als in december van dat jaar de eerste Nederlandse lounge club NL (Nieuwezijds Lounge) haar deuren opent, is Monte La Rue daar iedere donderdagavond het episch centrum van de loungemuziek. Opvallend bij zijn optredens is, dat hij zich niet van de gebruikelijke Technics SL-1200 draaitafels bedient, maar van twee Pioneer CD-500 cd-players.

2000

Monte La Rue draait zomers iedere zondagmiddag in De Republiek, een andere uiterst hippe incrowd locatie voor loungers op het strand van Bloemendaal aan Zee. Het tweede deel van Lounge Deluxe verschijnt ook die zomer, met daarop wederom twee eigen composities als opener en afsluiter van het mixalbum. Platenman Jan van den Bergh richt het label Cinq Etoiles op, waarvoor hij een samenwerking met ID&T aangaat voor de distributie. In december verschijnt daarop als eerste release het dubbele verzamelalbum NL-Compilation; een deel met muziek voor vroeg in de avond en een cd met muziek voor later op de avond (Monte La Rue draait immers iedere donderdag van 20.00 tot 3.00 uur in NL). Wanneer hij albums samenstelt zonder dat de nummers aan elkaar gemixt zijn, dan laat hij de naam Monte La Rue in de titel van zo'n album achterwege. Tal van grote optredens maken 2000 tot een uitgesproken succesjaar voor Monte La Rue. Hij pakt ondermeer uit op Lowlands, op Drum Rhythm rond het optreden van Kruder & Dorfmeister, op Serial Drillers in het Amsterdamse Club de Ville, op Sensation, het megaspektakel van ID&T en in de Belgische Club Geluk samen met Ashley Beedle.

2001

Monte La Rue begint het jaar goed met de start van een nieuwe compilatie-serie: Latin Deluxe, wederom met aaneengemixte nummers. Tegen de zomer verschijnt Subtropicbeachclubbing, het cd-visitekaartje van De Republiek te Bloemendaal aan Zee, samengesteld door Monte La Rue. In augustus verschijnt een derde deel van Lounge Deluxe. Tegen het eind van het jaar start Cinq Etoiles met een andere nieuwe serie, getiteld Stories. Hierop wordt veelbelovend nieuw talent gepresenteerd. De eerste die een heel album naar eigen inzicht mag vullen en aaneenmixen is Kareem Raihani, ook een resident-DJ van NL. Monte La Rue is opnieuw van de partij tijdens Sensation en op de Duitse Pop Komm beurs. De zakenman Jan van den Bergh ondersteunt de artiest Monte La Rue op originele wijze: hij doet exclusieve optredens op besloten parties van het bedrijfsleven (met tussen de 100 en 3000 bezoekers) en realiseert daarbij special products in de vorm van cd-compilaties voor die bedrijven, die immers bijna altijd een bepaalde levensstijl willen communiceren (zoals Diesel, World On Line, Netcast, Martini, Jan des Bouvrie en andere).

2002

Belangwekkende optredens dienen zich alweer snel aan: Innercity in de Amsterdamse Rai. Begin februari verschijnt het tweede deel van Latin De Luxe onder de titel Dia em Noite (Day Into Night). Verder ontwikkelt Monte La Rue met het nieuwe avondvullende concept Nuit De Luxe de volgende stap in lounge met geplande optredens in Rotterdam (DMW-club), Amsterdam (De Arena) en Miami (Opium Garden). Het debuutalbum Interludia van Monte La Rue bevat dertien tracks waarin loung, downbeat en popmuziek gecombineerd worden. Op de plaat staan ook bijdragen van Alex Cortiz.

Alex Cortiz

2004

Samen met United Recordings start Monte La Rue het label Disque Deluxe. De eerste compilatie op het label is Deluxe-Finest Selection In Modern Lounge met daarop een selectie internationale smaakmakers als Adani & Wolf, Briskey, Le D, Larry Heard, Alexkid en Dadamnphreaknoizphunk. De DJ draait op internationale feesten en wekelijks in de clubs NL en Cineac. Deluxe 2 For Your Pleasure is de tweede loungecompilatie op Disque Deluxe met naast een afsluitende track van Monte La Rue (For Your Pleasure) bijdragen van producers uit onder meer Rusland, de Verenigde Staten en Denemarken.

2005

Monte La Rue opent het jaar met optredens in onder meer het nieuwe restaurant The Mansion (ex-Vossius) te Amsterdam, tijdens een avond georganiseerd door KPMG in de Buddha Lounge en in Chalet Royal samen met jazzpianist Louis van Dijk. De DJ verzorgt de muziek tijdens de Amsterdam International Fashion Week. Elke donderdag draait hij tijdens zijn Deluxe Night in de NL Club.

2006

Monte La Rue Ceci N'est Pas Une Compilation is een retrospectief met opnamen uit de periode 2000-2006 waarvan sommige eerder verschenen op compilaties. De compilatie bevat bijdragen van o.a. Tom Urleena, Fabergé en Da Vince. Het mixalbum Monte La Rue Presents Deluxe 4 vermengt funk met blues, jazz en soul en bevat tracks van onder meer Boozoo Bajou & Joe Dukie, Fort Nox Five,Vono Box en Chris Joss.

2007

Monte La Rue levert regelmatig bijdragen als recensent voor de website DJ Broadcast en het Jazz Magazine. Hij heeft zijn eigen radioprogramma op DJ Broadcast.fm. Onder zijn optredens dit jaar in juli de derde editie van het Latin Village Festival in Spaarnwoude en het Extrema Outdoor Festival bij Eindhoven.

2008

Het tweede reguliere album The End Of The Rainbow is geïnspireerd door meerdere reizen naar Key West in Florida en het einde van de Dixie Highway, de langste weg in de Verenigde Staten. De cd bevat bijdragen van Adani & Wolf, Saskia Laroo en Praful.

Bert Heerink Circus Custers Kadanz Polle Eduard Toontje Lager

2009

Het album Dining & Dreaming komt uit onder de naam Francois Fabergé en bevat lounge met een vleugje exotica en jazz.

Discografie Monte La Rue

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Monte La Rue

Audio/Video Monte La Rue

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer