Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NL MUNDO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

NL Mundo

Periode

1998 - heden

Genre

flamenco, wereldmuziek

Online

Website

NL Mundo

NL Mundo is een van de groepen die varen onder de vlag van NL Arte, een in Den Haag gevestigd productiebedrijf op het gebied van flamenco. Bij NL Arte zijn de gitaristen (die soms ook zingen) Johan Frauenfelder, Arturo Ramón, Yorgos Valiris en Marcel de Graaf aangesloten, zanger Carlos Denia ...
Volledige biografie...

Bezetting

Johan Frauenfelder   basgitaar, gitaar
Arturo Ramón   gitaar
Erminia Fernández Córdoba   zang
Carlos Denia Moreno   zang
Udo Demandt   percussie

Overige muzikanten

Miguel Corcho   zang

Genoemd in de biografie van

2000   Primos del Norte

Biografie NL Mundo

NL Mundo is een van de groepen die varen onder de vlag van NL Arte, een in Den Haag gevestigd productiebedrijf op het gebied van flamenco. Bij NL Arte zijn de gitaristen (die soms ook zingen) Johan Frauenfelder, Arturo Ramón, Yorgos Valiris en Marcel de Graaf aangesloten, zanger Carlos Denia en zangeres Erminia Fernández Córdoba, en de percussionisten Elvin den Haan en Udo Demandt. NL Arte organiseert concerten, workshops en theatervoorstellingen met deze muzikanten, die in verschillende combinaties de groepen NL Mundo, Primos del Norte, Curra & Yorgos en De Règahs vormen. Regelmatig brengt NL Arte op het label NL Disco cd's uit van in Nederland wonende of werkende flamencoartiesten.

1998 - 2000

Eind jaren negentig van de twintigste eeuw ontstaat NL Mundo uit de NL Arte-activiteiten; gitarist Johan Frauenfelder is de drijvende kracht. Voordat hij klassiek gitaar studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, speelt Frauenfelder vooral blues en popmuziek uit de late jaren zestig. Na het conservatorium in Den Haag studeert hij flamencogitaar bij Paco Peña aan het Rotterdams Conservatorium en volgt hij lessen bij Carlos Heredia in Sevilla. Flamenco is de basis van Frauenfelders muziek, maar het vermengen met elementen uit andere muziekstijlen is zijn handelsmerk. Gitarist en studiotechnicus Arturo Ramón studeert in 2003 af als flamencogitarist aan het Rotterdams Conservatorium, waarna hij een vooraanstaande rol speelt in producties van de NL Arte-groepen en in Trio Cruzado. Zangeres Erminia Fernández Córdoba is Argentijnse, maar groeit op in Spanje. In 1998 komt zij naar Nederland. Na haar ontmoeting met Arturo Ramón verdiept zij zich naast jazz, pop en Zuid-Amerikaanse muziek ook in flamenco. In 2006 voltooit zij haar studie Braziliaanse muziek aan het Rotterdams Conservatorium. Zanger Carlos Denia Moreno behaalt in 2000 cum laude zijn diploma Jazzgitarist aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij komt steeds meer in de ban van de flamenco en besluit te gaan zingen - met succes. De van oorsprong Duitse percussionist Udo Demandt studeert wereldmuziek (drums en percussie) aan het Rotterdams Conservatorium; hij ontwikkelt zich tot een ervaren flamencopercussionist.

2001 - 2009

NL Mundo benadert de Spaanse flamenco vanuit de eigen (ook niet-Spaanse) culturele tradities van de musici. Dit vanuit de gedachte dat in flamenco alle aspecten van het leven tot uitdrukking komen; de zanger, musicus of danser legt er zijn of haar eigen persoonlijke ervaringen en emoties in uit. In de opvatting van NL Mundo kan de artiest daarbij gebruik maken van de eigen culturele achtergrond, ook al bevat die elementen die niet-flamenco zijn. De eerste productie van NL Mundo is Tonos Negros (tevens de naam van Frauenfelders eerste solo-cd uit 2002), flamenco met een vleugje jazz, blues en klassiek. Miguel Corcho is hier nog de zanger; voor dit project is het ensemble aangevuld met flamencodanseres Yvette Groot. In 2006 verschijnt de cd Caminantes, het Spaanse woord voor reizigers; de titel staat voor de vrijheid je eigen weg te kiezen, niet alleen achterom te kijken naar oude tradities, maar ook vooruit, naar nieuwe mogelijkheden. NL Mundo voegt de daad bij het woord, onder meer door het uitnodigen van de gastmusici Hakim Chanane op Arabische luit, José Bode op blokfluit en Joao Driessen op saxofoon. In 2006 verschijnt ook de cd Izran & Flamenco, waarop te horen is hoe NL Mundo de grenzen verder heeft verlegd door in zee te gaan met de Marokkaans-Nederlandse Berbermuziekgroep Imetlaâ onder leiding van zanger-gitarist Mohamed Elallati. Imetlaâ bedient zich al van mengvormen van Berbertradities met latin, rock, funk en dance, en zo ontstaat een verrassende combinatie van eigenzinnige Spaans-Nederlandse flamenco met Marokkaanse percussie, fluit, luit en zang in de taal van de Berbers.

Discografie NL Mundo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's NL Mundo

Audio/Video NL Mundo

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer