Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NANCY VAN DER ELST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1919 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Nancy van der Elst

Nancy van der Elst werd geboren op 9 mei 1919 te Utrecht. Opleiding Haar eerste zanglessen kreeg zij van Catherina van Rennès. Later studeerde ze aan de Rijksuniversiteit van Utrecht muziekwetenschappen bij de hoogleraren Smijers, Vogelsang en Reeser en behaalde haar doctoraal in 1957. Daarnaast studeerde zij harmonie en contrapunt bij Ernest ...
Volledige biografie...

Biografie Nancy van der Elst

1919

Nancy van der Elst werd geboren op 9 mei 1919 te Utrecht.


Opleiding

Haar eerste zanglessen kreeg zij van Catherina van Rennès. Later studeerde ze aan de Rijksuniversiteit van Utrecht muziekwetenschappen bij de hoogleraren Smijers, Vogelsang en Reeser en behaalde haar doctoraal in 1957. Daarnaast studeerde zij harmonie en contrapunt bij Ernest W. Mulder. Tevens behaalde zij het Diploma Solozang aan het Utrechts Conservatorium (1951) en het Diploma Chant enseignement libre 4e degré aan de Ecole Normale de Musique te Parijs (1958). Aan de Universiteit van Parijs behaalde zij het Doctorat d'état des lettres et sciences humaines (21 april 1972) met haar proefschrift Henri Duparc, l'homme et son oeuvre. Zij studeerde onder hoogleraar Jacques Chailley.


Activiteiten

Van 1950 tot 1951 was zij docente theorie aan het Utrechts Conservatorium en van 1956 tot 1957 docente muziekgeschiedenis aan het Muzieklyceum te Amsterdam. Van 1958 tot eind 1981 doceerde zij muziekgeschiedenis aan het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast schreef zij muziekrecensies voor het Utrechts Nieuwsblad. In 1975 was ze gastdocente aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en van 1977 tot 1978 vervangend docente muziekgeschiedenis aan het Utrechts Conservatorium. Tevens dirigeerde zij verschillende vrouwenkoren (onder andere van Toonkunst Dameskoor Amersfoort van 1951 tot 1980), gaf privé?les solozang en diverse cursussen bij de Eduard van Beinum Stichting.


Publicaties

Zij schreef artikelen voor onder andere Mens en Melodie, Ouverture, Intrada, Preludium, Revue musicale de Suisse Romande. Zij verzorgde de teksten op grammofoonplaathoezen en de musicologische artikelen in het boek behorende bij het platenalbum Catharina van Rennes 125 jaar (1983). Verder schreef zij boeken over het leven van Felix Mendelssohn?Bartholdy (Gelukskind) en over het leven van César Franck (Organist van Sinte Clothilde). Beide boeken verschenen in de Sonatinereeks, Tilburg, 1953.


Onderscheidingen

In 1976 werd zij benoemd tot erelid van de afdeling Amersfoort van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst, en in 1982 tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (Frankrijk) en in 2003 werd zij erelid van de Mozart Vereniging.

Catharina van Rennes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Nancy van der Elst

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer