Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NECO NOVELLAS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Neco Novellas

Periode

1990 - heden

Genre

Afro-pop, drums, gitaar, percussie, wereldmuziek, zang

Online

Officiële website

Neco Novellas

Neco Novellas groeit op in Mozambique. Hij leert zingen in de kerk. Zijn muzikale interesse zet hem aan tot reizen. In Nederland studeert hij jazz en operazang. Zijn album New Dawn - Ku Khata, dat verschijnt in 2008, neemt hij op in Studio 150 in Amsterdam.
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, gitaar, percussie, zang

Overige muzikanten

Cidalia Novellas   achtergrondzang
Isabel Novellas   achtergrondzang
Isildo Novellas   basgitaar, drums, gitaar, percussie
Nelson Novellas   drums, gitaar, percussie

Genoemd in de biografie van

2015   Giovanca

Biografie Neco Novellas

Neco Novellas groeit op in Mozambique. Hij leert zingen in de kerk. Zijn muzikale interesse zet hem aan tot reizen. In Nederland studeert hij jazz en operazang. Zijn album New Dawn - Ku Khata, dat verschijnt in 2008, neemt hij op in Studio 150 in Amsterdam.

1990

Het jaar 1990, waarin hij zestien wordt, ziet 'Neco Novellas' (Anselmo João Johanhane) als zijn startjaar als muzikant. Neco, zoals hij uiteindelijk wordt genoemd, is geboren in Mozambique en groeit op in een muzikale familie. Zijn vader zingt en speelt gitaar en orgel. Zijn moeder zingt ook, onder meer in het koor van de lokale katholieke kerk. Zo komen Neco en zijn broers en zussen op jonge leeftijd in aanraking met traditionele muziek en dans. Ook de westerse folk-, pop- en jazzmuziek leren ze via de kerk en de programma's van National Radio in Mozambique kennen.

1996 - 1998

In 1996 krijgt Neco een beurs om klassieke zang en gitaar te studeren aan de Academia de Musica Eborense en later op de Universidade de Musica de Évora in Portugal. Hij is in Mozambique intussen zo succesvol dat hij een nationale sterrenstatus heeft verkregen. Ook al ligt zijn hart bij improviseren, hij neemt graag deze uitdaging aan om zijn ervaring uit te breiden. Makkelijk vindt hij het niet dat hij zijn familie en carrière in Mozambique moet loslaten. Intussen reizen Neco's broers Nelson en Isildo naar Zuid-Afrika, waar ze optreden met muzikanten als Gito Baloi en Wanda Baloi. Neco's zussen Cidalia en Isabel blijven in Mozambique en treden op als solist en als achtergrondzangeres voor nationale en internationale artiesten als de Braziliaanse ster Gilberto Gil. In 1998 verschijnt Neco Novellas' album Ngoname Mi Sinha in Mozambique en Portugal. Visdisco, een label in Lissabon, brengt deze cd uit.

2002 - 2007

In 2002 bezoekt Neco verschillende Europese landen. Nederland trekt hem op dat moment het meest aan en hij gaat studeren aan het Rotterdams Conservatorium. Al snel wordt hij gevraagd muziek te schrijven voor de korte Nederlandse film De Grijns (The Grin), die te zien is tijdens het International Film Festival Rotterdam van 2006. Hij treedt daarnaast veel op en leidt allerlei workshops. Dat bevalt hem goed, maar hij mist zijn familie. Zijn wens weer met hen herenigd te worden, komt in 2005 deels in vervulling als zijn twee broers ook aan het conservatorium in Rotterdam komen studeren. Hun verhuizing naar Rotterdam maakt Nederland tot een nieuwe basis voor de band. Neco's zussen komen in 2006 naar Rotterdam voor de officiële opnames van de herziene versie van het album Mita Famba uit 2004. Dit wordt de eerste in Nederland opgenomen cd van Neco Novellas. In 2007 komen zijn zussen terug voor de opnames van New Dawn - Ku Khata.

2008

Op het album New Dawn - Ku Khata, dat in 2008 verschijnt, hoor je allerlei combinaties van de typisch Mozambikaanse marrabenta met blues, jazz, funk, reggae, afrobeat en gospel. Naast Neco's familieleden zijn diverse bekende artiesten uit Nederland en Luxemburg op deze schijf te horen. Zo levert de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira (Zuco 103) een bijdrage aan de track Vermelha, waarin de samba een hoofdrol speelt. Dit nummer komt samen met het lied Zula Zula ook uit als single.

Zuco 103

Discografie Neco Novellas

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Neco Novellas

Audio/Video Neco Novellas

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer