Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

nederlands blazers ensemble

Periode

1961 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, wereldmuziek

Online

Nederlands Blazers Ensemble

Nederlands Blazers Ensemble

“Het speelse, perfectionistisch aangelegde, flexibele, werklustige, een beetje hippe, vaak op visuele of theatrale verrassing mikkende NBE blinkt uit in veelzijdigheid” (Roland de Beer). Het NBE speelt muziek die de zinnen en verbeelding prikkelt van alle soorten, maten en tijden en presenteert zich op een manier waar de energie en ...
Volledige biografie...

Bezetting

Barbara Deleu   fluit
Jeannette Landré   fluit
Bart Schneemann   hobo
Justine Gerretsen   hobo
Harmen de Boer   klarinet
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1960   Han de Vries
1967   Edo de Waart
1967   Otto Ketting
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Nederlands Blazers Ensemble

“Het speelse, perfectionistisch aangelegde, flexibele, werklustige, een beetje hippe, vaak op visuele of theatrale verrassing mikkende NBE blinkt uit in veelzijdigheid” (Roland de Beer). Het NBE speelt muziek die de zinnen en verbeelding prikkelt van alle soorten, maten en tijden en presenteert zich op een manier waar de energie en het speelplezier vanaf spat. De programma's zijn veelal grensoverschrijdend en interdisciplinair en hebben vaak een theatraal element. Veel van het eigentijdse repertoire wordt in opdracht van het NBE geschreven. Naast de eigen Amsterdamse concertseries in het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan 't IJ verzorgt het NBE ieder jaar in samenwerking met de VARA een Nieuwjaarsconcert dat op tv en radio wordt uitgezonden. De meer dan twintig musici behoren tot de top van Nederland en treden circa zestig keer per jaar op. Ze reizen met elkaar en met gasten uit vele windstreken en culturen vanuit Amsterdam naar kleine en grote podia in binnen- en buitenland. Tijdens internationale tournees staan steden als Praag, Keulen, Beiroet en Parijs op het programma. Het NBE wordt regelmatig uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden, zoals bij de wederopbouw van het conservatorium in Sarajevo. Met masterclasses, workshops en concerten steunt het NBE de opleiding, samen met 'Musicians without borders'. Het ensemble trad op tijdens staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije, en was te gast in de fameuze BBC Proms serie in de Royal Albert Hall in Londen. De verbinding met jongeren, scholieren, amateurs en jonge componisten is het NBE op het lijf geschreven. Met de compositiewedstrijd 'Op weg naar het Nieuwjaarsconcert!', de familieconcerten en het educatieve project 'Het half uur' biedt het NBE een open podium voor talenten van de jonge generatie. Het jongNBE biedt topstudenten van Nederlandse conservatoria en net afgestudeerden werkervaring en is de kweekvijver voor het NBE. De concerten volgen zelden de normale concertpraktijk. Er is vrijwel altijd een inleiding, er is geen pauze en na afloop geven NBE-musici en gastspelers een informeel 'Afterconcert' in de publieksfoyer.

1959

Thom de Klerk, fagottist van het Concertgebouworkest, breidt een bestaand blaaskwintet uit tot een blaasoctet vanuit de wens serenades voor blazers uit te voeren.

1961

Op 10 januari geeft het Nederlands Blazers Ensemble zijn eerste optreden in het gebouw van de Speeltuin Gaaspstraat in Amsterdam-Zuid. Het octet wordt geregeld uitgebreid als het repertoire daar om vraagt.

1962

Edo de Waart (hobo) verlaat het ensemble om zich te concentreren op het dirigeren.

Edo de Waart

1966

Oprichter Thom de Klerk overlijdt. Edo de Waart keert terug als artistiek leider.

1967

Op 14 april maakt het ensemble een doorstart in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Het ensemble maakt diverse opnames en breidt het repertoire uit met nieuwe werken van componisten die speciaal voor de groep schrijven.

1969

Het NBE ontvangt een Edison voor de eerste grammofoonplaat met werk van Antonin Dvořák, Charles Gounod en Franz Schubert.

1970 - 1971

Het ensemble geeft zijn eerste nachtconcerten in Carré in Amsterdam. Daarna volgen nachtconcerten in diverse steden.

1972

Op 1 januari geeft het NBE zijn eerste Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam.

1973

NBE geeft zijn eerste optredens in Paradiso in Amsterdam.

1974

Het ensemble onderneemt zijn eerste tournee naar de Verenigde Staten. Hoboïst Han de Vries en dirigent Edo de Waart verlaten het ensemble.

Han de Vries

1977

In maart organiseert het ensemble openbare repetities met repertoire van Mozart met Nikolaus Harnoncourt.

1980

Het NBE gaat op tournee naar Australië.

1983

Het NBE maakt een tournee door Japan.

1988

In januari maakt de groep een overgang naar een nieuwe formatie, een ensemble met jonge musici. Bart Schneemann wordt artistiek leider.

1999

Onder het motto 'voor wie erbij was of erbij had willen zijn' start het NBE een eigen cd-label, NBELive. Dit label brengt elk jaar twee à drie registraties uit van bijzondere projecten.

2005

Het ensemble neemt voor de tweede keer hét werk voor blaasensemble op: de 'Gran Partita' van Wolfgang Amadeus Mozart en bewerkt zijn opera's tot kameropera.

2007

Met de Catalaanse gambaspeler en oude muziekspecialist Jordi Savall speelt het NBE in de productie 'Danza del viento'. De cd 'Gran Partita' wordt bekroond met de Edison Publieksprijs.

2009

Het NBE speelt 'De staat' van Louis Andriessen in de serie BBC Proms in de Royal Albert Hall in Londen. Met de Ashton Brothers maakt het NBE nieuw muziektheater in 'A midsummer night's dream' van Felix Mendelssohn. Het eigen label NBELive bestaat 10 jaar en in samenwerking met de Volkskrant en redacteur Roland de Beer brengt het ensemble een box uit met 7 cd's en een dvd.

2010

Het Nederlands Blazers Ensemble geeft samen met vocalisten Johannette Zomer en Frans Fiselier in oktober een serie concertante uitvoeringen van Mozarts opera Le Nozze Di Figaro. Ivo de Wijs vertaalt de aria's en schrijft een aantal tussenteksten.

Ivo de Wijs

2011

Op 10 januari viert het NBE zijn 50-jarig jubileum met een groot feest in Paradiso te Amsterdam. Op die avond wordt ook het jubileumboek 'Luchtfietsers en wegbereiders' - geschreven door Saskia Törnqvist - gepresenteerd. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Jordanië treedt het NBE daar in mei op. Vervolgens gaat het ensemble naar de Westbank waar concerten, workshops en masterclasses worden gegeven in samenwerking met Musicians without Borders en Holy Land Trust. Het ensemble heeft de Radio 4 Prijs van 2011 gewonnen. Een belangrijke reden voor de toekenning is de opvallende en avontuurlijke programmering waar een divers en vooral jong publiek bereikt wordt. Op 13 november wordt de prijs uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. "Het Nederlands Blazers Ensemble is een hele goede ambassadeur voor de klassieke muziek (…) Het is het meest ondernemende ensemble van Nederland",

2013

Van 12 tot en met 17 maart speelt het Nederlands Blazers Ensemble de voorstelling Oost West Thuis Niet Best. Een verzameling van musici en componisten uit asielzoekerscentra, ex-asielzoekers en vluchtelingen uit alle windstreken van de wereld bezingt en vertolkt samen met het NBE in dit programma haar verhaal van verdriet en hoop op een betere toekomst. Oost West Thuis Niet Best is een co-productie met Stichting de Vrolijkheid en te zien in Amsterdam, Leeuwarden, Tilburg en Wageningen. Het Nederlands Blazers Ensemble organiseert elk jaar een compositiewedstrijd voor iedereen tot en met 18 jaar. Dit jaar is het thema De Waan Van De Dag.

Discografie Nederlands Blazers Ensemble

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nederlands Blazers Ensemble

Audio/Video Nederlands Blazers Ensemble

Video Nederlands Blazers Ensemble

Uitreiking Radio4-prijs a...
Uitreiking Radio4-prijs aan NBE
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Uitreiking Radio4-prijs aan NBE

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer