Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NEDERLANDS PHILHARMONISCH ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nederlands Philharmonisch Orkest

Periode

1985 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) ontstaat in 1985 uit een fusie van het Amsterdams Philharmonisch Orkest en het Utrechts Symfonie Orkest. Het NedPhO is gevestigd in de Beurs van Berlage in Amsterdam en maakt samen met het Nederlands Kamerorkest deel uit van de Stichting Nederlands Philharmonisch Orkest. Per jaar geeft ...
Volledige biografie...

Biografie Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) ontstaat in 1985 uit een fusie van het Amsterdams Philharmonisch Orkest en het Utrechts Symfonie Orkest. Het NedPhO is gevestigd in de Beurs van Berlage in Amsterdam en maakt samen met het Nederlands Kamerorkest deel uit van de Stichting Nederlands Philharmonisch Orkest. Per jaar geeft het NedPhO meer dan veertig symfonische concerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Daarnaast treedt het op als het huisorkest van De Nederlandse Opera, waarmee het zijn chef-dirigent deelt. Onder de naam NedPhO GO! ontplooit het orkest een sociaal-maatschappelijk programma met jaarlijks meer dan honderd activiteiten in Amsterdamse klaslokalen en ziekenhuizen, buurthuizen en verzorgingscentra. Het NedPhO heeft gewerkt met gastdirigenten als Andrew Litton, Markus Stenz, Claus Peter Flor, Sir Yehudi Menuhin, Hans Vonk en Gerd Albrecht. Te gast waren solisten als Frank Peter Zimmermann, Heinrich Schiff, Mischa Maisky, Isabelle van Keulen, Aldo Ciccolini, Editha Gruberova en Julia Fischer. Bij De Nederlandse Opera begeleidt het NedPhO vele producties, waaronder de eerste integrale scenische opvoering in Nederland van Richard Wagners vierluik 'Der Ring des Nibelungen', in de regie van Pierre Audi.

1986

Hartmut Haenchen wordt zowel chef-dirigent van het nieuwe fusieorkest als van De Nederlandse Opera. Het eerste concertprogramma in het Concertgebouw, met Gustav Mahlers 'Eerste symfonie', wordt kritisch ontvangen.

1988 - 1990

In de Beus van Berlage opent het NedPhO de Wang-concertzaal (later Yakult-zaal) voor symfonische concerten. Twee jaar later wordt de glazen AGA-zaal voor kamermuziek opgeleverd.

1992

Met de begeleiding van Richard Strauss' opera 'Die Frau ohne Schatten' oogsten Hartmut Haenchen en het NedPhO grote bijval onder pers en publiek. Het orkest begint het eigen cd-label NedPhO Live, waarop vooral laatromantisch repertoire verschijnt (Anton Bruckner, Gustav Mahler, Richard Strauss).

1999

Hartmut Haenchen treedt terug als chef-dirigent van De Nederlandse Opera. Edo de Waart volgt hem op. Na eerder al aan de afzonderlijke opera's te hebben meegewerkt, viert het NedPhO triomfen met de eerste integrale scenische opvoering in Nederland van Wagners vierluik 'Der Ring des Nibelungen'.

Edo de Waart

2000

Tijdens het Holland Festival geeft het NedPhO de eerste integrale uitvoering van de filmmuziek van Frank Zappa '200 Motels' (1971) in Theater Carré onder leiding van Jurjen Hempel.

2002 - 2003

Hartmut Haenchen vertrekt als chef-dirigent van het orkest, na zijn Mahlercyclus te hebben afgerond met de 'Achtste symfonie'. Een jaar later volgt Yakov Kreizberg hem op. Haenchen keert geregeld terug als gastdirigent.

2005

Het NedPhO begint een eigen concertserie in Muziekcentrum Vredenburg Utrecht. Zo keert het orkest dat mede is voortgekomen uit het Utrechts Symfonie Orkest terug naar de Domstad.

2008

Het NedPhO debuteert samen met de violiste Julia Fischer op de BBC Proms in Londen. De samenwerking met dirigent Marc Albrecht in de opera 'Die Frau ohne Schatten' van Richard Strauss bevalt zo goed, dat de Duitser wordt gepolst als chef-dirigent.

2009

Onder leiding van Yakov Kreizberg maakt het NedPhO een succesvolle tournee langs belangrijke podia in Duitsland. Ook verzorgt het concerten in de serie Orquestas y Solistas del Mundo in het Auditorio Nacional de Música in Madrid.

2010

Op 8 oktober viert het NedPhO zijn 25-jarig bestaan met een jubileumconcert in het Concertgebouw te Amsterdam.

2011

Met ingang van het seisoen 2011/2012 treedt Marc Albrecht aan als opvolger van Yakov Kreizberg. Net als eerder Hartmut Haenchen wordt hij zowel chef van het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest als van De Nederlandse Opera. Op 15 maart overlijdt Yakov Kreizberg op 51-jarige leeftijd in zijn woonplaats Monte Carlo.

Discografie Nederlands Philharmonisch Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nederlands Philharmonisch Orkest

Audio/Video Nederlands Philharmonisch Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer