Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NELLY VAN DER SPEK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

18-06-1941 - heden

Genre

klassiek, sopraan

Nelly van der Spek

De Nederlandse sopraan Nelly van der Spek is, naast in Nederland, zeer geliefd in Duitsland waar ze vooral lof oogst met haar uitvoeringen van de cantates van Johann Sebastian Bach.
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Biografie Nelly van der Spek

De Nederlandse sopraan Nelly van der Spek is, naast in Nederland, zeer geliefd in Duitsland waar ze vooral lof oogst met haar uitvoeringen van de cantates van Johann Sebastian Bach.

1941

Nelly van der Spek wordt op 18 juni 1941 in Schiedam geboren. Ze gaat zang studeren bij de zangpedagoge Jo Bollekamp aan het Rotterdams conservatorium. Bij de pianist en dirigent Felix de Nobel volg Nelly van der Spek een lieder cursus. Zij vervolgt haar studie bij o.a. de Duitse bas-bariton Hans Hotter in München. Daarnaast volgt zij zanglessen aan de muziek Academie van Salzburg, Detmold en Wenen.

Felix de Nobel

1961

In 1961 geeft Nelly van der Spek haar eerste concert in Nederland.

1963

Nelly van der Spek wint de vocalistenprijs op het Internationale Vocalisten Concours te 's Hertogenbosch. In de Pieterskerk in Leiden, in het kader van het Holland Festival, zing Van der Spek de sopraanpartij in de Mis in b kl.t. (BWV.232), de Hohe Messe, van Johann Sebastian Bach, uitgevoerd met leden van het Concertgebouworkest. In Duitsland heeft zij dit jaar haar eerste optreden, samen met de Kölner Bach-Vereins. De carrière van Nelly van der Spek groeit vooral in Duitsland waar men bewondering heeft voor haar vertolking van barokmuziek, zoals werken van Bach. Ook maakt zij er voor de platenlabels Da Camera en Telefunken opnamen van de cantates van Bach.

Koninklijk Concertgebouworkest

1967

Samen met Toonkunst Wageningen verzorgt Van der Spek in 1967 een uitvoering van 'Judas Maccabëus (HWV.63)' en de 'Messiah (HWV.56)' van George Frederick Handel.

1969

Op het platenlabel Telefunken verschijnt in 1969 een opname van Nelly van der Spek in de rol van Clorinda in 'Il combattimento di Tancredi e Clorinda' van Claudio Monteverdi onder leiding van Gustav Leonhardt. De andere zangers zijn Nigel Rogers (tenor), Marius van Altena (tenor) en Max van Egmond (bariton). Ook zingt zij dit jaar bij Toonkunst Wageningen het 'Requiem (KV.626)' van Wolfgang Amadeus Mozart.

Gustav Leonhardt Marius van Altena Max van Egmond

1970

In 1970, bij de VARA Matinee, zingt Van der Spek, naast de Italiaanse sopraan Magda Olivero, de rol van Glauce in de opera 'Médée' (Medea) van Luigi Cherubini. In de Stadsgehoorzaal in Leiden zingt Nelly van der Spek de sopraanpartij in 'Die Jahreszeiten (Hob.Gr.XXI no.3)' van Joseph Haydn.

1974

Wederom neemt Nelly van der Spek in 1974 de rol van Clorinda op zich, ditmaal bij de Nederlandse Operastichting, evenals in 1976. Nelly van der Spek zingt in het buitenland bij verschillende festivals, zoals het Festival de Lyon, de Prager Frühling, het Israël Festival, het Festival van Vlaanderen en de Schwetzinger Festspielen. Tijdens haar concerten werkt Nelly van der Spek veelvuldig samen met dirigenten als Roberto Benzi, Gary Bertini, Ernest Bour, Leo Driehuis, Symon Goldberg, Nicolaus Harnoncourt, Anton Kersjes, Kenneth Montgommery, Riccardo Muti, Willem van Otterloo, Karl Richter, Fulvio Vernizzi en Hans Vonk.

Anton Kersjes Hans Vonk Willem van Otterloo

1997

Nelly van der Spek verzorgt voor de NCRV een concert met werk van onder meer Claude Debussy en Charles Gounod, mede uitgevoerd door het Omroeporkest en het Groot Omroepkoor. Haar voornaamste bezigheid is het geven van zanglessen waarvoor zij alom geprezen wordt.

Groot Omroepkoor

Discografie Nelly van der Spek

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nelly van der Spek

Audio/Video Nelly van der Spek

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer