Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NEOPHYTE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1992 - heden

Genre

gabber

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Bodylotion

Neophyte

Neophyte uit Schiedam is een van de bekendste acts binnen de hardcore- en gabberscene. Ook actief onder de naam Bodylotion.
Volledige biografie...

Bezetting

Danny Greten   producer
Jarno Butter   gitaar
Jeroen Streunding   draaitafels, producer

Overige muzikanten

Robin van Roon   producer
G. Kouwenhoven   producer

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

26-3-22, Masters of Hardcore, 's-Hertogenbosch

Biografie Neophyte

Neophyte uit Schiedam is een van de bekendste acts binnen de hardcore- en gabberscene. Ook actief onder de naam Bodylotion.

1992 - 1998

Jeroen Streunding (a.k.a. DJ Neophyte) vormt samen met vrienden Danny Greten en Robin van Roon de gabberact Neophyte. De groep componeert nummers met hulp van een Amiga-computer en tekent bij Rotterdam Records van Paul Elstak waar in 1993 de Protracker EP uitkomt (vernoemd naar het programma waarmee de muziek wordt gemaakt). Later voegt gitarist Jarno Butter zich bij de groep. De laatste bijdragen van Van Roon zijn te horen rond de EP Execute. Ook G. Kouwenhoven is midden jaren negentig betrokken op enkele platen van Neophyte. De groep is verantwoordelijk voor clubhits als Hardcore To Da Bone, Always Hardcore en Braincracking en levert tientallen bijdragen aan compilatiealbums. Naast het uitbrengen van platen treedt de groep ook regelmatig op tijdens feesten en grote festivals waar ze opvallen met hun combinatie van gabber met gitaren. Onder de naam Bodylotion brengen Streunding, Greten en Butter platen uit op voornamelijk het label Terror Traxx, waaronder de in gabberkringen populaire track Ik Wil Hakke! en Happy Is Voor Hobo's (een nummer tegen het genre happy hardcore en oorspronkelijk getiteld Happy Is Voor Homo's). Streunding werkt samen met DJ's en producers als DJ Panic (Dennis Copier), Rob Christenen (Evil Maniax, The Euromasters) en The Stunned Guys (het duo Massimiliano Monopoli en Gianluca Rossi uit Italië). Hij brengt ook platen uit onder de namen Kabaal, Big Deal (met Robin van Roon) en De Schiedamse Schutters en Placenta (met Danny Greten). Greten vormt samen met J. Dullaard het project The Fuck-Ups.

Paul Elstak

1999 - 2003

In 1999 start de groep het eigen label Neophyte Records. De eerste uitgave op het label is de EP Number One Fan. Naast eigen platen verschijnen op Neophyte Records ook platen van Evil Activities (Kelly van Soest), Chaosphere (Niels van Hoeckel), Hard Creation (Jeroen Streunding samen met DJ Panic), Masters Of Ceremony (Streunding en Kelly van Soest), Tha Playah (Jim Hermsen) en de Schotse producer Scott Brown. Als Paul Elstak Rotterdam Records en gelieerde labels verlaat wordt Jeroen Streunding samen met DJ Panic labelmanager van Rotterdam Records, Terror Traxx en Forze Records. Danny Greten werkt bij Midtown als ontwerper en is daarnaast webmaster van sites voor o.a. Midtown en Neophyte.

2004 - 2006

In 2004 leveren Neophyte en Evil Activities de track Alles Kapot op een EP van De Klootzakken. In de track worden stemmen gebruikt uit onder meer het NOS-journaal en een programma van Jack Spijkerman waarin kritiek wordt geuit op hardcoremuziek. De jubileumcompilatie 13 Jaar Terreur behaalt in 2005 de 29ste plaats en staat 13 weken in de Nederlandse Albumlijst. De gelijknamige film over Neophyte verschijnt op dvd, aangevuld met liveopnamen, beelden achter de schermen en videoclips van Always Hardcore, Hardcore To The Bone en Alles Kapot. Een jaar later verschijnen onder meer de EP's Invasion (met Evil Activities), Recht Uit De Ondergrond (met een bijdrage van MC Ruffian) en Rechtoe Rechtaan (Kelly van Soest en DJ Panic).

Discografie Neophyte

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Neophyte

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer