Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NEW COOL COLLECTIVE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

New Cool Collective

Periode

1994 - heden

Genre

jazzdance, Radio 6 Soul & Jazz Award

Online

Facebook
Officiële website

New Cool Collective

Een initiatief van orkestleider/saxofonist/fluitist Benjamin Herman en DJ Graham B, die uitgaat van de ideale combinatie van Latin ritmes, DJ beats en energieke jazz. Invloeden vanuit de dansbare jazz van de jaren '60 (Art Blakey's Jazz Messengers, Horace Silver e.a.), Latin jazz, easy tune en triphop beats bezorgen New Cool ...
Volledige biografie...

Bezetting

Joost Kroon   drums
Frank Van Dok   percussie
Jos de Haas   percussie
Leslie López   basgitaar
Willem Friede   arrangeur, piano
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Graham B   draaitafels
Martijn Vink   drums
Claus Tofft   percussie
Maarten Ornstein   saxofoon
Anton Goudsmit   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1988   Waarschuwing Voor De Scheepvaart
1989   Lilian Vieira
1989   Zuco 103
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie New Cool Collective

Een initiatief van orkestleider/saxofonist/fluitist Benjamin Herman en DJ Graham B, die uitgaat van de ideale combinatie van Latin ritmes, DJ beats en energieke jazz. Invloeden vanuit de dansbare jazz van de jaren '60 (Art Blakey's Jazz Messengers, Horace Silver e.a.), Latin jazz, easy tune en triphop beats bezorgen New Cool Collective een uniek hedendaags geluid. "Gewoon een modern dansorkest voor de jeugd", volgens Benjamin Herman zelf.

1985 - 1993

Benjamin Herman is in 1985 voor het eerst op plaat te horen als de EP Dissolving The AD Big Band van de AD Big Band verschijnt. Hij levert daarna bijdragen op platen van onder meer Ellen Helmus (Out Of The Blue, 1989), Candy Dulfer (Saxuality, 1990), Van Wingerden (Skimble Skamble, 1991), D-Code (1991), Henk Westbroek (Voorjaar, 1992) en Michiel Borstlap (Day Off, 1992). Between A Dog And A Lamppost, het eerste album van het Benjamin Herman Kwartet samen met Maarten van der Grinten verschijnt in 1992. In 1993 speelt Herman mee op platen van T-Bone (Rare), De Gigantjes (Jive Alive!), Theo Hoogstins (Ear Opener) en Piet Kuiters (Roll 'm High).

Candy Dulfer De Gigantjes Henk Westbroek

1994 - 1996

Benjamin Herman en DJ Graham B experimenteren in de Amsterdamse dancing The Soul Kitchen met het samengaan van platen draaien en live-muziek, in die tijd nog iets ongebruikelijks. Daaruit ontstaat de groep, die als huisband van de populaire maandelijkse Jazz Bop dansavonden in Paradiso optreedt. Mede dankzij een eerste 12"-plaatrelease in 1995 - met ijzersterke composities als Flootie - maakt de groep snel naam en treedt daardoor ook elders op, in het clubcircuit en op festivals, waaronder Northsea Jazz in '96. Een tweede 12" bevestigt de kwaliteit van de band. Ook op de niet minder populaire Beach Bops in Bloemendaal aan Zee maakt de groep furore. Herman levert bijdragen op platen van o.a. S.O. Jazz (1994), Saskia Laroo (It's Like Jazz, 1994), Candy Dulfer (Big Girl, 1995), Lafitte (Picture of You, 1995) en Iwan Van Hetten (Time, 1996). Daarnaast verschijnen platen van Five Up High en twee albums met Maarten van der Grinten.

Benjamin Herman S.O. Jazz

1997

New Cool Collective Tournees door Engeland, Duitsland en de Benelux en uiteraard het Nederlandse clubcircuit ondersteunen het eerste complete, door Graham B geproduceerde album, dat met de titel Soul Jazz Latin Flavours Nineties Vibe meteen ook de lading dekt.

1998

New Cool Collective Een hele reeks optredens, met als hoogtepunten een optreden in het Concertgebouw te Amsterdam en een korte tournee door het Verenigd Koninkrijk langs clubs in Leeds, Londen en het Edinburgh Fringe Festival, maakt de groep steeds sterker. Het tweede, eveneens door Graham B geproduceerde album More Soul Jazz Latin Flavours Nineties Vibe wordt gelanceerd met een party in het Londense Jazz Cafe. New Cool Collective steekt met kop en schouders boven andere Nederlandse groepen in dit genre uit. Hun muziek wordt door de media unaniem als grensoverschrijdend bestempeld. Benjamin Herman is te horen op de platen Live In The Hague van Lucas Van Merwijk and his Cubop City Big Band, It's Happening van Martijn Van Iterson, Songs and Jives van Sefuba, This Way van Total Touch, Lookin' Up van Dave Rothchild en Body Music van Saskia Laroo.

Saskia Laroo Total Touch

1999 - 2000

New Cool Collective De twintigkoppige big band-editie ontstaat. Die doet iedere veertien dagen een optreden in het Amsterdamse Meander. In het najaar verschijnt een album van de big band, met vocale medewerking van Georgie Fame en Trijntje Oosterhuis. Dit album wordt terecht met een Edison onderscheiden in 2000. Hoogtepunten uit de eindeloze reeks optredens zijn hun deelname aan het Camden Mix Festival en het Aberdeen Alternative Festival in Engeland in '99 en tournees in Zuid Afrika, Duitsland en Engeland in 2000. Dat jaar neemt de band ook De Gouden Notenkraker, een aanmoedigingsprijs van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond, in ontvangst. DJ Graham B richt samen met zangeres Viviani Godoy en de Amsterdamse producer en multi-instrumentalist Alain Eskinasi de groep Electro Côco op. Van Benjamin Herman verschijnen de soloplaten Get In en Plays Misha Mengelberg. Daarnaast is hij te horen op albums van Zijlstra, Lucas Van Merwijk, Francien van Tuinen, Leslie Lopéz, Zuco 103 en Loet van der Lee. Drummer Joost Kroon speelt ook in de latinjazzgroep Panchito.

Electro Côco New Cool Collective Big Band Panchito Zijlstra Zuco 103

2001

Na een dubbel optreden op Lowlands (op eigen titel en samen met Danny Malando) kiest de groep een nieuwe standplaats in de Amsterdamse nachtclub Panama, wederom voor optredens om de veertien dagen, altijd met speciale gasten, waaronder George Baker, Snowboy, Lilian Viera en Eboman. Nadat het vorige platenmateriaal in eigen beheer en via kleine maatschappijtjes was verschenen, tekent de groep een contract met Sony. Na al twee keer eerder voor deze prijs genomineerd te zijn, wint de groep de Heineken Crossover Award 2001. Benjamin Herman is te horen op de EP Outta Nowhere van Perquisite.

Eboman George Baker Perquisite

2002

New Cool Collective De band werkt aan het vierde album Bring It On. Opnametechnicus is niemand minder dan de Brit Tony Platt die werkte met uiteenlopende artiesten als Bob Marley, Paul McCartney en AC/DC. Op de cd staan gastbijdragen van de Belgische zangeres Geike Arnaert (Hooverphonic) en de Britse zanger Andrew Roachford. Van Benjamin Herman verschijnt de soloplaat Plays Jaki Byard. Hij levert bijdragen op cd's van Floris, Lucas van Merwijk en Zuco 103.

Floris

2003

Drummer Martijn Vink kan zijn bijdragen aan New Cool Collective niet meer combineren met zijn andere muzikale samenwerkingen. Hij wordt vervangen door Joost Kroon. Ter afsluiting van de Panama-concerten vindt 19 juni in Carré in Amsterdam een concert plaats onder de noemer Panama in Carré. New Cool Collective Big Band treedt er op met C-Mon and Kypski, U-Gene, Trijntje Oosterhuis, George Baker en Piet Noordijk. Het album Bring It On van New Cool Collective wordt genomineerd voor een Edison Jazz Award in de categorie Jazz Nationaal. De band levert een bijdrage op de EP Sweatshop van Hardsoul. Benjamin Herman speelt mee op de cd's Group of Friends van Joost Lijbaart en The Music Of Thelonous Monk van Ugly Beauty.

C-Mon & Kypski Hardsoul Trijntje Oosterhuis UJ

2004

New Cool Collective vertrekt eind april naar Oeganda. Tussen 29 april en 3 mei doet de groep vier concerten in clubs en op buitenpodia in de hoofdstad Kampala gecombineerd met workshops voor plaatselijke musici en leerlingen van de Kampala School of Music. De optredens zijn op uitnodiging van de Nederlandse ambassade en diverse lokale organisaties. Benjamin Herman brengt zijn album Heterogeneity en de vinylsingle Skunkaholic uit. Hij speelt mee tijdens optredens van de Britse muzikant Paul Weller en is ook te horen op diens album Studio 150. Herman levert bijdragen op platen van onder meer Concordia en Tobias Sudhoff. Saxofonist Maarten Ornstein richt de jazzy funkgroep Dash! op.

Concordia Dash!

2005

New Cool Collective New Cool Collective levert een gastbijdrage op het album Duizel Mij van Paul de Leeuw. Anton Goudsmit maakt deel uit van het project Voer waarmee akoestische muziek, jazz, Iraanse, Indiase, improvisatie- en gecomponeerde muziek aan elektronica wordt gekoppeld. Voer bestaat verder uit Vera van der Poel (Mimezine), Oene van Geel (Zapp String Quartet), Afra Mussawisade (Bayuba Cante), Gulli Gudmundsson (Sonic Unit) en Robert van Heumen. Bassist Leslie Lopez speelt mee in de Marokkaans/Cubaanse groep Black Tulip. New Cool Collective reist begin juni naar Rusland voor optredens in de Street Life Club te Sint Petersburg en LeClub te Moskou. In de zomer staat de band op enkele grote internationale festivals zoals Roskilde in Denemarken, Sziget in Hongarije en samen met Tony Allen op Lowlands. Op 15 augustus verschijnt het dubbelalbum Trippin met op de bonus-cd vijf nummers met Tony Allen. New Cool Collective verzorgt in september de muzikale omlijsting van de Nationale Filmquiz te Utrecht. Van Benjamin Herman verschijnt de soloplaat The Itch (samen met Han Bennink, Anton Goudsmit en Ernst Glerum). Zijn spel is te horen op platen van Pete Philly & Perquisite, Benny Sings, Hardsoul en Paul Weller (het album As Is Now).

Bayuba Cante Benjamin Herman Black Tulip (2) Mimezine Paul de Leeuw

2006

New Cool Collective New Cool Collective Big Band maakt indruk in de grote zaal van de Oosterpoort tijdens Noorderslag. Enkele dagen later wordt bekend dat bandleider Benjamin Herman de VPRO/Boy Edgar Prijs krijgt. De jury vindt Herman een 'voorbeeldig jazzmuzikant: open, nieuwsgierig, energiek en geëngageerd. Typerend voor hem is zijn nimmer aflatende drive, een zeer goede techniek en een prachtige toon'.'' De saxofonist krijgt de prijs op 26 april overhandigd in het Bimhuis te Amsterdam. Van New Cool Collective verschijnt de 12" The Trip op het label Freestyle. Benjamin Herman speelt mee in twee tracks op het debuutalbum Mesmerize van DJ Maestro. Hij is ook te horen op de cd Cashmere Cat van de Easy Aloha's en begeleidt samen met onder anderen trombonist Louk Boudesteijn (Tasha's World) en trompettist Jan van Duikeren Paul Weller tijdens diens optreden op North Sea Jazz in Rotterdam. De maandelijks terugkerende Big Mondays verhuizen van Meander te Amsterdam naar de Sugar Factory en Rotown (Rotterdam).

DJ Maestro

2007

New Cool Collective Benjamin Herman levert bijdragen op het eerste soloalbum Reboot Your Soul van trompettist Rob van de Wouw (Rotterdam Jazz Orchestra) dat eind januari verschijnt. Hij speelt ook mee op het dubbelalbum The World Over van Eric van der Westen's Quadrant Extended. Van de New Cool Collective Big Band verschijnt eind april een livealbum. De cd bevat minder boogaloo en meer Afro-beat met arrangementen door toetsenist Willem Friede. In de periode 21 september tot en met 15 november gaat New Cool Collective het theater in om teksten van dichter Jules Deelder te voorzien van arrangementen.

Jules Deelder

2008

De New Cool Collective Big Band staat in het kader van Rocket Cinema de eerste twee maanden van het jaar in de theaters met Jungle Book waarbij de negentienkoppige band de gelijknamige Disneyfilm begeleidt. Wilfried de Jong treedt daarbij op als verteller. Tijdens het festival Mundial in Tilburg treedt New Cool Collective op met de Keniaanse groep Mapacha Africa. NCC heeft de Afrikaanse muzikanten eerder ontmoet tijdens een bezoek aan Nairobi. De jazzband staat in juli samen met Jules Deelder op de 33ste editie van North Sea Jazz. Op 15 juli doen New Cool Collective en rapper Typhoon een gezamenlijk optreden in afgeladen Paradiso. Rico en Sticks (Fakkelbrigade, ex-Opgezwolle) leveren ook bijdragen. Het zevende album Out Of Office heeft een meer filmisch geluid en laat ook rockinvloeden horen.

Fakkelbrigade Typhoon

2009

Een registratie van het optreden van New Cool Collective samen met Jules Deelder in het Oude Luxor te Rotterdam komt uit op dvd. Regie en interviews worden verzorgd door Doesjka van Hoogdalem. In de zomer vervolgen New Cool Collective en Typhoon hun samenwerking met gezamenlijke optredens. De band is op 7 juni een van de openers van een nieuw seizoen livemuziek in het Amsterdamse Vondelpark. New Cool Collective vertrekt begin september naar Japan en treedt daar onder meer op tijdens het Tokyo Jazz Festival en het Kawachinagano World Festival te Osaka. Op 19 september verschijnt het album Sugar Protocol. De cd is opgenomen samen met de Cubaanse rumbaband Los Papines en Mapacha Africa. Vanaf oktober start de Nederlandse clubtournee. New Cool Collective en Typhoon presenteren op 22 november in de Melkweg hun gezamenlijke EP Chocolade. Op het label Road Records van Benjamin Herman verschijnt op 24 november in een oplage van duizend exemplaren de EP Deelder65 met daarop muziek van New Cool Collective geïnspireerd op gedichten van de 65jarige Jules Deelder.

2010

Het album Pachinko (april) van New Cool Collective Big Band is geïnspireerd door een Japanse reis in de zomer van 2009 en vernoemd naar de populaire, lawaaiige Japanse speelautomaat. De band omschrijft de muziek op de plaat zelf als punkjazz

2011

De titel van het album Eighteen (oktober) verwijst naar de leeftijd van New Cool Collective. De cd laat uiteenlopende invloeden horen, van surf, rocksteady en electro tot aan Afro-Cubaans en dub. De clubtournee start op 28 oktober in Arnhem.

2012

New Cool Collective in 2012 In juli doet New Cool Collective een Japanse tournee met onder meer op 29 juli het Fuji Rock Festival in Japan. Het ensemble voert in augustus en september samen met De Utrechtse Spelen de muziektheatervoorstelling Veel Gedoe Om Niks uit. Deze bewerking van Shakespeare’s romantische komedie Much Ado About Nothing is onder regie van theatermakers Jos Thie en Greg Nottrot en muziekregisseur Wim Selles. De voorstelling vindt plaats in de Douwe Egbertszaal van Stadsschouwburg Utrecht met onder meer de acteurs Benja Bruijning, Sanne Vogel, Dennis Coenen, Susan Visser, Jeroen de Man en schrijver Arthur Japin.

2013

Tijdens het International Film Festival Rotterdam in januari gaat het speelfilmdebuut Toegetakeld Door De Liefde van Ari Deelder in première. De soundtrack is van New Cool Collective. De groep is ook in een scène te zien als feestband onder de naam The Euromasters. Muziek uit de film is terug te vinden op het album Chin Chin. Op de plaat zijn volgens de band invloeden te horen van ‘crime jazz’, burlesque en de blues van de Britse muzikant Ian Siegal. Een andere inspiratiebron is het werk van filmregisseur Otto Preminger, maker van onder meer film noir, de musical Carmen Jones (1954) met Harry Belafonte en de jazz/drugsfilm The Man With The Golden Arm (1955) met Frank Sinatra. Met Chin Chin en de gelijknamige tournee viert New Cool Collective het twintigjarig bestaan. NCC treedt 13 juli op tijdens de 38ste editie van North Sea Jazz en wordt uitgenodigd voor North Sea Jazz op Curaçao eind augustus. Op 3 oktober, tijdens de rechtstreekse uitzending van Radio 6 vanuit de Westerunie in Amsterdam, krijgt New Cool Collective twee Radio 6 Soul & Jazz Awards uitgereikt, in de categorieën Beste Live Act en Beste Groep. Een dag later wint de band een Gouden Kalf voor de soundtrack bij Toegetakeld Door De Liefde.

Discografie New Cool Collective

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's New Cool Collective

Audio/Video New Cool Collective

Video New Cool Collective

New Cool Collective - Jul...
New Cool Collective - Jules (live at Fuji Rock Japan 2012)
Trailer | Veel gedoe om n...
Trailer | Veel gedoe om niks | De Utrechtse Spelen & New Cool Collective
New Cool Collective - ¿Co...
New Cool Collective - ¿Con Qué?
DWDD 19-09-2007 - New Coo...
DWDD 19-09-2007 - New Cool Collective (Jules Deelder Jazz)
New Cool Collective - Perry
New Cool Collective - Perry
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
New Cool Collective - ¿Con Qué?

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer