Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICO BUNINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

portretfoto

Periode

22-04-1936 - 26-12-2001

Genre

jazz, piano

Pseudoniemen

Floris Nico Bunink

Nico Bunink

Floris Nico Bunink (Amsterdam, 22 april 1936 – Amsterdam, 26 december 2001) is een van Nederlands beste naoorlogse jazzpianisten. Hij maakt snel carrière in Nederland, beleeft enkele opmerkelijke jaren in Parijs en werkt een tijd in de Verenigde Staten, waar Charles Mingus hem naar de platenstudio haalt. Zijn loopbaan ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

1978   Rob Peters

Biografie Nico Bunink

Floris Nico Bunink (Amsterdam, 22 april 1936 – Amsterdam, 26 december 2001) is een van Nederlands beste naoorlogse jazzpianisten. Hij maakt snel carrière in Nederland, beleeft enkele opmerkelijke jaren in Parijs en werkt een tijd in de Verenigde Staten, waar Charles Mingus hem naar de platenstudio haalt. Zijn loopbaan komt daarna door diverse oorzaken in rustiger vaarwater. Buninks platenoeuvre is dan ook klein voor iemand van zijn reputatie. Gelukkig verschijnen kort voor en na zijn overlijden nog enkele CD's die hem recht doen.

1955 - 1958

Nico Bunink (nog zonder de tweede voornaam Floris, die hij pas eind jaren tachtig gaat hanteren) heeft als kind enkele pianolessen, hoort als tiener platen van bebophelden onder wie Bud Powell en besluit dat hij jazzpianist gaat worden. Al in 1955 wint hij de tweede prijs in de AVRO Jazzcompetitie met een eigen combo, waarin andere jonge talenten zoals Ruud Jacobs en Cees See. Een jaar later trekt Bunink naar Parijs, waar hij een LP opneemt met saxofonist Barney Wilen en Amerikaanse solisten begeleidt.

1959 - 1971

In januari 1959 waagt hij de sprong naar Amerika. Ook hier krijgt hij al spoedig een volle agenda als freelancer, als begeleider van zangeres Dinah Washington en - met tussenpozen - als Charles Mingus' pianist in de jaren 1959-'60. In die tijd maakt hij met Mingus enkele plaatopnamen die niet tot hun beider hoogtepunten behoren, maar wel iets van Mingus' spontaniteit en rauwe energie bevatten. Ook speelt hij met Hank Mobley, Kenny Dorham en Milt Jackson. In een interview met Jazz Nu laat de pianist weten dat hij Mingus' timing wat stram vindt, soms bijna als 'het Duitse leger'. De beste ritmesectie waar hij ooit deel van uitmaakte, vertelt hij, werd gecompleteerd door bassist Percy Heath en drummer Connie Kay.

1972 - 1987

Bunink keert terug naar Amsterdam met een zorgvuldig gecultiveerd Amerikaans accent en oneindig veel verhalen over zijn Amerikaanse avonturen. In het nuchtere Nederland valt dit niet overal in goede aarde. Bovendien bezorgt de conservatoriumgeneratie hem begin jaren tachtig serieuze concurrentie. Bunink werkt enkele jaren met zangeres Soesja Citroen en laat zich van zijn beste kant zien als hij een LP mag opnemen met trombonist Jimmy Knepper, die hem nog kent van zijn Mingus-jaren.

1988 - 2001

Bunink geeft in 1988 een onvoorbereid concert in duo met de beroemde Deense bassist Niels-Henning Ørsted Pedersen (op een contrabasfestival in Amsterdam) en ook daarmee pepert hij iedereen in waartoe hij in staat is. Later verschijnt dit optreden op CD. Nog datzelfde jaar verhuist naar hij met echtgenote Elena naar Frankrijk. Bunink is net terug in Amsterdam als hij daar aan een ernstige ziekte overlijdt. Hij is wellicht, zo schrijft Jeroen de Valk in de liner notes voor de CD-editie van de Knepper-LP, 'the best Dutch musician you never heard'.

Discografie Nico Bunink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nico Bunink

Audio/Video Nico Bunink

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer