Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICOLAS GOMBERT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1495 - 1560

Genre

componist, klassiek, renaissance

Nicolas Gombert

De componist Nicolas Gombert, een van de meest invloedrijke en vermaarde componisten van de zogenaamde vierde generatie Vlaamse polyfonisten, zal altijd wel herinnerd worden als hij, die veroordeeld is tot de galeien, nadat hij een pupil had lastiggevallen. Echter na het componeren van een bundel boetvaardige motetten schenkt Karel V ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1524   Nicolas Payen
1547   Cornelius Canis

Biografie Nicolas Gombert

De componist Nicolas Gombert, een van de meest invloedrijke en vermaarde componisten van de zogenaamde vierde generatie Vlaamse polyfonisten, zal altijd wel herinnerd worden als hij, die veroordeeld is tot de galeien, nadat hij een pupil had lastiggevallen. Echter na het componeren van een bundel boetvaardige motetten schenkt Karel V hem vermoedelijk gratie.

1495

Nicolas Gombert wordt omstreeks 1495 in het dorp La Gorgue geboren.

1515

Gombert krijgt les van de componist Josquin Desprez waarvoor hij later, ter gelegenheid van het overlijden van Josquin, het stuk Musae Jovis (Deploration sur la mort de Josquin Desprez) schrijft.

1526

In 1526 wordt Gombert door keizer Karel V als zanger en componist aan de hofkapel in dienst genomen. Daar geeft hij, als meester van de koorknapen, muziekonderwijs o.a. aan Nicolas Payen. Waarschijnlijk heeft keizer Karel V, tijdens een reis door de Nederlanden, zowel Payen als Gombert geëngageerd.

Nicolas Payen

1527

Voor de geboorte van Filips II van Spanje, zoon van keizer Karel V, in 1527 schrijft Gombert het motet Dicite in magni.

1529

In een vermelding in een van de geschriften van de Capilla Flamenca aan het hof in Spanje staat Gombert vermeld als Magister puerorum, de koorleider die verantwoordelijk is voor niet alleen de muzikale en vocale vorming van de koorknapen, maar ook voor materiële zaken zoals inkt, kaarsenhouders, kleding, kost en inwoning voor de koorknapen.

1530

Nicolas Gombert wordt rond 1530 aangesteld als geestelijke en waarschijnlijk ook als priester, aangezien hij een inkomen ontvangt van verschillende kathedralen, zoals in Lens, Courtrai, Béthune en Metz. Dit geeft tevens aan dat Gombert niet in Spanje is gebleven maar klaarblijkelijk met keizer Karel V mee heeft gereisd door Europa.

1531

Vanuit Keulen reist Gombert naar de Nederlanden, waarna via Regensburg weer terug naar Spanje wordt getrokken, dit alles tesamen met de Capilla Flamenca, de hofkapel, en keizer Karel V. Voor de kroning van keizer Ferdinand I tot koning van Duitsland schrijft Gombert het motet Felix Austriae domus.

1533

Terwijl keizer Karel V een veldtocht naar Tunis onderneemt rekruteert Gombert in de Nederlanden zangers voor de hofkapel. En niet alleen zangers maar ook docenten Latijn, plaatsvervangende geestelijken en een organist.

1534

In 1534 wordt Gombert aangesteld als kanunnik van de kathedraal van Tournai.

1537

De naam van Gombert wordt voor het laatst vermeld in de rekening van het hof op 13 november 1537

1538

In 1538 zou Nicolas Gombert aanwezig geweest kunnen zijn bij een ontmoeting in Aigues-Mortes, in het zuiden van Frankrijk, tussen de drie grote hofkapellen van Europa; de hofkapel van Paus Paulus III, de hofkapel van keizer Karel V en de hofkapel van Frans I, de koning van Frankrijk.

1540

In 1540 wordt de ontslagen Nicolas Gombert als Maestro di capilla van de Capilla Flamenca opgevolgd door Cornelius Canis. Gombert wordt schuldig bevonden aan de aanranding van een koorknaap en wordt veroordeeld tot dwangarbeid en verbannen als galeislaaf op zee. Voor hoelang is onbekend.

Cornelius Canis

1547

Vanuit Tournai stuurt hij een brief met een motet aan Ferrante Gonzaga, gran capitano van keizer Karel V, waarna hem gratie wordt verleend. Volgens wetenschappers echter zijn de acht zettingen van het Magnificat in een Madrileens manuscript, gedateerd rond 1552, de beweegredenen van keizer Karel V om Gombert zijn daden te vergeven. Volgens de Italiaanse arts en hoogleraar aan de Universiteit van Pavia Girolamo Cardano is de boetvaardig gestemde eerste bundel met vierstemmige motetten uit 1539 de reden van keizer Karel V geweest om gratie te verlenen. Toch stond de keizer Gombert geen terugkeer aan het hof toe.

1560

Deze zelfde Cardano weet in 1561 te melden dat Nicolas Gombert waarschijnlijk in 1560 is overleden.

Discografie Nicolas Gombert

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nicolas Gombert

Audio/Video Nicolas Gombert

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer