Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICOLAS PAYEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1512 - 24-04-1559

Genre

componist, klassiek, renaissance

Nicolas Payen

Als negenjarige komt de uit Soignies afkomstige Nicolas Payen in de Capilla Flamenca, de hofkapel van keizer Karel V. Het is in de zestiende eeuw gebruikelijk dat kinderen uit de Nederlanden gerekruteerd worden om aan het Spaanse hof te komen zingen.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1526   Nicolas Gombert
1995   Egidius Kwartet

Biografie Nicolas Payen

Als negenjarige komt de uit Soignies afkomstige Nicolas Payen in de Capilla Flamenca, de hofkapel van keizer Karel V. Het is in de zestiende eeuw gebruikelijk dat kinderen uit de Nederlanden gerekruteerd worden om aan het Spaanse hof te komen zingen.

1512

Nicolas Payen wordt rond 1512 in Soignies geboren. Zijn eerste muzieklessen krijgt hij vanuit de Sint Vincent kerk aldaar. Al snel wordt zijn zangtalent ontdekt en wordt hij opgenomen in het koor van de Capilla Flamenca aan het hof in Spanje.

1524

Als twaalfjarige krijgt Nicolas Payen muziekonderwijs van Nicolas Gombert, de nieuw aangestelde Maestro di capilla van de hofkapel.

Nicolas Gombert

1530

Rond 1530, wanneer zijn stem breekt, keert Nicolas Payen terug naar de Nederlanden om daar, op kosten van keizer Karel V te gaan studeren.

1535

Rond 1535 is Nicolas Payen echter weer terug in het gevolg van keizer Karel, die een reis door Italië is begonnen.

1538

Drie door Payen geschreven chansons (Il y a de lagnon, Hau de par Dieu en Fringotes jeune fillettes) worden in 1538 in Venetië gedrukt, een teken van waardering voor deze jonge componist. Ook in 1538 wordt Nicolas Gombert, vanwege onbetamelijk gedrag, ontslagen als dirigent van de Capilla Flamenca. De functie wordt ingevuld door de Franse componist Thomas Crecquillon. Aan het eind van dit jaar keert keizer Karel met zijn gevolg, dus ook Nicolas Payen, terug in Spanje.

1539

De koningin van Spanje, Isabella van Portugal, sterft in het kraambed bij de geboorte van haar vijfde kind. Koning keizer Karel de V is ontroostbaar en geeft Payen de opdracht een motet te componeren. Nicolas Payen schrijft het motet Carole cur defles. Vanwege staatsaangelegenheden reist keizer Karel met zijn gevolg, inclusief Nicolas Payen, via Frankrijk terug naar de Nederlanden. Onderweg ontmoeten ze Frans I van Frankrijk en de beroemde Franse componist Claudin de Sermisy.

1540

Nicolas Payen wordt benoemd tot Clerc d'oratoire en Chaplain des hautes messes van de Capilla Flamenca. De functie van Maestro di capilla gaat echter aan zijn neus voorbij en wordt ingevuld door Cornelius Canis.

Cornelius Canis

1542

Dertien jaar reist Payen, samen met Canis, in het gezelschap van keizer Karel V door het Heilige Roomse Rijk. Onderweg worden regelmatig de werken van zowel Payen als Canis in druk uitgegeven. Tot 1555, wanneer de zoon van keizer Karel V, Filips II van Spanje, de troon opvolgt en een reorganisatie van het hof voorneemt. Als gevolg hiervan vertrekt Cornelius Canis naar Gent en wordt in oktober 1555 Payen eindelijk aangesteld als Maestro di capilla, dirigent van de inmiddels beroemde Capilla Flamenca.

1558

Nicolas Payen wordt aangesteld als kanunnik van de kerk in Tournai.

1559

Op 24 april 1559 overlijdt Nicolas Payen te Madrid.

Discografie Nicolas Payen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nicolas Payen

Audio/Video Nicolas Payen

Video Nicolas Payen

Avecque Vous Payen
Avecque Vous Payen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Avecque Vous Payen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer