Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NICOLAY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nicolay

Genre

basgitaar, draaitafels, drums, gitaar, hiphop, producer, toetsinstrumenten

Online

Officiële website

Pseudoniemen

BLVR, The Foreign Exchange

Nicolay

Nicolay is een Utrechtse hiphopproducer. Samen met de Amerikaanse rapper Phonte Coleman maakt hij in 2004 onder de naam The Foreign Exchange een album dat het goed doet in de Verenigde Staten. Hij produceert voor Nederlandse en buitenlandse artiesten.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, draaitafels, drums, gitaar, producer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

2007   Moon Baker

Biografie Nicolay

Nicolay is een Utrechtse hiphopproducer. Samen met de Amerikaanse rapper Phonte Coleman maakt hij in 2004 onder de naam The Foreign Exchange een album dat het goed doet in de Verenigde Staten. Hij produceert voor Nederlandse en buitenlandse artiesten.

In bezetting van

Bastian   basgitaar, toetsinstrumenten
BLVR   elektronica, producer
The Foreign Exchange   producer

1990 - 1999

Nicolay (Matthijs Rook) uit Utrecht groeit op met onder meer muziek van Stevie Wonder en Neil Young. Hij is ook geïnteresseerd in klassieke muziek en volgt een muziekopleiding. Hij maakt zich meerdere instrumenten machtig en speelt toetsen, gitaar, basgitaar en drums. Halverwege de jaren negentig is Nicolay betrokken bij de Hardbop-feesten in de Utrechtse club Fellini. Hij speelt in diverse hiphop- en r&b-groepen en staat daarmee in het voorprogramma van acts als K-Ci & JoJo, Boyz II Men en MC Lyte. Nicolay gaat ook een tijdje op tournee met de band van Bastian.

Bastian

2000 - 2003

Nicolay stapt over op produceren. Samen met zanger Benjamin de Wit (ex-Grumpyhead) vormt hij korte tijd het duo BLVR. Hun track Believer komt in 2001 terecht op de derde editie van de Demontage cd bij het muziekblad FRET. Dankzij het message board van Okayplayer komt hij in hetzelfde jaar via internet in contact met Phonte Coleman van de Amerikaanse hiphopformatie Little Brother. Ze wisselen tracks uit via e-mail waarvan er in 2003 eentje belandt op de b-kant van een single van het succesvolle album The Listening van Little Brother.

Grumpyhead

2004 - 2006

Nicolay Onder de naam The Foreign Exchange brengen Nicolay en Phonte Coleman in de zomer van 2004 het album Connected uit op het kleine Britse BBE Records. De plaat levert lovende recensies op in de grote Amerikaanse hiphopbladen en verkoopt goed, met name in Amerika. Het duo doet optredens in de Verenigde Staten, onder meer in New York tijdens een zogenaamde battle in de Beat Society. Het Amerikaanse MTV zendt een item uit over The Foreign Exchange. Het album Connected wordt in het programma van Gilles Peterson op BBC Radio 1 genomineerd voor album van het jaar. Ondertussen verzorgt Nicolay de productie voor o.a. Jazzy Jeff, ?uestlove (Ahmir Thompson van The Roots), 9th Wonder van Little Brother, Ali Shaheed Muhammad, Da Beatminerz en in Nederland voor Moon Baker (zangeres Monique Bakker) en The Proov. Nicolay brengt via zijn eigen website de soloplaat City Lights 1.5 uit. Er is zoveel vraag naar dat BBE Records in 2006 de cd officieel uitbrengt in een geremasterde versie met vijf extra tracks. Eerder is dan al de cd The Dutch Masters Vol. 1 Mixtape uitgekomen, een mixplaat met exclusieve tracks van o.a. Little Broter, The Foreign Exchange, Supastition en Living Legends. Phonte Coleman is een van de vele gastmuzikanten op Nicolay's album Here. Andere bijdragen zijn van Darien Brockington, Jada Avenue, Black Spade, Graham Sears Tracey, Wiz Khalifa, Shotyme, Purple Saint James, Luke Austin, Kay en Sy Smith. Nicolay krijgt een artiestenvisa waarmee hij drie jaar lang zijn carrière in de Verenigde Staten kan uitbouwen. Zijn uitvalsbasis is Wilmington, North Carolina. Hij doet twee Amerikaanse tournees en doet ook Japan aan voor optredens.

Mendoza Dance Parti Moon Baker The Foreign Exchange The Proov

2007

Nicolay verzorgt een groot deel van de productie van het album ABC Of Romance van Moon Baker. Hij start zijn eigen label Nicolay Music Recordings met wereldwijde distributie via Groove Attack en RYKO. De eerste uitgave op het label is de EP Tight Eyes. De cd TIME:LINE (februari) is een conceptalbum over het steeds sneller vervliegen van de tijd en de constante factoren in het leven zoals geboorte en dood. De plaat bevat bijdragen van Texaanse muzikanten als Mint Condition, Chip Fu (Fu Schnickens) en Strange Fruit Project.

2008

In april doen Nicolay & Kay optredens in San Francisco, Washington DC en Baltimore. In juni komt de instrumentale versie van Time:Line uit: Time:Line [Instrumentals]. Oktober staat in het teken van de release van Leave It All Behind, het tweede album van The Foreign Exchange. De single Daykeeper (feat. Muhsinah) is een voorproefje. Vanaf november tourt The Foreign Exchange ter promotie van het album door de Verenigde Staten met optredens in Washington DC en New York (november) en Sugar Hill, Atlanta (december). De Amerikaanse muzieksite SoulBounce roept Nicolay uit tot Producer Of The Year.

2009

The Foreign Exchange zet de Noord-Amerikaanse tournee voort met optredens in Chicago en Cincinnati (januari), Washington DC, New York, Philadelphia en Baltimore (maart), Carrboro, Durham en Charlotte NC (april), Detroit, Toronto, Chicago, Los Angeles en Hollywood (juni) en Columbia (augustus). De tweede single van het album Leave It All Behind is Take Off The Blues (featuring Darien Brockington). Het album Shibuya, een co-productie met Phonte Coleman, is de tweede in de serie City Lights. De plaat is geïnspireerd door een bezoek aan de modieuze uitgaanswijk Shibuya in Tokyo en bevat naast instrumentale tracks ook composities met zang van Carlitta Durand uit North Carolina. Het nummer Daykeeper van het door The Foreign Exchange in oktober 2008 uitgebrachte album Leave It All Behind wordt genomineerd voor een Grammy Award in de categorie Best Urban/Alternative Performance.

2010

Op het derde album Authenticity wordt medewerking verleend door singer-songwriter Darien Brockington (Don't Wait), rapper Median en zanger Jesse Boykins III (Make Me A Fool), zangeres Chantae Cann (Laughing At Your Plans) en zangeres YahZarah (This City Ain't The Same Without You).

2013

Het vierde, in eigen beheer uigebrachte studioalbum Love In Flying Colors van The Foreign Exchange verschijnt 24 september en bevat meerdere gastbijdragen, ditmaal van Carmen Rodgers, Sy Smith, Shana Tucker & Eric Roberson, Gwen Bunn, Carlitta Durand, Jeanne Jolly. De nummers zijn optimistischer van toon dan op eerdere albums. In een interview met State Magazine omschrijft Nicolay het album als mellow en uplifting. De recensent van het Amerikaanse IndyWeek.com vergelijkt de muziek met het werk van Frank Ocean en The Weeknd, waar The Foreign Exchange een voorloper van is. Begin oktober staat Love In Flying Colors op de eerste plaats van Billboards Heatseekers Albums, ‘the week's top-selling albums by new or developing acts’.

Discografie Nicolay

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nicolay

Audio/Video Nicolay

Video Nicolay

The Foreign Exchange - Ca...
The Foreign Exchange - Call It Home
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Foreign Exchange - Call It Home

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer