Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NIELS DUFFHUES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Niels Duffhuës

Periode

1973 - heden

Genre

basgitaar, drums, gitaar, singer-songwriter, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Niels Duffhuës

Singersongwriter uit Oss die verhalende liedjes maakt vol sombere thematiek in de stijl van Nick Cave, Lou Reed en Tom Waits.
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, drums, gitaar, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1993   The Gathering
1998   Thunderin' Hearts

Biografie Niels Duffhuës

Singersongwriter uit Oss die verhalende liedjes maakt vol sombere thematiek in de stijl van Nick Cave, Lou Reed en Tom Waits.

In bezetting van

Blimey!   zang
Enos   basgitaar, gitaar, toetsinstrumenten, zang
The Gathering   zang
U-Charger   drums

1993 - 1994

Niels Duffhuës (op 8 januari 1973 geboren te Oss) is als zanger te horen op Almost A Dance, het tweede album van The Gathering. Met deze band doet hij een kleine clubtoer door Nederland en België.

The Gathering

1996 - 1997

Duffhuës verlaat The Gathering en start een carrière als singersongwriter. Daarnaast drumt hij bij de rockband U-Charger.

1998

Naast bijdragen op verzamel-cd's in binnen- en buitenland verschijnt in eigen beheer een mini-cd. In het najaar richt Duffhuës de groep Enos op met twee leden van Thunderin' Hearts.

Enos Thunderin' Hearts

1999

Duffhuës schrijft de muziek voor het experimenteel muziektheaterstuk Foetus 2000, A Kind Of A Dream. Enos verzorgt de muzikale begeleiding wanneer in juli het stuk wordt uitgevoerd tijdens de opening van het Festipet festival in Udenhout. In november starten de opnamen voor de debuut-cd van Enos.

Enos

2000

Tremolo, het debuut-album van Enos, verschijnt in het voorjaar. Duffhuës schrijft het verhaal en de muziek voor Oh, Death Have Mercy, een multimedia-voorstelling van geluidskunstenaar Hans Timmermans en videokunstenaar Marcel van der Linden. De uitvoering vindt in maart plaats tijdens het Organiser festival te Den Bosch in W2 concertzaal en expositieruimte Artis. In dezelfde maand wordt Duffhuës permanent lid van de groep Blimey! Enos is samen met de kunstenaars Rene Derks en de Amerikaan Adrienne Altenhaus in oktober betrokken bij One Night Stand, een voorstelling met experimentele muziek en film als onderdeel van het Happy New Ears festival in Kortrijk, België.

Blimey! Enos

2001

Het solo-debuut van Duffhuës komt in april uit. Piranesi's Rome is een uitgave op het label My First Sonny Weissmuller. In juni is Duffhues betrokken bij de uitvoering van een project voor club Risico in Boulevard Den Bosch.

2002

Duffhuës speelt niet langer meer bij Blimey. Hij werkt aan zijn tweede solo-cd Jacky The Stripper die in oktober verschijnt. Zijn muziek beweegt zich nu meer op het gebied van geimproviseerde en gecomponeerde muziek.

2004

Niels Duffhuës Niels Duffhuës speelt gitaar in het Nederlands/Belgische Chacda, een band uit Brussel met de Nederlandse zangeres Chantal Acda. De singer-songwriter werkt aan een derde album vol melancholische songs.

2005

De cd Harem bevat elf somber getinte, persoonlijke nummers, slechts begeleid door piano en akoestische (slide)gitaar. De liedjes zijn gedeeltelijk geïnspireerd door reizen naar Nepal en India. Arcadia: Mensen Deugen Niet is een muziektheaterstuk waarin muzikant Duffhuës en theaterperformer Joost van Pagée samen met filmer Melvin Houtappels het publiek meenemen op een ontdekkingsreis naar Arcadia, een geheimzinnig oord van dromen, rust, geluk en de sluimerende dood. De voorstelling is in november en december te zien in Theater de NWE Vorst, W2 Concertzaal, GasLab, Pand 18 en de Groene Engel.

2006

Niels Duffhuës Duffhuës verzorgt eind maart het voorprogramma tijdens de Nederlandse optredens van Johnny Dowd. Arcadia staat in februari in Paradiso en gaat voor de zomerstop op een korte tournee langs Nijmegen, Gemert, Amsterdam, Arnhem en Vlissingen. De meeste voorstellingen zijn een dubbelprogramma met een solo-optreden van Duffhuës.

2007

Niels Duffhuës Het album Man On Fire komt in maart uit op Muze Records. Voor deze plaat heeft Duffhuës de gitaar verruild voor de piano en laat hij zich begeleiden door strijkers. Tijdens het muziekproject Strings On Fire voert de singer/songwriter nieuwe en oude nummers uit met het strijkkwartet Quinetique. Met het kwartet is hij live te zien tijdens o.a. Festival Boulevard in Den Bosch (4 en 5 augustus) en op Crossing Border (22 november). Duffhuës' multidisciplinaire voorstelling Hades: Schoonheid Deugt Niet staat begin juni zes keer op het Straatfestival Vlissingen. Tijdens Crossing Border in Den Haag presenteert Duffhuës de kerstsingle Delhi Belly Blues. Hij werkt aan de voorstelling Opium Thee die in 2008 in première gaat.

2010 - 2011

Duffhuës neemt het album Among The Ruins op in studio Torture Garden te Oss met producer Marcel van de Vondervoort. De cd komt uit in januari 2011 en wordt gepromoot met een tournee waarbij Duffhuës zowel solo optreedt als met drummer Maartje Simons (o.a. League of XO Gentlemen).

Maartje Simons

Discografie Niels Duffhuës

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Niels Duffhuës

Audio/Video Niels Duffhuës

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer