Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NIGHTHAWKS AT THE DINER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nighthawks At The Diner

Periode

1994 - heden

Genre

akoestisch, filmmuziek, jazz, pop/rock, singer-songwriter

Online

Officiële website

Nighthawks At The Diner

Formatie rond zanger, dichter, componist en multi-instrumentalist Rood (Nijmegen, 1970). Met de karakteristieke stem van frontman Rood en een eigenzinnig repertoire dat een gebied beslaat tussen Chopin en een film noir-soundtrack, tussen Kurt Weill en Hot-Club-de-France. Vernoemd naar een live-album van Tom Waits.
Volledige biografie...

Bezetting

Rood   accordeon, drums, gitaar, piano, toetsinstrumenten, zang
Thijs Verwer   drums, percussie
Pieter Klaassen   gitaar
Toon Meijer   klarinet, saxofoon
Bas Rietmeijer   contrabas

Overige muzikanten

Marieke Van Zutphen   saxofoon
Frank De Kleer   gitaar
Bob Wisselink   contrabas
Jan Flubacher   contrabas

Biografie Nighthawks At The Diner

Formatie rond zanger, dichter, componist en multi-instrumentalist Rood (Nijmegen, 1970). Met de karakteristieke stem van frontman Rood en een eigenzinnig repertoire dat een gebied beslaat tussen Chopin en een film noir-soundtrack, tussen Kurt Weill en Hot-Club-de-France. Vernoemd naar een live-album van Tom Waits.

1994 - 1996

Roderik 'Rood' Adeo (1970) en Marieke van Zutphen treden op met een repertoire waarmee een hommage aan Tom Waits wordt gebracht. Hun eerste optreden vindt plaats in het collectieve Nijmeegse muzikantencafé waar ze beiden deel van uitmaken. Bob Wisselink, Frank de Kleer en Thijs Verwer worden om de beurt aan de groep toegevoegd. Het vijftal gaat eigen repertoire spelen. In november 1995 treedt Rood in Noorwegen op met Noorse gastmuzikanten en in februari 1996 heeft Jules Deelder een gastrol tijdens een optreden. De groep werkt verder veelvuldig met gastmuzikanten waaronder saxofonisten Chester Washington (VS) en Rinus Groeneveld, trompettisten Jarmo Hoogendijk, Eef van Breen en Jeroen Doomernik, trombonist Bert Boeren, gitaristen Loek Schrievers en Wout Pennings, bassisten Bas Rietmeijer en Dion Nijland, violist Friedmar Hitzer (D), Zapp String Quartet, The Alex Band Orchestra (PL) en vocalisten DeeDee Bridgewater (VS), Micheline van Hautem (B), Fay Lovsky en Maud Mulder.

Bert Boeren Jules Deelder Rinus Groeneveld

1997

De band neemt in eigen beheer het debuutalbum Fool's Tango op. Op de plaat staat een duet met Fay Lovsky: You Invented Me. Binnen twee maanden na het verschijnen krijgt de groep een platencontract en wordt Fool's Tango uitgebracht door Challenge Music. Een aantal nummers worden op radio en tv (als achtergrondmuziek bij documentaires) gedraaid. De plaat wordt door het blad Music Maker uitgeroepen tot cd van de maand. Rood bewerkt teksten voor De Sfinx, een kameropera van Alice Jetten en Vincent Gladdines. Uit deze bewerkingen komt het nummer To Be A Man voort.

Fay Lovsky

1998

In mei vertrekt de groep voor drie dagen naar de Hilversumse Wisseloord-studio. Daar neemt de groep als eerste band ter wereld een Direct Stream Digital (DSD)-cd op, oftewel een Super Audio CD. Dit systeem geeft volgens de kenners op een speciale speler een aanzienlijk beter geluid. Het plaatje is ook op een gewone cd-speler afspeelbaar. Het opnameresultaat, de cd Walkin' On Eggs, verschijnt halverwege juni. In augustus ontvangt de groep de pers- en publieksprijs van het prestigieuze Sopot International Festival in Polen.

1999

In maart gaat de band met nieuw bandlid Toon Meijer (klarinet, sopraansax, tenorsax) naar Polen voor tv-opnamen en optredens. In juli staat het vijftal op het Karlshamn Baltic Song Festival in Zweden. De single How About The Next Millennium komt uit en de SACD Walkin' On Eggs wordt opnieuw gepresenteerd op de Funkausstellung in Berlijn. In het najaar treden the Nighthawks wederom op in Polen. Het nummer To Be A Man wordt uitgebracht op een jubileum-cd met nummers van o.a. Nick Cave en Cesaria Evora. Het levert de groep uitnodigingen op voor optredens in Noorwegen, Zweden en Polen.

2000

Tijdens de millenniumwisseling speelt Nighthawks At The Diner vier uur lang live in een speciale radio-uitzending van de gezamenlijke omroepen. In januari speelt de band in het tv programma De Plantage. Het Wroclaw festival in Polen staat in het teken van componist Kurt Weill. In verband hiermee doet de band twee televisie optredens met bewerkingen van materiaal van de in 1950 overleden Weill. In samenwerking met de Portugese fadozanger Emanuel Pessanha (Quatro Ventos) brengt ROOD het non-traditionele fadoalbum Retrato uit.

2002

Tussen augustus 2000 en februari 2002 neemt Nighthawks at the Diner in de Wisseloord Studios voor het nieuwe label NWR het album Transit Cellophane op.

2005

Nighthawks At The Diner Rood experimenteert met een nieuwe line-up. In augustus treedt hij op in Denemarken. De vaste begeleiding bestaat uit Toon Meijer (saxofoons, klarinet, toetsen), Pieter Klaassen (gitaren), Jan Flubacher (contrabas) en Thijs Verwer (drums, percussie). Verwer en Flubacher spelen ook in de band William and The Handjives van gitarist/zanger William Smulders Na concerten in Denemarken en Frankrijk brengt Rood in het najaar met meer dan zestig musici een hommage aan Nina Simone, waaronder Frank Boeijen en Fay Claassen. Voor dit projectalbum, Greetings From Nijmegen, neemt Rood het nummer The Other Woman op, en begeleidt Idols-finalist Maud Mulder op Everything Must Change.

Frank Boeijen Maud William and The Handjives

2006

In maart sluiten Rood & Nighthawks At The Diner in Muziekcentrum Vredenburg de Nacht van de Poëzie af. In mei schrijft Rood de muziek voor Frank Boeijens Verloren Stad, dat in november verschijnt op diens DVD As. Rood & Nighthawks at the Diner worden sinds 2006 vertegenwoordigd door impresariaat Grünfeld en werken aan een nieuwe productie onder de werktitel The Master Is Away.

2009

Zes jaar na het vorige album Transit Cellophane verschijnt in oktober Perfect Life, geproduceerd door Loek Schrievers die ook de gitaarpartijen voor zijn rekening neemt. Bariton Ernst Daniël Smid zingt mee in het nummer Baby Don't You Like My New Tattoo.

2010 - 2012

Na de compilatie The Beauty Of It All (2010), gelimiteerd uitgebracht ten behoeve van Auction Art Against Cancer, werkt Rood solo aan een volgend studioalbum. Mindful Indifference (september 2012) komt uit onder de naam Rood Adeo en bevat onder meer een gastbijdrage van Frank Boeijen. Muziekblad Oor noemt de cd in november 2012 ‘een belangrijke mijlpaal’ in de carrière van Rood.

Discografie Nighthawks At The Diner

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nighthawks At The Diner

Audio/Video Nighthawks At The Diner

Video Nighthawks At The Diner

ROOD & Nighthawks at the ...
ROOD & Nighthawks at the Diner - clip by Rachel Kruithof.mp4
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
ROOD & Nighthawks at the Diner - clip by Rachel Kruithof.mp4

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer