Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NILS WIELAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nils Wieland

Periode

1964 - heden

Genre

componist, gitaar, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Nils Wieland

Singer/songwriter Nils Wieland schrijft melodieuze, eclectische popsongs. Zijn titelloze debuutplaat (1985) op het label Idiot wordt geproduceerd door Willem Wisselink and Arno van Nieuwenhuize. Daarna is Wieland te zien in Nederlandse kroegen en zalen met diverse bands: Nils Wieland & His Blue Shoestrings, The Weightwatchers, Nils Wieland & The Legendary ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Theo Bodewes   drums
Pieter Voogt   drums
Han Bavinck   gitaar
Pieter Meurs   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1981   Willem Wisselink

Biografie Nils Wieland

Singer/songwriter Nils Wieland schrijft melodieuze, eclectische popsongs. Zijn titelloze debuutplaat (1985) op het label Idiot wordt geproduceerd door Willem Wisselink and Arno van Nieuwenhuize. Daarna is Wieland te zien in Nederlandse kroegen en zalen met diverse bands: Nils Wieland & His Blue Shoestrings, The Weightwatchers, Nils Wieland & The Legendary Last Ones en The Nils Wieland Band. Vanaf 2007 werkt hij aan een tweede soloalbum.

1970 - 1976

Wieland studeert klassiek gitaar aan de muziekschool in hetzelfde gebouw als het Amsterdamsch Conservatorium.

1973 - 1984

De muzikant is ook actief als songwriter. Hij geeft gitaarles en speelt onder meer in de countryrockband Cisco. Naar aanleiding van een opnamesessie voor CNR in een Zuid-Limburgse studio wijdt het dagblad De Limburger een paginagroot artikel aan de band. Het nummer No Job, No Money, No Home (1981) trekt de aandacht van een uitgeverij in Nashville, Tennessee. Het door WEA gesponsorde label Idiot van Johan Visser en Willem Wisselink ziet Nils in 1984 optreden in Paradiso en biedt hem een platencontract aan.

Willem Wisselink

1985

Nils Wieland Nils Wieland neemt zijn debuutplaat op in studio's Ballad en Zeezicht met producers Arno van Nieuwenhuize (tevens drummer) en Willem Wisselink. De zes nummers tellende plaat bevat verder bijdragen van onder meer zangeres Julya Lo'ko, pianist Guus Janssen en bassist Marcel Schimscheimer. Het titelloze minialbum en de twee singles oogsten merendeels positieve kritiek, zowel van de serieuze muziekpers zoals Music Maker ('de moeite waard') als de Hitkrant ('opvallend goed nummer' naar aanleiding van de single Right From Wrong).

Guus Janssen Julya Lo'ko Marcel Schimscheimer

1986 - 2000

Met diverse bands is Wieland te zien in Nederlandse kroegen en zalen: Nils Wieland & His Blue Shoestrings, The Weightwatchers, Nils Wieland & The Legendary Last Ones en The Nils Wieland Band. In deze bands wordt hij onder meer begeleid door drummer Pieter Voogt (Ekseption) en gitarist Han Bavinck (Superjones, Carlsberg). Het debuut uit 1985 wordt in 1997 geremixed op CD heruitgebracht door Basta. Wieland geeft in 2000 in eigen beheer het boek Nils Wieland Singer/Songwriter 1975-1999: Selected Lyrics uit, een bundel met 50 songteksten. Een bundel met tien chansons onder de titel Nils Wieland - Chansonnier bevat een voorwoord van Daniele Lepin van Maison Descartes.

Carlsberg Cuby + Blizzards Ekseption Superjones

2004

Nils Wieland & The Legendary Last Ones wordt heropgericht. Wieland verzorgt zelf de gitaar- en zangpartijen, begeleid door bassist Pieter Meurs en drummer Theo Bodewes.

2006 - 2007

De muzikant werkt in eigen beheer aan zijn tweede soloalbum met naast Meurs en Bodewes bijdragen van drummer Hans Waterman (Cuby + Blizzards, Solution), gitarist/zanger Peter Bootsman (New Adventures), pianist Guus Janssen, violist Jan-Erik van Regteren Altena en The Biggles Bigband. Ex-Paradisohuisontwerper Cees Maas zorgt voor de vormgeving en de Braziliaanse fotografe Marina Gomes voor de fotografie. De opnamen beginnen in het najaar van 2007.

Cuby + Blizzards New Adventures Solution

2008 - 2009

Vanwege artistieke, technische, personele en financiële strubbelingen neemt het cd-project een paar jaar in beslag. De uitgave van het album (inclusief 'special video') staat gepland voor 2011.

Discografie Nils Wieland

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nils Wieland

Audio/Video Nils Wieland

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer