Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NINA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Nina in 2010

Periode

1982 - heden

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig, rap, rap, Suriname

Nina

Nina is geboren en getogen in Amsterdam-Zuidoost en groeit op met hiphop. Ze realiseert zich al snel dat ze haar eigen ding wil doen en laat zich niet terugschrikken door de 'mannenwereld' die hiphop heet. Haar doortastende houding heeft succes: ze is de eerste vrouwelijke MC die een platencontract krijgt ...
Volledige biografie...

Instrumenten

rap

Genoemd in de biografie van

2007   Mr. Probz
2011   Armand

Biografie Nina

Nina is geboren en getogen in Amsterdam-Zuidoost en groeit op met hiphop. Ze realiseert zich al snel dat ze haar eigen ding wil doen en laat zich niet terugschrikken door de 'mannenwereld' die hiphop heet. Haar doortastende houding heeft succes: ze is de eerste vrouwelijke MC die een platencontract krijgt bij hét Nederlandse hiphoplabel: Top Notch.

2002 - 2004

Nina (Annina Lie-Atjam) komt in contact met de producer QF (Aswin Dannarag), die haar inspireert om van het Engels op het Nederlands over te stappen.

2005

De Amsterdamse sneakerstore Patta brengt een mixtape uit met bekend en opkomend talent. Nina levert een track (Patta's), en komt daarmee samen met bekende namen als Brainpower en Raymtzer op een verzamelaar te staan. Dit brengt haar positieve aandacht. Ali B. nodigt Nina uit voor zijn programma Rap Around The World. Ze reist met hem naar Malawi. In juni brengt Nina samen met rapper Kimo de mixtape Nationale Overname uit.

Ali B Brainpower Raymzter

2006

Nina krijgt als eerste vrouwelijke MC een contract bij hiphoplabel TopNotch.

2007

Nina staat in januari op het programma van Noorderslag in Groningen. Het debuutalbum De Lastigste verschijnt, geproduceerd door QF. Nina mag als enige TopNotch artiest optreden op het 65ste verjaardagsfeest van Joop van den Ende.

2010 - 2011

Nina in 2010 Na de single Focus Op Me Dough (2010), wederom samen met producer QF, doet Nina in 2011 mee aan Ali B Op Volle Toeren, het televisieprogramma waarin Ali B een ontmoeting regelt tussen een van zijn muzikale vrienden en een oudere artiest uit een ander popgenre. In de eerste aflevering van het tweede seizoen wordt Nina gekoppeld aan protestzanger Armand. Ze maakt een nieuwe versie van Armands Ben Ik Te Min met zang van Brownie Dutch. Armand maakt op zijn beurt een remake van Nina’s hit Straattaal.

Armand

2013

In 2013 komt de animatiefilm 'Munya in mij' uit, gemaakt door Mascha Halberstad. Deze stopmotion film gaat over de zware Munya van 10 jaar die wordt gepest op haar dagelijkse route naar de Turkse supermarkt. Op een dag besluit ze zich niet meer te verbergen, maar zich te laten zien. De muziek in de film is gemaakt door Nina.Nina is een belangrijke inspiratie en motivatie voor de hoofdpersoon in de film om zich niet te laten kisten maar de strijd aan te gaan.
De film wint prijzen in binnen- en buitenland, zoals de Rockie Award en de Jury Grand Prize in Canada.

Discografie Nina

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nina

Audio/Video Nina

Video Nina

Nina - Straattaal
Nina - Straattaal
Nina feat Ali B & Brownie...
Nina feat Ali B & Brownie Dutch - Ben Ik Te Min
Nina & QF Focus op me d...
Nina & QF   Focus op me dough final
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Nina & QF   Focus op me dough final

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer