Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NOBUKO IMAI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

nobuko imai

Periode

18-03-1943 - heden

Genre

altviool, barok, hedendaags, klassiek

Online

Website

Nobuko Imai

Nobuko Imai is een, in Nederland wonende, Japanse altvioliste met een breed repertoire aan solowerken en kamermuziek. Zij is bekend om haar innovatieve gebruik van de altviool. Aan het begin van haar carrière speelt ze in het Vermeer Quartet, later in het Michaelangelo Quartet. Nobuko Imai bespeelt een viool van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altviool

Genoemd in de biografie van

1990   Ivo Janssen
2000   Liza Ferschtman

Biografie Nobuko Imai

Nobuko Imai is een, in Nederland wonende, Japanse altvioliste met een breed repertoire aan solowerken en kamermuziek. Zij is bekend om haar innovatieve gebruik van de altviool. Aan het begin van haar carrière speelt ze in het Vermeer Quartet, later in het Michaelangelo Quartet. Nobuko Imai bespeelt een viool van Andrea Guarneri uit 1690. Ze maakt cd-opnamen met diverse beroemde kamermuziekensembles en orkesten bij grote labels als BIS, EMI en Philips Classics. Daarnaast is ze als docent verbonden aan conservatoria als die van Amsterdam, Detmold en Genève en als artistiek directeur aan diverse grote festivals.

1943 - 1968

Nobuko Imai wordt geboren op 18 maart in Tokyo, Japan. Zij studeert aan de Toho Gakuen School of Music en vervolgt haar studie in de Verenigde Staten aan de Yale University in New Haven en de Juilliard School of Music in New York. In 1967 wint ze de eerste prijs bij de Young Concert Artists International Auditions, in 1968 de tweede prijs bij de Geneva International Music Competition en de eerste prijs bij de ARD International Music Competition in München.

1969 - 1979

Nobuko Imai start haar internationale carrière in het Amerikaanse Vermeer Quartet, met Shmuel Ashkenasi en Pierre Menard (viool) en Marc Johnson (cello). Het kwartet geeft in 1972 zijn eerste concerttour in Europa. Imai wordt in 1979 opgevolgd door Jerry Horner.

1983 - 1991

Imai is docent aan de Musikhochschule in Detmold (Duitsland). De Japanse componist Toru Takemitsu componeert in 1989 speciaal voor haar het altvioolconcert 'A String around Autumn'.

1992 - 1996

Imai zet het jaarlijkse Viola Space project op in Japan en speelt met Yuri Bashmet, Kim Kashkashian en Tabea Zimmermann als één van de vier altviolisten op het International Viola Festival in Kronberg. Zij wint de Avon Arts Award (1993), de Education Minister's Art Prize for Music, Japan (1994) en de Mobil Prize for the Arts, Japan (1995). In het seizoen 1995/1996 is Imai artistiek directeur van drie Hindemith Festivals in de Wigmore Hall in Londen, de Columbia University in New York en de Casals Hall in Tokyo. In Japan ontvangt Nobuko Imai de prestigieuze Suntory Hall Prize.

2000

Ter gelegenheid van 400 jaar Nederlands-Japanse betrekkingen vindt op intiatief van Nobuko Imai een serie van vier concerten plaats met oude en nieuwe muziek uit Japan en Nederland. Imai richt de East West Baroque Academy op, waar jonge professionele Nederlandse en Japanse musici onder leiding van barokspecialisten ervaring opdoen met de authentieke uitvoeringspraktijk.

2003

Nobuko Imai beëindigt haar docentschap aan de Musikhochschule in Detmold. Ze doceert aan het Conservatorium van Amsterdam, het Conservatoire de Genève en het Conservatoire Supérieur et Académie de Musique Tibor Varga te Sion. In oktober wordt het Michelangelo String Quartet opgericht, met violisten Mihaela Martin en Stephan Picard en cellist Frans Helmerson. Het kwartet geeft concerten op nationale en internationale podia en festivals. In Japan ontvangt Imai de Purple Ribbon Medal.

2007

Nobuko Imai organiseert met de altvioolafdeling van het Conservatorium van Amsterdam de eerste editie van het Altvioolfestival.

2009

Het Altvioolfestival vindt voor de tweede keer plaats en wordt uitgebreid met het eerste Nationaal Altvioolconcours voor nationale en internationale altviolisten tot 35 jaar. Imai zet daarnaast in Tokyo de eerste International Viola Competition op.

2011

In maart vindt het 3de Amsterdam Viola Festival plaats tegelijk met de 2de National Viola Competition. Nobuko Imai zit in de jury.

Discografie Nobuko Imai

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Nobuko Imai

Audio/Video Nobuko Imai

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer