Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NOVASTAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1996 - heden

Genre

Britpop, pop, singer-songwriter

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Milk The Bishop

Novastar

Vlaamse groep rondom de Nederlandse zanger/gitarist Joost Zweegers. In 1996 wint Novastar Humo's Rock Rally in 1996 (de Belgische Grote Prijs). Met de single The Best Is Yet To Come scoort de band in 2000 een grote hit in België.
Volledige biografie...

Bezetting

Karel De Backer   drums
Cathy-Ann Van Volsem   drums
Lars Van Bambost   gitaar
Joost Zweegers   gitaar, piano, zang

Overige muzikanten

Jang Coenen   basgitaar

Biografie Novastar

Vlaamse groep rondom de Nederlandse zanger/gitarist Joost Zweegers. In 1996 wint Novastar Humo's Rock Rally in 1996 (de Belgische Grote Prijs). Met de single The Best Is Yet To Come scoort de band in 2000 een grote hit in België.

1992 - 1996

Joost Zweegers verhuist op zijn vierde met zijn ouders vanuit een klein plaatsje onder de rook van Eindhoven naar De Bossen, net over de grens in België. Op latere leeftijd gaat hij in Antwerpen wonen en komt hij in contact met andere muzikanten. Hij laat voor het eerst van zich horen met de garagerockband The Sideburns. Hiermee staat hij in 1992 in de finale van Humo's Rock Rally. Na de finale blijft het een tijd lang stil rondom Joost. Pas in 1994 duikt zijn naam weer op in de band Milk The Bishop, waarmee hij de single Asshole opneemt en regelmatig optreedt.

1996

In 1996 besluit Joost voor de tweede keer mee te doen aan de Rock Rally, nu onder de naam Novastar. Met deze groep maakt hij gedegen popliedjes die nogal eens worden vergeleken met het werk van Crowded House en The Beatles. Novastar wint de belangrijkste Belgische band-wedstrijd. Het geld wat hij wint, steekt hij in een eigen muziekstudio, Vita Nova. Naast zijn werk voor de studio is Joost te zien in de Beatles-coverband The Beatles Revival Band.

1999

In 1999 tekent Joost een contract bij Warner Music Benelux en krijgt hij de kans om een album op te nemen. De eerste single Wrong komt in oktober uit en wordt meteen een hit in Vlaanderen. In Nederland haalt het nummer de tipparade. Door de grote impact van de single in België wordt besloten de release van het album naar het volgend jaar te verplaatsen.

2000

Ex-Noordkaap gitarist Lars van Bambost voegt zich bij de band. In februari verschijnt de debuut-cd Novastar en die vliegt de winkels uit. In twee weken tijd zijn er in Vlaanderen al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Het levert de band een eerste plaats op in de albumlijst. Ook de single The Best Is Yet To Come wordt een grote in hit in België. Novastar wint een aantal prijzen voor het album, waaronder de TMF Award voor het beste Belgische album en twee ZAMU Awards voor beste componist en beste album. De single Lost And Blown Away haalt ook de Nederlandse Mega Top 100. De band is in de zomer te zien op veel festivals waaronder Pinkpop, Parkpop, Beachfestival en Marktrock en gaat op een Europese tournee met K's Choice. Joost is daarnaast ook solo te zien op showcases over de hele wereld.

2001

De cd van Novastar verschijnt in Amerika. Joost gaat op tournee met Neil Young. De band speelt op grote festivals als Rock Werchter, Waterpop, Parkpop, Folk Dranouter, Axion Nandrin. Joost wint een Cultuur Award in Limburg.

2002

Novastar wordt door de Belgische publieke radio uitgeroepen tot een van de beste Bands die de Belgische muziekindustrie heeft gekend. Joost is solo te zien op Martrock, de Lokerse Feesten en Feeling The World. Hij brengt in samenwerking met Artsen Zonder Grenzen en Piet Goddaer van Ozark Henry een bezoek aan Zuid-Afrika waar hij een optreden doet met The Generix tijdens The Symphonic Alternative. Ook staat hij op een benefietconcert ter behoud van het regenwoud. Tevens maakt hij het nummer Ik Ben Hier voor de soundtrack van de Nederlandstalige versie van de Dinsey-film Treasure Planet.

2003

Joost is te zien bij Humo's prijzenfestival Pop Poll De Luxe. In New York en Los Angeles werkt Zweegers samen met grote producers als Simon Climie en Bob Ezrin aan nieuwe nummers, maar de werkmethode bevalt hem niet. Terug in Europa gaat Novastar de studio in met Piet Goddaer van Ozark Henry.

2004

Vier jaar na het debuutalbum verschijnt in het voorjaar Another Lonely Soul, een afscheidsplaat voor zijn vriendin. Novastar speelt dit jaar onder meer op Lowlands.

2005

Joost Zweegers breekt zijn voet op twee plaatsen en moet daarom onder meer in november zijn optreden op Crossing Border afzeggen. De breuk is complex en het kost Zweegers enkele jaren om te revalideren.

2007 - 2008

Een verblijf bij de Mentawai op Jakarta zorgt voor hernieuwde inspiratie en Zweegers begint nieuwe songs te schrijven. In de ICP studio te Brussel neemt hij samen met producer Wim de Wilde en een keur aan gastmuzikanten (waaronder gitarist Jean-Marie Aerts) het album Almost Bangor op dat in het najaar van 2008 uitkomt.

2009

Op 23 april, tijdens de jaarlijkse uitreiking van de 3FM Awards, is Novastar winnaar in de categorie Beste Artiest Alternative. Het nummer Tunnelvision van Novastar is de titelsong voor Het Leven Uit Een Dag, de verfilming van de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden en het speelfilmdebuut van regisseur Mark de Cloe.

Discografie Novastar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Novastar

Video Novastar

Because
Because
Mars Needs Woman
Mars Needs Woman
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Because

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer