Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

NTJAM ROSIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ntjam Rosie in 2012

Periode

1983 - heden

Genre

Afro-pop, nu soul, piano, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Ntjamrosie

Ntjam Rosie

Ntjam Rosie is de artiestennaam van de in Kameroen geboren zangeres Rosie Boei. Haar eigen composities zijn vaak een mengeling van soul, pop, jazz en invloeden uit Afrikaanse muziek.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano, zang

Biografie Ntjam Rosie

Ntjam Rosie is de artiestennaam van de in Kameroen geboren zangeres Rosie Boei. Haar eigen composities zijn vaak een mengeling van soul, pop, jazz en invloeden uit Afrikaanse muziek.

1983 - 2006

Rosie Boei is negen als ze met haar familie van het zuiden van Kameroen verhuist naar Maastricht. Geïnspireerd door kerkmuziek en de traditionele manier van verhalen vertellen, zoals gebruikelijk in Kameroen in combinatie met zang en muziek, begint ze op haar viertiende met het schrijven van gedichten in het Nederlands. Ze zet de gedichten om in het Engels, Frans en Bulu (de moedertaal van haar volk, de Yengap) en schrijft er melodieën bij. Ze neemt een paar zanglessen, maar ambieert dan nog geen carrière als professionele zangeres. Na de middelbare school volgt ze een opleiding sociale wetenschappen in Rotterdam, maar stopt daar na zes maanden mee. De muziek lonkt en Ntjam Rosie schrijft zich in op het Rotterdams conservatorium Codarts waar ze de studierichting Latin volgt.

2007 - 2010

Als ze in het tweede studiejaar zit doet ze mee aan het cd-project The Mighty 8: Hiphop & Soul From A Ladies Perspective in de serie Unsigned van het Nationaal Pop Instituut. Onder leiding van producer Simon Akkermans (C-mon & Kypski) nemen acht vrouwelijke hiphop- en soultalenten ieder twee tracks op. Ntjam Rosie is vertegenwoordigd met de nummers Bia Yon (een ode aan haar grootmoeder, gezongen in het Bulu) en Squeeze The Breeze. Na de cd-presentatie op 20 januari 2007 in De Melkweg te Amsterdam gaat The Mighty 8 op een tournee die 4 mei wordt afgesloten in 013 Tilburg. In augustus 2007 staat ze in het naprogramma van Erykah Badu. Ntjam Rosie neemt voor het label Appletree Records haar eerste album op, met toetsenist Erik Ritfeld en het Rotterdamse producerduo Nelson & Djosa. Op het debuut Atouba (vernoemd naar haar oma) gaat de zangeres op zoek naar haar roots. Ze doet mee aan de de Grote Prijs van Zuid-Holland en behaalt de derde plaats in de categorie Singer/songwriter. Ze neemt eind mei 2009 deel aan theatervoorstelling Kracht Van Ontmoeting, te zien in Theater Zuidplein en andere cultuurcentra in Rotterdam, en doet optredens tijdens Festival Mundial, de Uitmarkt en Dunya On Tour. In 2009 studeert ze af bij Codarts. Op 11 december 2009 wint de zangeres de derde VSBfonds Music Matters Award. Hiermee draagt zij een jaar lang de titel muziekambassadeur van Rotterdam. Op dezelfde dag wint ze tijdens de Dag van de Wereldmuziek in Utrecht de MCN World Up! Award voor veelbelovend talent. 'Haar krachtige stem en eigen stijl zorgen voor een overrompelende set vol soul en energie. Haar muziek is genre- en doelgroepoverstijgend en heeft onmiskenbaar internationale potentie,' aldus de jury. In maart 2010 verzorgt ze het voorprogramma van de Amerikaanse jazzzanger Jose James in Tivoli De Helling te Utrecht. Ntjam Rosie schrijft veel van de composities haar tweede album Elle (2010) zelf. De cd bevat ook compositiebijdragen van onder anderen fluitist Ronald Snijders, percussionist Roël Calister, Nathan Allen (Amy Winehouse, Faith Evans) en Alex Bonfanti (Tom Jones, Xantone Blacq). De opnamen vinden plaats in de Flowriders Music studio in Amsterdam, opnieuw met Nelson & Djosa als producers. De muziek bevat soul en jazz met invloeden uit Afrikaanse en Braziliaanse muziek. Op 21 december 2010 deelt ze het podium van De Melkweg (The Max) met de Amerikaanse soulzangeres Macy Gray.

C-Mon & Kypski Roël Calister Ronald Snijders

2011 - 2012

Elle verschijnt in juni 2011 ook in Japan en wordt genomineerd voor de Edison Jazzism Publieksprijs. Op 9 juli 2011 staat Ntjam Rosie op het programma van North Sea Jazz, gevolgd door zomerfestivals in onder meer Den Bosch, Venlo, Delft en Amsterdam (Vondelparkconcert). De maand september brengt ze grotendeels door in Thailand op uitnodiging van Bangkok City of Jazz en het Samui International Jazz Music Festival 2011. De zangeres speelt in Bangkok tijdens het International Conference & Showcase Event en op Koh Samui tijdens het International Jazz Festival. In samenwerking met World Connection treedt Ntjam Rosie op 17 februari 2012 voor het eerst op in Zürich. Het album Elle wordt op 30 maart 2012 via het label Q-Rious uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Een maand later verschijnt op haar eigen label Gentle Daze Records Live At Grounds, haar allereerste dvd inclusief live-cd, oktober 2011 opgenomen in Grounds, Rotterdam. De zangeres verzorgt op 19 mei in het London Jazz Cafe het voorprogramma voor Jesse Boykins III. In de zomer staan het Tallinn Jazz Festival in Estland en het Istanbul Jazz Festival op haar programma. Begin oktober vertrekt de zangeres naar China voor vijf shows binnen een week in Foshan, Guangzhou en Zhuhai. Na terugkomst legt ze de laatste hand aan haar volgende studioalbum.

2013

Ntjam Rosie haalt via crowdfunding op internet 10.000 Euro op en kan met dit bedrag haar album afronden. Voor de opnames leert ze gitaar spelen. 18 maart, op haar dertigste verjaardag, verschijnt At The Back Of Beyond. De titel is afkomstig uit de film Black Narcissus en slaat op de innerlijke kant die de zangeres op het album naar voren laat komen. De plaat wordt voorafgegaan door de single Love Is Calling.

2015

Op 12 februari presenteert Rosie in het Rotterdamse LantarenVenster haar nieuwe album The One. Op het album werkt ze samen met Pink Oculus, Eric Vloeimans en Ronald Snijders. In juli staat de zangeres op het North Sea Jazz Festival.

Eric Vloeimans Pink Oculus Ronald Snijders

2019

Rosie valt in de prijzen tijdens de Operadagen Awards. De jury roemt de wijze waarop ze haar muzikale talent combineert met theater en storytelling.

Discografie Ntjam Rosie

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ntjam Rosie

Audio/Video Ntjam Rosie

Video Ntjam Rosie

Ntjam Rosie - Space of yo...
Ntjam Rosie - Space of you OFFICIAL VIDEO
Ntjam Rosie - In Need OFF...
Ntjam Rosie - In Need OFFICIAL VIDEO
Ntjam Rosie - Morning Gl...
Ntjam Rosie  - Morning Glow  | OFFICIAL VIDEO
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ntjam Rosie  - Morning Glow  | OFFICIAL VIDEO

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer