Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OCCULT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Occult in 2004

Periode

1990 - 2005

Genre

black metal, deathmetal, metal, thrashmetal

Occult

Occult is een toonaangevende Limburgse thrashmetalband die in binnen- en buitenland bekendheid geniet. De carrière van Occult kenmerkt zich door problemen binnen de band en problemen met platenlabels. In december 2005 verandert de band de groepsnaam in Legion Of The Damned.
Volledige biografie...

Bezetting

Maurice Swinkels   zang
Richard Ebisch   gitaar
Erik Fleuren   drums
Twan Fleuren   basgitaar

Overige muzikanten

Rachel Heyzer-Kloosterwaard   zang
Leon Pennings   gitaar
Sjors Tuithof   basgitaar

Genoemd in de biografie van

1997   Sinister
1999   Sinister

Biografie Occult

Occult is een toonaangevende Limburgse thrashmetalband die in binnen- en buitenland bekendheid geniet. De carrière van Occult kenmerkt zich door problemen binnen de band en problemen met platenlabels. In december 2005 verandert de band de groepsnaam in Legion Of The Damned.

1990 - 1992

Zanger Maurice 'Sephiroth' Swinkels maakt nog deel uit van de black metal formatie Bestial Summoning als hij in 1990 Occult formeert om zijn muzikale ideeën kwijt te kunnen. Het duurt nog tot augustus 1992 voordat hij begint met oefenen en schrijven van materiaal. Met Erik Fleuren op drums en Leon Pennings op gitaar vindt in augustus het allereerste optreden van Occult plaats op het Black Flame Festival te Elsloo. Op dat moment maakt Sephiroth geen deel meer uit van Bestial Summoning. Opnamen van het optreden in Elsloo verschijnen op cassette onder de titel Live Demo en vormt de eerste officiële release van de band. Naast eigen nummers bevat de demo ook covers van Acheron en Sathanas. Een aantal maanden later treedt Sjors Tuithof (bas) toe tot de band.

1993

Samen met Ancient Rites, Funeral Winds en Enslaved speelt Occult op de tweede editie van het Black Mass Festival in de Baroeg te Rotterdam. Ook van dit optreden verschijnen opnamen, ditmaal onder de titel Live Demo Rotterdam 1993. Spoedig na dit optreden betreedt de band de Twin Studio om er Studio Demo 1993 op te nemen.

1994

Naar aanleiding van de Studio Demo 1993 vindt Occult onderdak bij het Nederlandse label Foundation 2000 Records. Hoewel zanger Sephiroth kampt met een keelontsteking werkt de band aan nummers voor het debuutalbum Prepare To Meet Thy Doom. De opnamen starten in april en het album verschijnt later in het jaar. Rachel Heyzer treedt als gruntzangeres toe tot de band, waarna de band ter ondersteuning van de release van de eerste cd de eerste Europese Sons Of The Northern Darkness tournee doet. Met de bands Immortal en Marduk speelt Occult in Nederland, België, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Na het debuutalbum verlegt de band zijn muzikale koers van black metal naar death thrash metal, een verandering die zowel duidelijk wordt op de daaropvolgende albums als op het achterwege blijven van body paint bij zanger Swinkels tijdens optredens. Richard Ebisch treedt toe tot de band als tweede gitarist.

1995 - 1996

De band haalt de publiciteit als een van de bandleden in het programma Ooggetuige verschijnt om te praten over het vermeende satanisme in black metal. In de Music Lab Studios te Berlijn werkt de band met producer Harris Johns aan de tweede cd The Enemy Within. Deze verschijnt in 1996. De vele optredens die volgen bevestigen de reputatie van Occult als sterke live band.

1997 - 1998

Occult Een van de hoogtepunten in het bestaan van de band is het optreden in mei 1997 op Dynamo Open Air. De band deelt het podium met grote namen als Satyricon en Dimmu Borgir. Ontevreden over de zakelijke aanpak van Foundation 2000 gaat de band op zoek naar een nieuw label. Zowel in 1997 als in 1998 komt er een demo uit. In 1998 neemt de band een 4-track promo op in de Harrow Studios te Losser. De demo resulteert in een contract met het aan het Duitse label Massacre Records verbonden Boomer Entertainment voor het uitbrengen van het derde album Of Flesh And Blood.

1999

Tijdens de opnamen van Of Flesh And Blood in de Realsound Studios in Duitsland lopen door muzikale meningsverschillen de spanningen hoog op tussen gitarist Leon Pennings en de rest van de band. Na het verschijnen van dit album wordt Pennings uit de band gezet. In dezelfde periode voegt Twan Fleuren zich als bassist bij Occult. Aan het eind van het jaar maakt de band onderdeel uit van een Christmas Tour met bekende death metal acts als Morbid Angel, Gorgoroth en Amon Amarth.

2000

Door een grote reorganisatie bij Massacre Records zit Occult enkele maanden na de release van Of Flesh And Blood weer zonder platenlabel. Na het opnemen van een demo in de Dreamworld Studios tekent de band bij het Franse Painkiller Records voor de release van het vierde album Rage To Revenge.

2002

Rage To Revenge is vanaf begin 2002 verkrijgbaar. Zowel de totstandkoming als de release verlopen moeizaam. Zanger Maurice heeft te maken met privé-problemen, terwijl zangeres Rachel haar zangactiviteiten voor de band Sinister moeilijk kan combineren met haar activiteiten bij Occult. Direct na de opnamen nemen Rachel en de rest van de band afscheid van elkaar. De promotie en distributie van het album verlopen slecht.

Rachel Sinister

2003

In de Stage One Studio in Buhne (Duitsland) neemt de band in juni de vijfde cd Elegy For The Weak op. Andy Classen is wederom producer. Daarnaast heeft de band plannen om een dvd uit te brengen waarop de geschiedenis van de band staat. In oktober maakt Occult onderdeel uit van de Bonded By Metal tour, samen met bands als Exodus, Nuclear Assault, Agent Steel en Callenish Circle.

Callenish Circle

2004

Occult Op 8 maart verschijnt via Karmageddon Media de langverwachte cd Elegy For The Weak. Ter promotie van die cd speelt Occult in augustus op de tweede editie van het Dokk'em Open Air festival, met verder op het programma o.a. de Amerikaanse band Hirax en het Engelse Tygers Of Pan Tang. Begin oktober gaat de band wederom de Stage One Studio in om met producer Andy Classen te werken aan een volgende cd. De werktitel is Malevolent Rapture en de release staat gepland voor begin 2005. Een nieuwe versie van Killing For Recreation (afkomstig van Rage To Revenge uit 2002) zal de cd afsluiten. Een van de andere nummers heeft de titel Legion Of The Damned.

2005

Vooruitlopend op de nieuwe cd verschijnt een videoclip bij het nummer Bleed For Me. In december komt het nieuws dat Occult onder de naam Legion Of The Damned verder gaat. De aangekondigde cd Malevolent Rapture vormt de eerste release van deze nieuwe band.

Legion of the Damned

2008

Begin 2008 brengt Legion Of The Damned Feel The Blade uit, een heruitgave van de cd Elegy For The Weak die werd opgenomen toen de band nog Occult heette. Het enige nummer dat op de nieuwe uitgave ontbreekt is Until The Battle, maar daar staan drie nieuwe nummers tegenover. Een van de nieuwe nummers is Chronic Infection, een cover van Pestilence, met een gastbijdrage van vocalist Martin van Drunen.

Pestilence

2011

Op 20 mei pleegt Twan Fleuren op veertigjarige leeftijd zelfmoord.

Discografie Occult

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Occult

Audio/Video Occult

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer