Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OIL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Oil

Periode

1997 - 2004

Genre

hardcore

Online

Officiële website

Oil

Oil is een punkgroep met leden uit Amsterdam en Rotterdam. De band ontwikkelt een eigen geluid met invloeden van Sonic Youth, vroege hardcore uit Washington DC en The Stooges. Oil speelt vaker in het buitenland (Europa en Verenigde Staten) dan in Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Marcel Wiebenga   drums
Robin Van Der Kaa   basgitaar
Jasper Uhl   gitaar
Arnoud Van Der Zijden   gitaar
Nicholas van den Doel   zang

Genoemd in de biografie van

1997   Vitamin X
2003   Feverdream

Biografie Oil

Oil is een punkgroep met leden uit Amsterdam en Rotterdam. De band ontwikkelt een eigen geluid met invloeden van Sonic Youth, vroege hardcore uit Washington DC en The Stooges. Oil speelt vaker in het buitenland (Europa en Verenigde Staten) dan in Nederland.

1997

Oil begint als viermansformatie. Nog geen zes weken na de oprichting brengt de band via Commitment Records een eerste, titelloze 7” uit.

1998

Een jaar na de oprichting neemt de band in de oefenruimte nieuwe nummers op. Drummer Marcel Wiebenga en Robin van der Kaa doen voor het eerst mee. Het label Little People Records brengt Better Get It In Your Soul in een oplage van 300 stuks uit als een enkelzijdige 12”.

2001

Het eerste album Definition Delta komt in de lente uit bij Coalition Records. De elf nummers tellende plaat (die zowel op cd als op vinyl verschijnt) is opgenomen door Menno Bakker in de Bunt Studio's te Utrecht. De muzikanten laten horen breed georiënteerd te zijn. De zang verraadt invloeden van Fugazi en At The Drive-In en de band verwerkt op subtiele wijze elektronica in het heftige gitaargeluid. Oil doet een grote Europese tournee, gevolgd door drie kleinere internationale tournees. De groep speelt in het voorprogramma van o.a. Henry Rollins en Therapy? en staat op het festival Metropolis in Rotterdam.

2002

Oil Oil reist eind februari voor vier optredens naar Engeland. In de maanden maart en april doet de band een uitgebreide Europese tournee door België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Hongarije, Polen, Oostenrijk, Zweden en Noorwegen. In augustus volgen nog optredens in Spanje, Zwitserland, Duitsland en Tsjechië. Het kleine label Peter Walkee Records uit Albany, New York brengt de EP Better Get It In Your Soul opnieuw uit op een 7" single. In Friesland, in een studio annex repetitieruimte in een afgelegen boerderij van een bandlid van NRA, werkt Oil vele weekenden aan nieuwe nummers, tussen de bedrijven door voornamelijk luisterend naar Led Zeppelin. In december start de band in de Bunt Studio's samen met producer Menno Bakker de opnamen voor de EP Electric Tongue.

NRA

2003

Drummer Marcel Wiebenga speelt ook in de Europese/Amerikaanse band Das Oath waar hij regelmatig mee over de grenzen optreedt. Electric Tongue bevat vier nieuwe nummers plus een cover van de Nederlandse band Deadstoolpigeon. In Europa komt de plaat uit bij Coalition Records en in de Verenigde Staten bij Level Plane. De uitgave van de plaat wordt gevolgd door een uitgebreide tournee in april, mei en juni met NRA door Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland. In de maanden september en oktober doet Oil samen met Feverdream en Oil een Nederlandse tournee onder de naam Revolution 10. De organisatie achter deze tournee heet LIKK die naast Marcel Wiebenga van Oil bestaat uit René van Lien (Feverdream) en Rufus Ketting (van het kunstenaarsduo Humobisten). Op 14 oktober gaat de Amerikaanse tournee van Oil van start in Albany te New York. De reis eindigt op 25 oktober in New York City met een gratis toegankelijk optreden in de Lit Lounge. Rond de jaarwisseling neemt Oil vier nieuwe nummers op in de Amsterdamse Yland Studio's.

Das Oath Feverdream

2004

Oil Oil staat in januari op Noorderslag. Jasper Uhl en Robin van der Kaa vormen tezamen de David Gilmour Girls waarmee ze alles kunnen doen dat ze niet kwijt kunnen in de band, zoals produceren, het maken van remixen (o.a. voor The Riplets), grafische vormgeving, webdesign en DJ'en. Arnoud van der Zijden speelt naast Oil ook in de band The Solo Men Only. Kort na het verschijnen van hun eerste album Hot Shit verlaat hij die band. Oil wint een Essent Award wat de band onder meer een optreden oplevert op Lowlands. Midden juli begint Oil samen met Menno Bakker aan de opnames voor een nieuw album. In oktober speelt Oil weer een maand lang in de Verenigde Staten, zowel aan de de oost- als aan de westkust en o.a. tijdens het CMJ Festival in New York. Geheel onverwacht komt in december het bericht dat Oil uit elkaar is.

David Gilmour Girls The Riplets

2006

Marcel Wiebenga speelt drums in de Rotterdamse punkband The Quotes.

The Quotes

Discografie Oil

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Oil

Audio/Video Oil

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer