Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OLEG FATEEV

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1967 - heden

Genre

accordeon, componist

Online

Officiële website

Oleg Fateev

Volgens accordeonist Oleg Fateev (1967) is muziek een weerspiegeling van wie je bent. De in Moldavië (voormalige Sovjet-Unie) geboren Fateev komt naar Nederland in 1996 om nooit meer weg te gaan. Naast zijn liefde vindt hij er ook een vrijere manier van musiceren, niet alleen als solist maar ook met ...
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, componist

Biografie Oleg Fateev

Volgens accordeonist Oleg Fateev (1967) is muziek een weerspiegeling van wie je bent. De in Moldavië (voormalige Sovjet-Unie) geboren Fateev komt naar Nederland in 1996 om nooit meer weg te gaan. Naast zijn liefde vindt hij er ook een vrijere manier van musiceren, niet alleen als solist maar ook met orkesten en theatergroepen. Volgens Fateev moet muziek in Rusland goed zijn en mag het in Nederland ook nog leuk zijn. Als kind begint Fateev met de bajan, gaat studeren aan de Russische Muziek Academie Gnesin te Moskou en studeert af als bajanspeler en dirigent. Ook als componist is Oleg Fateev actief. Zijn composities zijn vaak, mede door de Balkan-invloeden melancholiek van aard. In militaire dienst wordt Fateev naar Afghanistan gestuurd. Vlak voor vertrek wordt hij aangenomen voor het militaire orkest en weet zo naar relatief veilige gebieden te worden gezonden, zoals Tsjernobyl en Armenië. Na zijn diensttijd, terug in Moldavië is Fateev enige tijd depressief en wil het musiceren niet meer lukken. Een tovervrouw weet met behulp van een kippenei zijn angsten weg te nemen waarna hij terugkeert op het Conservatorium. Tijdens een zomervakantie in 1996 probeert Fateev geld bij te verdienen als straatmuzikant. Op uitnodiging van een meisje, zijn toekomstige vriendin, ziet hij een video van het Woodstockfestival en besluit dat zijn leven er zo uit moet zien. Oleg Fateev reist met het project 'Paint a future' van kunstenares Hetty van der Linden door Moldavië. In dit project verbeelden kinderen hun dromen. Samen met zijn zoon improviseert Fateev elke zomer, zowel op accordeon als op vibrafoon. Sinds 1998 heeft Oleg Fateev zijn eigen trio, bestaande uit Oleg Fateev (bajan), Konstantin Iliev (klarinet) en Dion Nijland (contrabas). Bij optredens wordt het trio soms aangevuld met gastmusici, zoals bijna vaste gast percussionist Yonga San. Vanaf 2002 gaat Fateev ook voor het theater aan de slag. Bij zijn eerste project 'Tell me' van dansgroep Krisztina de Châtel, moet Fateev naast accordeon spelen ook dansen. Verdere theaterproducties maakt hij met Groep Oostpool, Orkater en slagwerker en theatermaker Paul Koek en treedt hij op met o.a. Herman van Veen en zangeres Nynke Laverman. Fateev's werkterrein is breed; zo werkt hij samen met NT Gent, ZT Hollandia, en Wunderbaum. Ook begeleidt hij zanger Jeroen Willems in de voorstelling 'Brel, de zoete oorlog'. Fateev speelt zowel Russische en Moldavische muziek met jazz-invloeden als klassieke werken.

Discografie Oleg Fateev

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Oleg Fateev

Audio/Video Oleg Fateev

Video Oleg Fateev

VIRUS 3-11: Oleg Fateev
VIRUS 3-11: Oleg Fateev
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
VIRUS 3-11: Oleg Fateev

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer