Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OPERA ZUID

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

opera zuid

Periode

1990 - heden

Genre

klassiek, opera

Online

Officiële website

Opera Zuid

Opera Zuid is een operaproductiehuis dat zich sterk maakt voor jong talent en gericht is op het theatrale aspect van opera. Het streeft ernaar aantrekkelijk operatheater te maken dat ook een jong en nieuw publiek aanspreekt. De programmering omvat een breed spectrum van muziektheaterstukken van Claudio Monteverdi en Wolfgang Amadeus ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1982   Charles van Tassel
2004   Geert Smits
2007   Karin Strobos

Biografie Opera Zuid

Opera Zuid is een operaproductiehuis dat zich sterk maakt voor jong talent en gericht is op het theatrale aspect van opera. Het streeft ernaar aantrekkelijk operatheater te maken dat ook een jong en nieuw publiek aanspreekt. De programmering omvat een breed spectrum van muziektheaterstukken van Claudio Monteverdi en Wolfgang Amadeus Mozart tot Sergej Prokofjev en Engelbert Humperdinck. Voor de producties engageert Opera Zuid zowel jonge mensen als meer gevestigde namen vanuit de inmiddels bewezen overtuiging dat een dergelijke mix van mensen in verschillende fasen van hun artistieke carrière allen een positieve stimulans geeft. Het gezelschap werkt veel samen met het Limburgs Symfonie Orkest, het Brabants Orkest en met het Conservatorium Maastricht. De producties zijn in de grotere theaters van Nederland en in België te zien.

1990 - 1991

Met als doel het opera-aanbod in met name Zuid-Nederland te vernieuwen en verfrissen wordt eind 1990 in Maastricht Opera Zuid opgericht. De eerste opera-uitvoering 'Le Nozze di Figaro' van Mozart op 23 februari is een succes, de recensies zijn lovend. "Opera Zuid maakt zich waar met Figaro." (Trouw, 1991)

1994

De Glyndebourne Touring Opera-productie van Giacomo Puccini's 'La Bohème' onder Ed Spanjaard is een groot succes. De pers is lovend: "Spanjaard dirigeert La Bohème eminent." (Parool, 1994)

1999

'MacBeth' van Giuseppe Verdi in een eigen productie krijgt mooie recensies: "Tijdloze Macbeth akelig actueel." (Limburgs Dagblad, 1999)

2004

Opera Zuid stelt Miranda van Kralingen aan als artistiek leider. Zij richt zich specifiek op operatheater en een afwisselend programma. Na enkele verbouwingen worden alle afdelingen van Opera Zuid verenigd in de Malpertuiskerk in Maastricht.

2007 - 2008

De herneming van een gedurfde enscenering van Georges Bizet's 'Carmen' wordt goed ontvangen. Opera Zuid brengt 'Rusalka' van Antonin Dvorák in een Nederlandse vertaling van regisseur David Prins. Het is de eerste in een geplande serie sprookjesopera's, mede om de drempel naar het operatheater te verlagen. "…uitstekende voorstelling van de zelden opgevoerde sprookjesopera 'Rusalka' van Dvorák." (NRC Handelsblad, 2007) De enscenering van Gioacchino Rossini's 'Il Barbiere di Siviglia' wordt "hilarisch" genoemd (Volkskrant, 2008) en regisseur Jetske Mijnssen heeft hiermee haar eerste grote productie en krijgt alle lof.

2009 - 2010

Met een positief oordeel van het NFPK+ voor de periode 2009-2012 krijgt Opera Zuid de bevestiging voor het gevoerde beleid. Het 20-jarig jubileum wordt in mei 2010 gevierd met de komische opera 'Le Nozze di Figaro' van Mozart in het Parktheater in Eindhoven.

2011 - 2012

De cultuurbezuinigingen van staatssecretaris Halbe Zijlstra raken ook Opera Zuid. Dankzij een motie van de PVV krijgt het gezelschap alsnog een subsidie van 1 miljoen euro per jaar voor de periode 2013-2016 uit het budget voor het Fonds Podiumkunsten.

2013

Opera Zuid begint een nieuwe operatour op 27 februari in de schouwburg van Tilburg met 'I pagliacci' van Ruggiero Leoncavallo. Artistiek leider en mede-regisseur Miranda van Kralingen verzorgt de inleiding.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Opera Zuid

Audio/Video Opera Zuid

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer