Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OPGEZWOLLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Opgezwolle

Periode

1997 - 2007

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Sticks & Delic

Opgezwolle

Opgezwolle is een vernieuwend Nederhoptrio uit Zwolle. In hun Nederlandstalige raps maken mc's Rico en Sticks gebruik van Zwolse straattaal, begeleid door de beats van dj/producer Delic. De groep is de spil in een bloeiende Zwolse hiphopscene waar ook Kubus, Typhoon en Jawat! uit voortkomen.
Volledige biografie...

Bezetting

Sticks   rap, tekstschrijver
Delic   arrangeur, producer
Rico   rap, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1977   Blaxtar
1984   Typhoon
1992   Duvelduvel
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Opgezwolle

Opgezwolle is een vernieuwend Nederhoptrio uit Zwolle. In hun Nederlandstalige raps maken mc's Rico en Sticks gebruik van Zwolse straattaal, begeleid door de beats van dj/producer Delic. De groep is de spil in een bloeiende Zwolse hiphopscene waar ook Kubus, Typhoon en Jawat! uit voortkomen.

In bezetting van

Opgeduveld  

1997 - 2001

DJ Dippy Delic (Peter Blom) en rappers Rico (Ricardo McDougal, ex-Rudeteenz) en Sticks (Junte Uiterwijk) ontmoeten elkaar in jongerencentrum Hedon en beginnen gezamenlijk muziek te maken. Na enige tijd in het Engels te hebben gerapt, stappen ze in 1998 over op Nederlandstalig. Het blijkt een cruciale zet in hun carrière. Vanaf begin 2001 heeft Opgezwolle voldoende materiaal om mee te doen aan De Oogst Van Overijssel. In mei winnen ze in Enschede de finale en kan het trio door naar de regiofinale van de Grote Prijs van Nederland. In de zomer brengt Opgezwolle in eigen beheer een eerste cd uit: Spuugdingen Op De Mic. In Utrecht worden Opgezwolle en Raymzter verkozen tot de beste acts. Opgezwolle maakt aan het eind van het jaar indruk in Paradiso tijdens de finale r&b/hiphop van De Grote Prijs van Nederland. DJ Delic wordt verkozen tot Beste Muzikant.

Raymzter

2002

Aan het begin van het jaar staat de track Verwend op de vijfde editie van de DEMOntage-cd bij het muziekblad FRET, een uitgave van het Nationaal Pop Instituut (NPI). Het NPI stelt ook in samenwerking met Kees de Koning (Top Notch/Virgin) een hiphopcompilatie samen. Opgezwolle is vertegenwoordigd met de speciaal voor de compilatie opgenomen nummers Netwerk en Hersenspinsels. Aan de cd zit ook een tournee door Nederland vast. Opgezwolle doet extra podiumervaring op en bouwt zo landelijk een grote schare fans op. Het trio is ook te zien tijdens Lowlands en in het voorprogramma van de Amerikaanse rapper Nas. Tijdens het Zwolse zomerevenement Stad Als Theater doet Opgezwolle een optreden met het Philharmonisch Orkest. Top Notch is onder de indruk en biedt Opgezwolle een contract aan. Voordat hun eerste plaat bij het label verschijnt brengt de groep eerst nog het album Opgeduveld uit, een samenwerking met het Rotterdam afkomstigste DuvelDuvel.

Duvelduvel Kees de Koning Opgeduveld

2003

De eerste plaat voor Top Notch is het dubbelalbum Vloeistof/Brandstof. Muziekblad Oor spreekt van 'de toekomst van de Nederlandstalige hiphop' en De Nieuwe Revu noemt Vloeistof 'de beste Nederhopplaat van 2003'. Opgezwolle treedt intensief op in Nederland en is onder meer te zien tijdens het Bevrijdingsfestival, Planet Rock, tijdens de huldiging van FC Zwolle en de Top Notch Tour met labelgenoot Raymzter. Opgezwolle is te horen in een reclamespotje voor Postbus 51 en is te zien op Schooltv. Het trio neemt een centrale positie in de bloeiende hiphopscene in en rondom Zwolle met acts als Kubus (Bart van de Werken), Typhoon (Glenn de Randamie uit het nabijgelegen plaatsje 't Harde), Blaxtar (Typhoons oudere broer Kevin de Randamie) en Jawat! (Raoul Geerman). De mannen ontmoeten elkaar regelmatig in De Blauwe Bengel, het bruine café van de moeder van DJ Delic. Omdat er in de stad weinig gelegenheid is om op treden organiseren ze zelf illegale feesten in kraakpanden en boerenschuren. De kwaliteiten van het Zwolse rapcollectief wordt ook buiten de stadsgrenzen zeer gewaardeerd, wat onder meer blijkt uit een uitverkochte avond in de Melkweg Max in november met louter Zwolse hiphop op het programma en Opgezwolle als hoofdact. De groep wordt ook geëerd met een Essent Award.

Blaxtar Jawat! Kubus Typhoon

2004

Opgezwolle speelt in januari in de Foyer van de Oosterpoort tijdens het festival Noorderslag in Groningen. Op uitnodiging van Plan International (voorheen Foster Parents Plan) reist de groep naar de Indonesische hoofdstad Jakarta voor het project Rap For Rights over kinderarbeid. Rapper Rico geeft 'rap classes' op vmbo-scholen. Samen met Sticks levert hij bijdragen op het debuutalbum Buiten Westen van stadgenoot Kubus, een hiphopplaat met invloeden uit electro, techno, drum 'n bass en de nieuwe Britse stroming grime (Dizzee Rascal, Wiley, Kano). Op de plaat zijn ook bijdragen te horen van DuvelDuvel, Blabla, Jawat! en Typhoon. In hetzelfde jaar brengen Kubus en Sticks gezamenlijk de cd Microphone Colossus uit, volgens de rappers 'een uit de hand gelopen jamsessie' met persoonlijke teksten en industrieel klinkende samples. De titel verwijst naar de Amerikaanse jazzplaat Saxophone Colossus van Sonny Rollins. Delic levert beats op het eerste album Aap-O-Theek van rapper DuvelDuvel. Stadgenoot Typhoon wint in december de Grote Prijs van Nederland in de categorie r&b/hiphop.

Sticks

2005

Opgezwolle Begin februari presenteert Zwolle zich opnieuw tijdens de hiphopavond Buitenwesten in de Melkweg te Amsterdam. Opgezwolle is betrokken bij Ut Zwarte Aap, het debuutalbum van Jawat!. Jawat! krijgt een Essent Award en wint de finale r&b/hiphop van de Grote Prijs van Nederland. Opgezwolle is in oktober in de Melkweg een van de acts tijdens het tienjarige jubileum van Top Notch. Sticks levert een bijdrage aan het hiphoptheaterstuk Kings van Made In Da Shade dat in november in première gaat en waarvan de soundtrack op cd verschijnt.

2006

Opgezwolle In januari staat Opgezwolle opnieuw op Noorderslag. Later in de maand verschijnt hun vierde cd Eigen Wereld, een vooruitstrevend album met invloeden uit onder meer jazz, flamenco en minimalistische triphop. De plaat bevat onder meer gastbijdragen op accordeon en zingende zaag en raps van Winne, de talentvolle neef van Sticks. Opgezwolle presenteert de plaat met uitverkochte optredens in Hedon te Zwolle en samen met bevriende acts uit Zwolle onder de naam Buitenwesten in Paradiso te Amsterdam. Voor het eerst heeft het housefestival Mystery Land (augustus) een hiphoptent. Opgezwolle trekt er veel publiek. Het album Eigen Wereld wint in september de VPRO 3VOOR12 Award 2006. Volgens het juryrapport is het 'een zeer verfrissend album, dat muzikaal zeer slim in elkaar zit. De teksten zijn diep, sociaal bewogen en totaal niet macho. Als de band Engelstalig was geweest, behoorden ze tot de wereldtop'. Samen met communicatiebureau KesselsKramer, producent Dr. Film en twee studenten van de Hallo-academie werkt Opgezwolle aan de zogenaamde albumfilm Eigen Wereld. De hoofdrol wordt vertolkt door acteur Cees Geel als verzorger van demente bejaarden die antwoorden zoekt op vragen rond de dood van zijn vader. Behalve de film bestaat het project uit drie videoclips, een website, drie nieuwe Opgezwolle-songs en een bijzondere DVD-uitgave. Eigen Wereld wordt op 17 december gepresenteerd in Hedon te Zwolle.

2007

Opgezwolle Opgezwolle wint een Zilveren Harp, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovende scheppende en/of uitvoerende kunstenaars die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse muziek. De prijs wordt 5 februari uitgereikt tijdens het Harpen Gala 2007 in Spant! te Bussum. De leden van Opgezwolle zijn 'ambassadeurs van de vrijheid' en vliegen in die hoedanigheid op 5 mei per helikopter van de Koninklijke Luchtmacht langs bevrijdingsfestivals in Assen, Groningen, Leeuwarden, Amsterdam en Haarlem. Sticks en Delic brengen in het najaar hun gezamenlijke album Fakkelteit uit. Rico levert gastbijdragen in vijf tracks. Andere gastrappers zijn Shyrock, Typhoon, James en Jawat! Delic gaat op wereldreis waardoor Opgezwolle ophoudt te bestaan.

2008 - 2009

Rico en Sticks gaan verder met Fakkelbrigade, een hiphopcrew die verder bestaat uit rappers Typhoon en James en beatmaker A.R.T. Het eerste album van Fakkelbrigade verschijnt in mei 2009.

Fakkelbrigade

2010

Alledaagse Waanzin, het 19 nummers tellende derde solo-album van Sticks, bevat bijdragen van Rico, Nosa, James, Zo Moeilijk, Duvel en Typhoon.

2011

Op 2 en 3 september presenteert Rico in thuishonk Hedon te Zwolle zijn debuutalbum DMT, een samenwerking met producer Kubus. Voor de track Vrij wordt een videoclip gemaakt door Steven Elbers (artcore) en Violette Hoogakker. In een interview voor website 3voor12.nl noemt Rico de stijl op de plaat als 'way beyond hiphop' en richting dubstep, dancehall en house.

Discografie Opgezwolle

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Opgezwolle

Audio/Video Opgezwolle

Video Opgezwolle

Rico & Sticks - Hoedenpla...
Rico & Sticks - Hoedenplank live op Lowlands 2015 [#OpgezwolleTotNu 18 maart 2016 in de HMH]
Opgezwolle - 'Eigen Werel...
Opgezwolle - 'Eigen Wereld' #6
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Opgezwolle - 'Eigen Wereld' #6

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer