Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ORLANDO DI LASSO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Orlando di Lasso

Periode

1532 - 1594

Genre

componist, klassiek, renaissance, vocalen

Orlando di Lasso

Het verhaal wil dat de jonge Lassus vanwege zijn prachtige stem tot drie keer toe ontvoerd zou zijn geweest. Feit is dat zijn ouders hem al heel jong naar Italië lieten gaan om daar te zingen. Lassus, ook wel de "princeps musicorum" en de goddelijke Orlando genoemd, is van alle ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, vocalen

Genoemd in de biografie van

1979   Marjanne Kweksilber

Biografie Orlando di Lasso

Het verhaal wil dat de jonge Lassus vanwege zijn prachtige stem tot drie keer toe ontvoerd zou zijn geweest. Feit is dat zijn ouders hem al heel jong naar Italië lieten gaan om daar te zingen. Lassus, ook wel de "princeps musicorum" en de goddelijke Orlando genoemd, is van alle "Fiamminghi" de meest geroemde polyfonist. Internationaal georiënteerd als hij was gold Lassus in alle genres als een inventieve meester, die met groot taalgevoel een expressieve tekstweergave nastreefde en de vocale meerstemmigheid op een hoger plan bracht. Zijn onvoorstelbare werklust heeft meer dan tweeduizend composities opgeleverd met een grote variatie en zeggingskracht.

1530

Lassus wordt te Bergen (Mons) in Henegouwen geboren. Hij is mogelijk koorknaap geweest bij de St. Nicolaaskerk in Bergen.

1544

Lassus treedt op twaalfjarige leeftijd in dienst van Ferdinand Gonzaga, gezant van keizer Karel V, met wie hij naar Parijs, Mantua, Palermo en Milaan reist.

1553

Lassus verwerft de eervolle post van kapelmeester van de Sint Jan van Lateranen te Rome.

1555

Lassus vestigt zich te Antwerpen. Gardano in Venetië en Susato in Antwerpen geven als eersten werk van Lassus uit.

1556

Door zijn toenemende bekendheid verkrijgt Lassus een plaats als tenor aan het Beierse hof van hertog Albrecht V te München.

1563

Lassus wordt kapelmeester van Albrecht V. Deze functie zou hij tot zijn dood vervullen. Naast het muzikaal opluisteren van de vele hofceremonies en festiviteiten behoorden ook de muzikale vorming van de koorknapen, het vinden van zangers en instrumentalisten voor de hofkapel en het toezicht op het kopiëren van muziek tot zijn taken. Door zijn toedoen wordt deze "cappella" in korte tijd het meest vermaarde muziekcentrum in Europa. Lassus heeft vele leerlingen begeleid, onder wie Giovanni en Andrea Gabrieli. Behalve om te reizen door het Duitse taalgebied, Italië en de Nederlanden heeft Lassus het Münchener hof nooit verlaten, al werd hem ook elders werk aangeboden. De vriendschappelijke banden met zijn werkgevers speelden in die keuze ongetwijfeld een rol.

1571

Lassus wordt door Maximiliaan II in de adelstand verheven, destijds een bijzonder eerbetoon voor een musicus.

1574

Tijdens zijn verblijf in Rome gaat Lassus op audiëntie bij paus Gregorius XIII. Bij deze gelegenheid wordt hij verheven tot ridder in de Orde van het Gulden Spoor.

1594

Volgens overlevering hebben vlagen van zwaarmoedigheid Lassus' laatste levensjaren overschaduwd. Hij overlijdt op 14 juni te München. Zijn beide zoons, evenals hun vader componist, zouden aan het hof verbonden blijven. Met Lassus wordt het hoofdstuk van twee eeuwen glorieuze Vlaamse polyfonie afgesloten.

1604

De meeste motetten van Lassus worden gebundeld heruitgegeven als 'Magnum opus musicum'. Deze postume uitgave geldt als bewijs voor de grote achting en populariteit van de componist.

Discografie Orlando di Lasso

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Orlando di Lasso

Audio/Video Orlando di Lasso

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer