Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ORPHANAGE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Orphanage

Periode

1993 - 2005

Genre

doommetal, metal

Orphanage

Utrechtse band die ontstaat uit een studioproject. Orphanage ontwikkelt een eigen stijl met een mengeling van doom, Gregoriaanse zangpartijen en een swingende groove.
Volledige biografie...

Bezetting

Remko van der Spek   basgitaar
Rosan Van Der Aa   zang
Guus Eikens   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Sureel   drums
George Oosthoek   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Stephen van Haestregt   drums
Eric Hoogendoorn   basgitaar
Martine van Loon   zang
Erwin Polderman   drums
Lasse Dellbrügge   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1994   Celestial Season
1997   Within Temptation
1998   Ayreon
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Orphanage

Utrechtse band die ontstaat uit een studioproject. Orphanage ontwikkelt een eigen stijl met een mengeling van doom, Gregoriaanse zangpartijen en een swingende groove.

1993

Met het opnemen van de demo Morph, leggen Lex Vogelaar (gitaar, zang), Guus Eikens (toetsen, zang) en Stephen van Haestregt (drums) de basis voor Orphanage. Na de demo voegen Eric Hoogendoorn (bas) en Martine van Loon (zang, en dan nog deel uitmakend van The Gathering) zich bij het drietal.

The Gathering

1994

Druid is de titel van de eerste echte demo van Orphanage die goede recensies krijgt. In april treedt George Oosthoek (zang) toe tot de band. Met hem neemt de band twee nummers op voor het zesde DSFA-verzamelalbum. Van Haestregt stapt vervolgens op, waarna Orphanage gebruik maakt van de sessiedrummers Ed Warby (Gorefest) en Jules Vleugels. Nog hetzelfde jaar tekent de groep voor twee cd's bij DSFA Records.

Ed Warby Gorefest

1995

In januari neemt Orphanage het debuut op. Kort daarna completeert Erwin Polderman (drums) de bezetting en verlaat Van Loon de band. Het duurt tot mei voordat Orphanage wordt versterkt met Rosan van der Aa (zang). In juni verschijnt het debuutalbum Oblivion en volgt een minitour met My Dying Bride uit Groot-Brittannië.

1996

Orphanage Orphanage staat op het campingfestival van het Dynamo Open Air festival. In augustus neemt de band de tweede cd op. By Time Alone verschijnt in oktober. Aansluitend toert de groep in het Nederlandse clubcircuit.

1997

Bij DSFA Records verschijnt de mini-cd At The Mountains Of Madness met remixes en live-nummers. In mei staat Orphanage op het hoofdpodium van het Dynamo Open Air-festival. In juni tourt Orphanage voor een week door Duitsland met Sodom, Grip Inc. en Kreator. Na Open Air doet de band festivals als Best On The Rocks, Graspop en Lowlands aan. Het zestal hoort pas kort van tevoren dat men op Lowlands speelt en moet in aller ijl bassist Eric Hoogendoorn terughalen van zijn vakantie. In november wordt voor tweeënhalve week door Duitsland getourd. Dit keer zijn de bands Within Temptation en Totenmond van de partij. Inmiddels maken Hoogendoorn en drummer Erwin Polderman deel uit van de metalband Silicon Head, dat eveneens onderdak vindt bij het DSFA-label.

Within Temptation

1998

Het begin van het jaar wordt gevuld met optredens in het Nederlandse clubcircuit. In mei wordt de DSFAcompilatie Book Seven uitgebracht, waarop de band met een nummer en een videoclip is vertegenwoordigd. De voor augustus geplande cd komt echter niet uit. Pas tegen het eind van het jaar wordt gestart met het opnemen van de basistracks (drums, bas en enkele gitaarpartijen) voor een nieuw album.

1999

Op 10 januari wordt de eerste Orphanagebaby geboren. De ouders van Jorg zijn toetsenist Guus Eikens en zangeres Rosan van der Aa. In februari bevindt de band zich weer in de studio voor het opnemen van zangpartijen en toetsen. Als de opnamen daarna weer stilliggen doet de band wat optredens. In september wordt het opnemen van de nieuwe cd voortgezet. De band speelt enkele nummers dan al tijdens optredens.

2000

Orphanage tekent een contract met het grote metallabel Nuclear Blast. Sureel neemt de plaats over van drummer Erwin Polderman die naar Coldpop Culture vertrekt. Het derde album Inside verschijnt in augustus. Tien weken na het verschijnen van Inside besluiten Hoogendoorn en Vogelaar, Orphanage-leden van het eerste uur, de band te verlaten. Ze zijn beiden de druk die het spelen in een professionele band met zich mee brengt zat en willen muzikaal iets nieuws gaan ondernemen. Toetsenist Guus Eikens stapt over op gitaar, Remko van der Spek wordt de nieuwe bassist en muziektechnologie-student Lasse Dellbrügge neemt de toetsen voor zijn rekening.

Cold Popculture

2001

De groep speelt in het seizoen 2000-2001 met onder meer After Forever en Within Temptation. Orphanage staat op festivals als With Full Force (in Leipzig) en doet mee aan de MetalFest minitournees.

2002

In het voorjaar last Orphanage een pauze in om zich volledig te concentreren op materiaal voor een volgend album. Ze spelen slechts eenmaal live tijdens een benefiet voor het poppodium Baroeg in Rotterdam. Vocalist George Oosthoek maakt ook deel uit van metalformatie Pleurisy.

2004

Orphanage In april, vier jaar na het vorige album Inside, komt de cd Driven uit. De plaat bevat een mix van Gothic en melodieuze deathmetal. Voor de nummers The Sign en Black Magic Mirror worden videoclips gemaakt. Toetsenist Lasse verlaat de band. Gitarist Guus Eikens neemt zijn partijen over.

2005

Orphanage wordt versterkt door de gitaristen Theo Holheimer en Marcel Verdurmen. Holheimer speelde eerder in de groepen Mendoza Dance Parti en U.S. Ape en maakt naast Orphanage deel uit van Neuk. Gitarist Marcel Verdurmen speelt ook in Altar. De nieuwe bezetting heeft geen lang leven. Het laatste wapenfeit van de band is een cover van het nummer Opzij als bijdrage op een tributeplaat voor Herman van Veen. Voordat die cd wordt gepresenteerd maakt Orphanage in oktober bekend er na elf jaar een punt achter te zetten, omdat de ambities van de bandleden niet meer met elkaar overeen komen.

Altar Herman van Veen Mendoza Dance Parti Neuk!

2006

Remko van der Spek en Theo Holsheimer gaan verder met de metalband Cilice. Bassist Eric Hoogendoorn speelt in de gothicformatie Kingfisher Sky. Drummer Erwin Polderman (ex-Orphanage) begint samen met zangeres Carla Douw de melodieuze metalband La-Ventura. Voormalige Orphanage-toetsenist Lasse Dellbrügge gaat tot met 2008 verder met de band Lap Of Time.

Cilice Kingfisher Sky Lap Of Time La-Ventura

2007

George Oosthoek vervangt tijdelijk grunter Sander Gommans van After Forever die het op doktersadvies rustiger aan moet doen.

After Forever

Discografie Orphanage

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Orphanage

Audio/Video Orphanage

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer