Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OSCAR VAN HEMEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Oscar van Hemel

Periode

03-08-1892 - 09-07-1981

Genre

componist, hedendaags, klassiek, viool

Online

Officiële website

Oscar van Hemel

Na zijn muziekstudie in Antwerpen verhuist Oscar van Hemel naar Nederland waar hij tijdens de Eerste Wereldoorlog violist is in het orkest van de Nederlandse Opera te Amsterdam. Daarna is hij voornamelijk werkzaam als docent en componist. Van Hemel is regelmatig jurylid bij diverse concoursen voor harmonie- en fanfareorkesten en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, viool

Biografie Oscar van Hemel

Na zijn muziekstudie in Antwerpen verhuist Oscar van Hemel naar Nederland waar hij tijdens de Eerste Wereldoorlog violist is in het orkest van de Nederlandse Opera te Amsterdam. Daarna is hij voornamelijk werkzaam als docent en componist. Van Hemel is regelmatig jurylid bij diverse concoursen voor harmonie- en fanfareorkesten en voor koren. Tevens is hij muziekcriticus bij De Gooi- en Eemlander en bij De Maasbode. Hij hanteert een lyrische componeerstijl die je bij uitstek aantreft in zijn 'Vioolconcert' uit 1944 en in zijn symfonieën. Over die laatste categorie schrijft criticus Jos Wouters: "Een krachtige, opvallende opbouw van de thema's en een kleurrijke harmonie, die eigenlijk altijd de aantrekkingskracht hebben van een geordende tonaliteit, samen met bi- en multitonale geluidscomplexen, zijn factoren, die zijn muzikale denken beheersen."

0193 - 1933

Aanvankelijk componeert Van Hemel onder invloed van de Franse impressionisten, maar nu wordt de invloed van Willem Pijper - bij wie hij sinds 1931 studeert - hoorbaar. De eerste 'Sonate' voor viool en piano, gecomponeerd aan het eind van zijn leertijd bij Pijper, draagt Van Hemel dan ook op aan zijn docent.

Willem Pijper

1892

Oscar van Hemel wordt op 3 augustus geboren in Antwerpen.

1918

Van Hemel vestigt zich in Bergen op Zoom waar hij onder meer als docent piano, viool en theoretische vakken aan de Gemeentemuziekschool werkt.

1938 - 1939

Voor het 'Trio' voor viool, altviool en piano, ontvangt Oscar van Hemel de derde prijs van de Société Royale d' Harmonie te Antwerpen. Een jaar later wint Van Hemel met zijn 'Pianokwartet' de derde prijs op het Koningin Elisabeth Concours in Brussel.

1946

Voor het 'Vioolconcert' (1944) krijgt Van Hemel de Muziekprijs van de Gemeente Amsterdam en voor 'Ballade' (1942) voor groot orkest een prijs van de Nederlandse Regering.

1948

Oscar van Hemel krijgt een aanstelling in Tilburg aan het Muziekconservatorium der Rooms-Katholieke Leergangen - het tegenwoordige Fontys Conservatorium - als docent voor de theorievakken.

1949

Van Hemel verhuist naar Hilversum, waar hij zich naast zijn werk als docent voornamelijk bezig houdt met componeren. Veel van zijn werken ontstaan in opdracht van de Nederlandse overheid dan wel van de aldaar gevestigde zendgemachtigden.

1952

Van Hemels vaderlandsliefde uit zich onder meer in zijn koorwerken 'Ballade van Brabant' op tekst van Anton van Duinkerken en 'Hart van Nederland' op tekst van bertus Aafjes.

1953 - 1958

Met '4me Quatuor à cordes' behaalt Van Hemel de tweede prijs op het Concours International de Composition pour Quatuor à Cordes in Luik. Zijn 'Herdenkingshymne 1940-1945' (1955) wint de Muziekprijs van de Gemeente Amsterdam en de geestelijke cantate 'Maria Magdalena' (1941) wordt in 1958 bekroond met de Visser Neerlandiaprijs.

1962

Van Hemel ontvangt twee onderscheidingen: de Professor van der Leeuw Prijs voor '4me Quatuor à cordes' en de Visser Neerlandiaprijs voor 'Quartetto di strumenti ad arco no. 6' (1961). Tevens wordt Oscar van Hemel Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

1964

Van de Gemeente Hilversum ontvangt Oscar van Hemel de Cultuurprijs.

1971

Ook de Provincie Noord Brabant eert Van Hemel met een Cultuurprijs.

1981

Oscar van Hemel overlijdt op 9 juli te Hilversum.

Discografie Oscar van Hemel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Oscar van Hemel

Audio/Video Oscar van Hemel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer