Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OSIRIS TRIO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Osiris Trio

Periode

1988 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Osiris Trio

Na een succesvol optreden in het Concertgebouw in Amsterdam besluiten pianiste Ellen Corver, violist Peter Brunt en celliste Larissa Groeneveld met elkaar verder te gaan als het Osiris Trio. Hun repertoirelijst zal in korte tijd uitgroeien van het pianotrio oeuvre van Joseph Haydn tot en met werken van eigentijdse componisten, ...
Volledige biografie...

Bezetting

Ellen Corver   piano
Peter Brunt   viool
Larissa Groeneveld   cello

Overige muzikanten

Vesko Eschkenazy   viool

Genoemd in de biografie van

2004   Klas Torstensson
2004   Ron Ford

Biografie Osiris Trio

Na een succesvol optreden in het Concertgebouw in Amsterdam besluiten pianiste Ellen Corver, violist Peter Brunt en celliste Larissa Groeneveld met elkaar verder te gaan als het Osiris Trio. Hun repertoirelijst zal in korte tijd uitgroeien van het pianotrio oeuvre van Joseph Haydn tot en met werken van eigentijdse componisten, geschreven in opdracht van het Osiris Trio. Componisten als Klaas de Vries, Willem Jeths, Theo Verbey, Maarten van Norden en Robert Nasveld hebben op deze manier bijgedragen aan de uitbreiding van het pianotrio repertoire. Het trio speelt geregeld samen met andere musici om andere muziek dan alleen pianotrio's te kunnen spelen, zoals sopraan Charlotte Riedijk, klarinettist Harmen de Boer en altviolist Daniel Raiskin. Het trio heeft inmiddels vele cd`s op zijn naam staan, allen lovend ontvangen.

1988 - 1992

Het duo Ellen Corver en Peter Brunt besluit na een succesvol optreden met Larissa Groeneveld in het Concertgebouw als trio verder te gaan. Het Osiris Trio ontvangt de Nederlandse prijs Philip Morris Finest Selection 1992, bedoeld om een cd-opname te kunnen maken.

1996

Het trio speelt in de serie 'Rising Stars' van het Concertgebouw in Amsterdam. Deze concertserie brengt hen naar de grote concertzalen van Keulen, Londen, Wenen, Stockholm, Birmingham en naar New York voor een succesvol debuut in Carnegie Hall. Een door de New York Times zeer goed ontvangen optreden in The Frick Collection leidt tot een reeks van tournees door de Verenigde Staten en Canada.

1997 - 1998

Het Osiris Trio ontvangt de Annie Bosboom Prijs, een grote kunstprijs "ter ondersteuning van een internationale carrière". Het trio brengt de cd 'Folk music' uit. "They communicate a spontaneous love for what they're doing, yet at the same time these interpretations are clearly the result of much thought and hard work" (Amazon.com, February 15, 2004).

2000 - 2004

Het trio brengt Olivier Messiaens 'Quatuor pour la fin du temps' op cd uit met klarinettist Harmen de Boer. De cd ontvangt een 10 in het muziekblad Luister, en Het Parool besluit de recensie van de opname van pianotrio`s van Nederlandse componisten met "internationaal topniveau" (2004). Het trio brengt een cd uit met de wereldpremière van Ludwig van Beethoven's Pianotrio opus 63.

2005

De klassieke muziekjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) nomineert het Osiris Trio voor de VSCD Klassieke Muziekprijzen 2004/2005 in de categorie "meest indrukwekkende prestatie van een (klein) ensemble/kamermuziek" en spreekt haar grote waardering uit voor de bijdrage die het trio dit seizoen levert aan de kwaliteit van de programma`s in de Nederlandse zalen. In november maakt het trio een tournee door de Verenigde Staten met optredens in o.a. Washington, Hawaï en Michigan.

2006

Peter Brunt verlaat het trio om andere muzikale wegen in te slaan. Vesko Eschkenazy, sinds 2000 concertmeester van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, volgt hem op. Het trio maakt opnieuw een tournee door de Verenigde Staten.

2007

De eerste cd van het trio in de nieuwe samenstelling wordt uitgebracht met daarop pianotrio's van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Ernest Bloch. "Eschkenazy's aandeel voegt nog een tiende punt of daaromtrent toe aan de kwaliteit van het ensemble, dat op een schaal van 1 tot 10 al nooit onder de negen dook" (Frits van der Waa, Volkskrant 8 mei 2008). In april, tijdens een optreden in de Zaterdagmatinee, speelt het trio de wereldpremière van 'Trio estatico' van Jan van Vlijmen. Het was zijn laatste compositie voor zijn dood in 2004. "Hun vertolking was ronduit fenomenaal" (Thiemo Wind, De Telegraaf 30 april 2007). Tijdens de Rotterdamse Operadagen in mei brengt het trio de liederencyclus 'In grosser Sehnsucht' van Klas Tortensson ten gehore met sopraan Charlotte Riedijk. In dit seizoen maakt het trio tevens tournees door ondermeer Indonesië en Denemarken.

2008

Het Osiris Trio viert zijn 20-jarig jubileum. In juli organiseert het trio voor het eerst zijn eigen festival op landgoed Oranjewoud in Friesland. In het najaar brengt het trio een cd uit met het 'Pianotrio opus 65' en het 'Dumky pianotrio opus 90' van Antonín Dvořák, die wederom lovend wordt ontvangen.

2009

Ook in dit seizoen is de agenda van het Osiris Trio weer volop gevuld met optredens in de belangrijkste zalen van Nederland, alsook met tournees in de Verenigde Staten.

2010

Na vijf jaar keert Peter Brunt weer terug bij het Osiris Trio wegens toenemende agendadruk van Vesko Eschkenazy.

Discografie Osiris Trio

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Osiris Trio

Audio/Video Osiris Trio

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer