Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

OT AZOJ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ot Azoj in 2010

Periode

1994 - heden

Genre

klezmer, wereldmuziek

Online

Officiële website

Ot Azoj

Ot Azoj (voluit: Ot Azoj Klezmerband) uit Amsterdam vertolkt instrumentale Oost-Europese klezmer gemengd met balkan, met soms bijdragen van gastvocalisten. De zes bandleden spelen gezamenlijk 23 verschillende instrumenten en treden op tijdens bruiloften en partijen, op straat en podia, in theaters en tijdens internationale festivals.
Volledige biografie...

Bezetting

Caspar Terra   klarinet
Joris van Beek   contrabas, viool
Ulas Aksünger   drums, percussie
Karin Kranenborg   saxofoon
Nicolaas Duin   accordeon, piano
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Natalia Rogalski   zang
Onno Wieten   accordeon
Adrine Pool   tuba
Frans Limburg   tuba, zang
Jan Rademaker   accordeon
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2008   mps PILOT

Biografie Ot Azoj

Ot Azoj (voluit: Ot Azoj Klezmerband) uit Amsterdam vertolkt instrumentale Oost-Europese klezmer gemengd met balkan, met soms bijdragen van gastvocalisten. De zes bandleden spelen gezamenlijk 23 verschillende instrumenten en treden op tijdens bruiloften en partijen, op straat en podia, in theaters en tijdens internationale festivals.

1990 - 1993

Bastubaspeelster Adrine Pool volgt bij stichting Victorie een cursus klezmer en richt met medecursisten de band Klezmiracles op.

1994 - 1995

Als Klezmiracles er na drie jaar mee stopt, start Pool de klezmerband Ot Azoj, samen met Joris van Beek (viool, contrabas), Onno Wieten (accordeon) en Karin Kranenborg (saxofoon). In februari komen de bandleden voor het eerst bij elkaar. De band maakt nieuwe arrangementen van Jiddische traditionals, waaronder het lied Ot Azoj, Git Azoj (Zo Is Het En Zo Is Het Goed). Op het repertoire staat in eerste instantie werk dat Pool tijdens de cursussen heeft leren spelen en nummers van Klezmiracles. Klarinettist Tjalling Smittenberg voegt zich bij de band. De klarinet, saxofoon, viool, accordeon en tuba worden aangevuld met slagwerk in de vorm van tapan en darbuka, bespeeld door drummer René Gosse.

1996 - 1997

Ot Azoj gaat voor het eerst de landgrenzen over voor optredens in onder meer Berlijn en Londen. De band wordt uitgenodigd om in december 1996 te spelen tijdens een jubileum van uitzendbureau Planmaster in Theater Rondeel te Wijk bij Duurstede. Van het optreden wordt door Planmaster een cd uitgebracht: Live In Rondeel. Via via komt Ot Azoj terecht bij Oreade, een new age-label dat de catalogus wil verbreden.

1998

Op de hoes bij de cd The Heart Of Klezmer prijkt een foto van vijf muzikanten afkomstig uit het Etnografisch Museum in St. Petersburg. In enkele van de twaalf nummers wordt Ot Azoj bijgestaan door de Hongaarse cimbalist Kálmán Balogh en de Bulgaarse Sylvie Manojan op tambura.

1999

Joris van Beek speelt ook bij de balkanband Sultan, waar hij Monique Lansdorp opvolgt. Het album Channukah (Festival Of Lights) bevat naast instrumentale nummers ook enkele Chanoeka-liedjes (Chanoeka is een Joods feest dat in de maand kisleew (november-december) plaatsvindt). De cd is opgenomen in samenwerking met de Canadese zanger van het Jiddische lied Allan Merovitz uit The Flying Bulgar Klezmer Band en KlezMerovitz.

2000

In de bezetting met Jan Rademaker (die Onno Wieten vervangt) op accordeon neemt de band een vervolg op van het goed verkopende livedebuutalbum. De cd Live wordt opgenomen tijdens een optreden op 6 april 2000 in Manifesto in Hoorn en bevat voor een gedeelte nieuwe versies van nummers die ook op het eerste album staan. Bijna alle nummers zijn traditionals, afkomstig uit landen als Moldavië, Oekraïne, Griekenland, Turkije en Roemenië.

2001

Het uitgangspunt voor de volgende cd, Klezmer For Kishinev, is Kishinev, de hoofdstad van Moldavië, ook bekend onder de naam Chisinau, waar rond 1900 43 procent van de bevolking van Joodse afkomst was. De stad gold vroeger als ontmoetingsplaats voor klezmermuzikanten uit alle windstreken. De veelal onbekende nummers op de plaat zijn het resultaat van bronnenonderzoek door bandleden Joris van Beek en Karin Kranenborg, die daarvoor naar Oost-Europa reizen. Op de cd is naast Jan Rademaker ook Wim Ruis op accordeon te horen. Ruis speelt regelmatig als invaller mee tijdens de tournee van het theaterprogramma Klezmer For Kishinev. De try-outs en eerste voorstellingen vinden in juli plaats in het Hackesches Hof Theater in de oude Joodse buurt van Berlijn. Speciaal voor het Amsterdamse Joods Muziek Festival 2001 in Amsterdam stellen Ot Azoj en het klezmerorkest Di Gojim een concert samen. De samenwerking levert ook de gezamenlijke cd Dutch Klezmer Band op. Joris van Beek maakt als contrabassist ook deel uit van Di Gojim.

Di Gojim

2004

In februari viert Ot Azoj zijn tienjarig bestaan met een jubileumconcert in Paradiso. Veel gastartiesten leveren een bijdrage, waaronder de muzikanten van Di Gojim. Ot Azoj staat op het prestigieuze festival Ashkenaz (A Festival Of New Yiddish Culture) dat tussen 31 augustus en 6 september plaatsvindt in Toronto, Canada. Het album Zets! hoort bij de gelijknamige muziektheatervoorstelling in samenwerking met de Pools-Vlaamse zangeres Natalia Rogalski (o.a. Flairck) en regisseur Robert Ceelen. Zets! vertelt het verhaal van een stel reizende muzikanten die elkaar in een café ontmoeten en spontaan het idee vatten om samen verder te gaan. Nicolaas Duin debuteert op het album als nieuwe accordeonist. Op de cd worden serieuze liederen afgewisseld met luchtiger werk. Naar aanleiding van Zets! plaats de recensent van het blad New Folk Sounds Ot Azoj in de eredivisie van de Nederlandse klezmermuziek.

Flairck

2005

In juli neemt bandoprichtster Adrine Pool afscheid van Ot Azoj. Ze blijft wel in de muziek actief, onder meer bij de Stichting Volksmuziek Nederland. Haar vervanger is Frans Limburg.

2006

Hoogtepunt van de buitenlandse optredens die de band door de jaren heen doet, is de tiendaagse tournee door Guatemala met zangeres Natalia Rogalski. Klarinettist Tjalling Smittenberg blijft thuis vanwege zijn kersverse vaderschap.

2007

De aan het Rotterdamse conservatorium afgestudeerde Duits-Turkse percussionist Nezih Antakli maakt enige tijd deel uit van Ot Azoj. Hij voert de ritmesectie aan op onder meer tapan, darbuka, zills, cajón, daf en bendir. Saxofoniste Karin Kranenborg doet onderzoek en verzamelt opnames voor het volgende album Express Oriënt. Op het album vertolkt Ot Azoj muziek van Joodse muzikanten uit Turkije, Perzië, Centraal-Azië en de Kaukasus. Express Oriënt is de eerste cd waarop Frans Limburg als zanger en op tuba is te horen. De cd-presentatie is op 27 september in Café Pakhuis Wilhelmina te Amsterdam.

2008

Frans Limburg verlaat de band. Radek Fedyk neemt de tuba van hem over. Ook nieuw in Ot Azoj zijn klarinettist Caspar Terra uit het Trio C Tot De Derde en drummer-percussionist Ulas Aksunger uit Mannheim die cum laude afstudeert in het vak latinpercussie aan de Hogeschool voor de Kunsten Codarts in Rotterdam. In mei speelt de band weer in het Hackesches Hof Theater te Berlijn. Ot Azoj doet meerdere optredens tijdens de eerste editie van het klezmerfestival Klezfiesta dat van 15 tot 21 september plaatsvindt in Buenos Aires.

2010

Ot Azoj in 2010 Op de maxisingle Molvania! staan vier Molvaanse composities. De band laat zich op de single inspireren door muziek en cultuur van het fictieve land Molvanîa, dat ergens tussen Griekenland en Rusland moet liggen. De groep gaat met het gelijknamige programma op tournee.

Discografie Ot Azoj

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ot Azoj

Audio/Video Ot Azoj

Video Ot Azoj

Klezmer Band Ot Azoj Disc...
Klezmer Band Ot Azoj Disco Katala  - Snybone Video
Ot Azoj Klezmer Band Live...
Ot Azoj Klezmer Band Live in Paradiso, Amsterdam
Ot Azoj Klezmer Band - Ka...
Ot Azoj Klezmer Band - Kazimierz Dolny - Molvanian Horse II
Ot Azoj w Kazimierzu nad ...
Ot Azoj w Kazimierzu nad Wisłą
Ot Azoj Klezmer Band - Ka...
Ot Azoj Klezmer Band - Kazimierz Dolny - Tashkent
Ot Azoj Klezmer Band - Ka...
Ot Azoj Klezmer Band - Kazimierz Dolny - Molvanian Horse
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ot Azoj Klezmer Band - Kazimierz Dolny - Molvanian Horse II

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer